Ποιος κέρδισε τελικά;

Δημήτρης Τσιόδρας 13 Ιουν 2018

Την Τρίτη το βράδυ ο Αλ.Τσίπρας και ο Ζ.Ζάεφ απευθύνθηκαν ταυτόχρονα στους πολίτες των χωρών τους, εξαίροντας τα οφέλη που προκύπτουν από τη μεταξύ τους συμφωνία. Kαι οι δύο, σε πανηγυρικό τόνο, μίλησαν για τα κέρδη που αποκόμισαν.
Ο Αλ.Τσίπρας έκανε λόγο για “μεγάλη διπλωματική νίκη” και πρόσθεσε ότι “η Ελληνική Κυβέρνηση υπερασπίστηκε στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια.Σήμερα μπορούμε όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είμαστε περήφανοι. Όχι μόνο για την ιστορία και την πολιτισμική μας κληρονομιά που με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε, όχι μόνο για το εθνικό μας παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον μας” τόνισε στο διάγγελμά του.
Με πανηγυρικό τόνο παρουσίασε τη συμφωνία και ο Ζ.Ζάεφ. «Έχουμε μια ιστορική λύση. Με την απόφαση ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα. Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα. Τέρμα πια το πΓΔΜ. Ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα: μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία.Με την επίλυση του ζητήματος η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στο ΝΑΤΟ” επεσήμανε στο δικό του διάγγελμα.
Νικητές και οι δύο λοιπόν; Προφανώς πρόκειται για ένα συμβιβασμό που η κάθε πλευρά προσπάθησε να παρουσιάσει στους πολίτες της τα θετικά του σημεία. Δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς. Μια συμφωνία θα μπορούσε να προκύψει μόνο ύστερα από αμοιβαίους συμβιβασμούς. Τα ίδια ακριβώς σημεία, άλλοι τα διαβάζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο και κρίνουν τη συμφωνία αρνητικά. Αυτό κάνει η ΝΔ στην Ελλάδα και το VMRO στην πΓΔΜ επιμένοντας σε θέσεις που θα ικανοποιούσαν πλήρως την κάθε πλευρά, άρα δεν θα μιλούσαμε για συμβιβασμό. Εκτός από αυτούς που είναι πλήρως απορριπτικοί, άλλοι επισημαίνουν “γκρίζα” σημεία που θα δημιουργήσουν μελλοντικές τριβές.
Η συμφωνία αγγίζει κρίσιμες ευαισθησίες και στις δύο πλευρές, γι΄αυτό στο δρόμο της υλοποίησης κρύβονται πολλές παγίδες, ιδίως το πολιτικό ρίσκο. Πρέπει να εγκριθεί από τα Κοινοβούλια και να επικυρωθεί μέσω ενός δημοψηφίσματος (υπόθεση καθόλου εύκολη). Ακόμη και αν όλα αυτά γίνουν όπως προβλέπονται στη συμφωνία, κίνδυνοι δεν θα πάψουν να ελλοχεύουν. Με δεδομένο ότι σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης (αν όχι η πλειοψηφία) και των πολιτικών δυνάμεων και στις δύο χώρες αντιτίθενται στο συμβιβασμό, ακόμη και αν ξεπεραστούν τα εμπόδια και δοθεί έγκριση (με δέλεαρ την ένταξη σε ΝΑΤΟ και την ΕΕ για τους πολίτες της πΓΔΜ), θα συνεχίσουν να υπάρχουν ισχυρές αναθεωρητικές δυνάμεις (ιδίως στην Ελλάδα) και έξαρση ενός νέου εθνικιστικού κύματος, που θα καταγγέλει το περιεχόμενο της συμφωνίας και θα ζητά την αλλαγή ή ακόμη και την ακύρωσή της. Τα συλλαλητήρια θα συνεχιστούν και στις δύο πλευρές.
Στην ίδια τη διαδικασία εφαρμογής είναι πιθανόν να προκύψουν σοβαρά προβλήματα είτε λόγω εσωτερικών πιέσεων, είτε λόγω αλλαγής κυβερνήσεων στη διάρκεια του προβλεπόμενου στη συμφωνία “οδικού χάρτη” για την υλοποίησή της.
Μια συμφωνία μπορεί να λύσει προβλήματα, μπορεί και να δημιουργήσει νέα. Η επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών δεν θα μπορούσε να γίνει με την επιβολή των θέσεων της μιάς επι της άλλης, αλλά έχει να κάνει με τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων που θα δημιουργήσουν συνθήκες εξάλειψης εθνικιστικών, αναθεωρητικών και αλυτρωτικών τάσεων που θα είναι παρούσες για πολύ καιρό ακόμη.

thetoc.gr