Ποιος φοβάται την ηλεκτρονική ψηφοφορία;

Μιχάλης Κυριακίδης 18 Σεπ 2017

Σε μείζον θέμα τείνει να εξελειχθεί το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν στην εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα  στο χώρο της Κεντροαριστεράς  και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου.

Οι συνεχείς αναβολές για την τελική απόφαση επί του θέματος αυτού, εφτελίζουν μια τόσο σημαντική διαδικασία ενοποίησης του χώρου και αρχίζουν να απογοητεύουν τους πολίτες που άρχισαν και πάλι να ελπίζουν ότι αυτή τη φορά θα πετύχει το εγχείρημα.

Θέτει επίσης σε δεύτερη μοίρα την αντιπαράθεση επί των θέσεων των υποψηφίων, καθώς για άλλη μια φορά τα διαδικαστικά τείνουν να μεταβληθούν σε γόρδιο δεσμό, όπως και στις προηγούμενες απόπειρες ανασυγκρότησης του χώρου.

Και τούτο, διότι από την πλευρά του επιτελείου της Φ. Γεννηματά και μόνον, εγείρονται συνεχώς αντιδράσεις με το πρόσχημα ότι δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο της ψηφοφορίας, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της εφαρμογής αυτού του καινοτόμου και πρωτοποριακού συστήματος ψηφοφορίας.

Και δεν είναι τυχαίο αυτό. Είναι γνωστό, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι  το κόμμα που διαθέτει έναν κομματικό μηχανισμό σε όλη τη χώρα και έχει την εμπειρία από εσωκομματικές εκλογές με κάλπη…  Και οι γνωρίζοντες την ιστορία των εσωκομματικών εκλογών  στο κόμμα αυτό, έχουν να διηγηθούν απίθανα περιστατικά, όπου  ο κομματικός του μηχανισμός… παρενέβαινε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος…  και ας αφήσουμε τις ευγένειες… Προ ημερών, σημαντικά στελέχη  του κόμματος μού περιέγραφαν πώς  «είδαν να πέφτουν στην κάλπη 100 ή και 200 ψήφοι» υπερ κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου, εκτός βέβαια των … διαδικασιών.

Να λοιπόν πού βρίσκεται το πρόβλημα. Ο κομματικός μηχανισμός γύρω από την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν εννοεί να εγκαταλείψει τον κακό εαυτό του, καθώς δεν έχει κάνει το απαραίτητο βήμα για μια τέτοια διαδικασία, της υπέρβασης. Θέλει να ελέγχει τις εξελίξεις, προσβάλλοντας βάναυσα τους πολίτες αυτού του χώρου, οι οποίοι ούτε αφελείς είναι, ούτε ηλίθιοι, αλλά αντιθέτως εξαιρετικά πολιτικοποιημένοι και δύσπιστοι, ενώ απεχθάνονται τις παλαιοκομματικές πρακτικές.

Η κ. Γεννηματά κινδυνεύει να ακυρώσει τη γενναία πρωτοβουλία της στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, να ανοίξει τις διαδικασίες που οδήγησαν στις υποψηφιότητες Καμίνη- Θεοδωράκη και ένα έντονο ενδιαφέρον τόσο στους πολίτες του χώρου, όσο και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα…

Εάν απογοητευτούν οι πολίτες, τότε το εγχείρημα θα αποτύχει για άλλη μια φορά και ο χώρος αυτός θα εξακολουθήσει να παραμένει διασπασμένος. Και θα περάσουν πολλά χρόνια για μια νέα απόπειρα ανασυγκρότησης του χώρου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι πράγματι επικίνδυνο το σύστημα που προτείνουν οι  δύο εξαιρετικά έμπειροι τεχνικοί σύμβουλοι, κκ Καρούνος και Αναστασάκος; Ή ακόμη και ο κ. Δρυμιώτης, γνωστός για τη μεγάλη εμπειρία που έχει  στο θέμα;

Η Χαρ. Τρικούπη υποστηρίζει πως η μόνη εμπειρία που υπάχει είναι στην Εσθονία, ενώ  κάποτε σε κάποιο κρατίδιο που επειχειρήθηκε κάτι τέτοιο, δεν πέτυχε. Και λοιπόν;

Η τεχνολογία κάνει άλματα! Και ήδη εδώ στη χώρα μας υπάρχει το σύστημα zeus( https://zeus.grnet.gr/ ). Σύστημα δοκιμασμένο και αξιόπιστο, που χρησιμοποιείται εκτός των άλλων στις ενδοπανεπιστημιακές εκλογές, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Όπως τονίζουν οι τεχνικοί σύμβουλοι του κ. Αλιβιζάτου, πρόκειται για λογισμικό που πληροί όλους τους κανόνες δεοντολογίας και ποιότητας. Εκλεκτορικά σώματα υψηλών απαιτήσεων έχουν κάνει χρήση του. Έχει αντέξει σε δικαστικές προσφυγές και έχει αποσπάσει απόφαση του ΣτΕ υπέρ του. Ο κώδικάς του είναι διάφανος και οποιοσδήποτε εμπειρογνώμονας μπορεί να τον ελέγξει. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΕΔΕΤ και στις εγκαταστάσεις του με κανόνες ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν, ενώ διασφαλίζει αποδεδειγμένα την ανωνυμία της ψήφου.  Και τέλος, είναι δωρεάν.

Ποιο σύστημα θα προτιμήσουμε λοιπόν; Αυτό που μου περιέγραψαν τα δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή αυτό το πρωτοποριακό σύστημα που ανοίγει τις διαδικασίες στους πολίτες εντός και εκτός Ελλάδας;