Ποιος έχει «γνήσιο δεσμό;»

Κώστας Ρεσβάνης 08 Φεβ 2013

Σαν έτοιμος από καιρό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και χρόνια στο δικαστικό κουρμπέτι κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών, άρχισε να συγγράφει άλλο νομοσχέδιο για τους νέους ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ, που δεν έχουν άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, που μαθαίνουν γράμματα μαζί με τα δικά μας παιδιά, στα δικά μας σχολεία. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι, μετά τις πιέσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, το θέμα της ιθαγένειας θα αντιμετωπισθεί με κάποια θετική διάθεση. Πολλοί αμφιβάλουν.

Προσωπικά είμαι βέβαιος ότι ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θα τραβήξουν όσο γίνεται το σχοινί προς μια συντηρητική ή μάλλον αντιδραστική αντιμετώπιση του θέματος. Όχι γιατί μισούν του αλλοδαπούς αλλά γιατί απλούστατα στοχεύουν σε κέρδη-δημοσκοπικών προς το παρόν- ψήφων από τους ΑΝΕΛηναράδες και τους Κασιδιάρηδες, ενώ ταυτόχρονα δεν θέλουν να χάσουν τη στήριξη του πιο ακραίου κομματιού της ΝΔ. Δεν είναι απαραιτήτως κακό αυτό για τον Σαμαρά, αλλά θα είναι ολέθριο και απάνθρωπο και για την κοινωνία και για χιλιάδες συμπολίτες μας αλλοδαπούς και τα για παιδιά τους που ψάχνουν με αγώνα και αγωνία μια θέση στον ελληνικό ήλιο.

Ο διάβολος, λένε, κρύβεται στις λεπτομέρειες. Σ’ αυτή την περίπτωση κρύβεται στην απειλούμενη υ π ο κ ε ι μ ε ν ι κ ή αξιολόγηση. Ιδού τι αποφάσισε η πλειοψηφία της ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κρίνοντας αντισυνταγματικό τον νόμο Ραγκούση: « Ο ελάχιστος όρος και όριο των νομοθετικών ρυθμίσεων για την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας είναι η ύπαρξη γνήσιου δεσμού του αλλοδαπού προς το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία.» ( Η έμφαση δική μου). Ελάτε τώρα να αρχίσουμε τις διατριβές. Τι να εννοούν οι ποιητές; Τι σημαίνει «γνήσιος δεσμός», ποιος τον ορίζει και ποιος θα ερμηνεύσει αν ο δεσμός είναι γνήσιος ή γιαλαντζί; Ποιος βεληγκέκας θα παρακολουθεί την καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων για να διαπιστώσει αν αυτός ο δεσμός προς το κράτος και την κοινωνία είναι γνήσιος, όπως τον έχουν στο σοφό κεφάλι τους κάποιοι δικαστές του ΣτΕ; Και ποιοί θα κρίνουν το γνήσιο του δεσμού όταν έλθει η ώρα;

Για όλα αυτά ας απαντήσει, αν μπορεί, η ανηλεής πλειοψηφία(24 δικαστές). Υπάρχει όμως και η κατηγορηματική διατύπωση της ισχυρής μειοψηφίας(13 δικαστές του ΣτΕ): Το Σύνταγμα εξουσιοδοτεί τον κοινό νομοθέτη να καθορίζει τις προϋποθέσεις (τα προσόντα) που απαιτούνται για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς να επιβάλει κανένα περιορισμό στην εξουσία του νομοθετικού σώματος. Επομένως, σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση, ο δρόμος είναι ανοιχτός για τον Αθανασίου και τη Βουλή, με άλλα λόγια είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Θα επιβιώσουν άραγε οι Κένταυροι των Λαπιθών;

Ασφαλείς πληροφορίες λένε ότι στο νομοσχέδιο που διαμορφώνεται θα υπάρξει και ένα άλλο ζόρικο κόλπο που δεν έχει προσεχθεί ιδιαίτερα και που πολλοί είναι βέβαιοι ότι θα χρησιμοποιηθεί: Οι εξετάσεις! Σε όποιον έρχονται στο νου προηγούμενες «γαλάζιες συνεντεύξεις» για προσλήψεις δεν θα έχουν άδικο. Αυτή η ιστορία -δεύτερο υποκειμενικό στοιχείο- είναι προφανώς ένα φίλτρο, μια προκατασκευασμένη μέθοδος για τη μείωση του αριθμού των αλλοδαπών που θέλουν να αποκτήσουν ιθαγένεια και που έχουν όλα τα τυπικά προσόντα. Φανταστείτε νεαρά αλλοδαπά αγόρια και κορίτσια έντρομα, διότι θα πιστεύουν ότι από τις απαντήσεις τους θα κρίνεται η ζωή τους εδώ, μπροστά σε κάποια επιλεγμένη εξεταστική επιτροπή. Τι θα τα ρωτήσουν; Αν έχουν πάει στην Ακρόπολη; Πόσους στίχους έχει ο Ύμνος στην Ελευθερία; Τι είν’ η πατρίδα μας, μην είναι οι κάμποι; Πόσες λευκές γραμμές έχει η ελληνική σημαία; Πώς τον λένε τον Αρχιεπίσκοπο; Αν αγαπάνε την Ελλάδα; Αν νοιώθουν Έλληνες και Ελληνίδες; Γελοιότητες και στημένα παιχνίδια, που ελπίζουμε να τα ακυρώσει μια καθαρή, ανυποχώρητη, δίχως μισόλογα στάση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Άλλωστε την απάντηση στους κάθε είδους επίδοξους (ιερο)εξεταστές την έδωσε ένα σοκολατένιο μπουμπούκι 23 χρόνων από τη Σιέρα Λεόνε, η Ζαϊνάβ Κάρβο: « Όσοι με γνωρίζουν εδώ μου λένε «είσαι Ελληνίδα».