Στο χρονικό για την κρίση του 1996 με επίκεντρο τις νησίδες Ιμια που δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου, ανέφερα πως στις 22 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση Σημίτη, ο Δήμαρχος Καλύμνου, συνοδευόμενος από το λιμενάρχη Καλύμνου, ένα ιερέα και τον δημοσιογράφο του Αντ1 Αργύρη Ντινόπουλο, πηγαίνουν στη μεγάλη νησίδα των Ιμίων και υψώνουν σ’ ένα πρόχειρο κοντάρι την ελληνική σημαία.
Αυτή υπήρξε και η κρατούσα άποψη η οποία και αναφέρεται ακόμη και σε έγκυρα δημοσιεύματα, πράγμα το οποίο ασφαλώς δεν απαλλάσσει της ευθύνης κι εμένα που βασίστηκα σε αυτά.
Ωστόσο, ως προς τα ακριβή γεγονότα και τα ονόματα εκείνων που πήραν μέρος σ’ αυτή την ενέργεια, και η οποία, κατά πολλούς, συνέβαλλε στην κλιμάκωση της κρίσης, έχει υπάρξει μεγάλη σύγχυση, δικαιολογημένη σε μεγάλο βαθμό, καθώς το τι συνέβαινε άρχισε να γίνεται γνωστό ουσιαστικά στις 25 Ιανουαρίου και μέσα από διαρροές και συγκεχυμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διασταυρωθούν.
Ανέτρεξα και πάλι στα γεγονότα εκείνης της περιόδου μετά και από φιλική παρέμβαση του Αργύρη Ντινόπουλου (τον γνωρίζω από το 1985 ως νέο ρεπόρτερ της ΕΡΤ τότε) ο οποίος μου είπε, να ξαναδώ το θέμα για δική μου ενημέρωση, «γιατί τα πράγματα δεν είναι έτσι…» και χωρίς καμία υποχρέωση ανασκευής, γιατί, όπως είπε γελώντας, «έχω βαρεθεί να διαψεύδω και να ξαναβλέπω τα ίδια!», αναφερόμενος σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα, που είδαν το φως της δημοσιότητας όταν ανέλαβε υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Ξανακοίταξα, λοιπόν το θέμα και για τη δική μου ανάγκη ενημέρωσης, αλλά και από υποχρέωση προς τη «Μεταρρύθμιση» που μου εμπιστεύεται τις στήλες της και όπως προέκυψε τόσο από την αναφορά του αστυνόμου Καλύμνου Γεώργιου Ριόλα για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, όσο και από φωτογραφία που δημοσιεύθηκε στα ΝΕΑ στις 29 Ιανουαρίου, σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της εφημερίδας Γιώργου Ζαχαριάδη, τη σημαία έστησαν στις 25 Ιανουαρίου: Ο Δήμαρχος Καλύμνου, Δημήτριος Διακομιχάλης (τρίτος στη φωτογραφία από αριστερά), ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Καλύμνου, Γεώργιος Ριόλας (πρώτος από αριστερά) ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου που τους μετέφερε στα Ιμια, Μιχάλης Αρβύθης (δεύτερος από αριστερά) και ο Θεόφιλος Μιλάτος, δεξιά, με μια μικρότερη σημαία στα χέρια του.
Όπως γράφει στην αναφορά του ο αστυνόμος, πριν επιβιβαστούν στο ταχύπλοο που θα τους μετέφερε στις νησίδες ο Μιλάτος προμηθεύτηκε από κατάστημα που πουλάει ναυτιλιακά είδη, «δύο (2) πάνινες Ελληνικές Σημαίες, μεσαίου μεγέθους, από αυτές που αναρτούν σε καΐκια. Κάπου εκεί γύρω βρήκε και δύο (2) ξύλινα πηχάκια και σπάγκο και επιβιβάσθηκε κι αυτός στο ταχύπλοο»…
Σ’ αυτή την επίσκεψη δεν υπήρχε τηλεοπτική κάμερα, αλλά μια αυτόματη φωτογραφική μηχανή που πήρε μαζί του ο αστυνόμος Ριόλας, όπως δεν υπήρχε και ιερέας ή ο λιμενάρχης Καλύμνου, όπως εσφαλμένα ανέφεραν ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν εκείνες τις ημέρες. Ο λιμενάρχης είχε προηγηθεί καθώς επισκέφθηκε τις νησίδες με αξιωματικούς και τον έπαρχο μετά από πληροφορίες για «τουρκική δραστηριότητα στα Ιμια».
Ετσι, η ομάδα του δημάρχου με τον αστυνόμο και τους άλλους δυο κατοίκους της Καλύμνου πήγαν μόνοι τους στην μεγάλη Ιμια και όπως γράφει στην αναφορά του ο αστυνόμος, όταν πήγαιναν αυτοί επέστρεφε από τις νησίδες το σκάφος του λιμενικού με τους στρατιωτικούς, το λιμενάρχη και τον έπαρχο.
Περιγράφει στην αναφορά του ο αστυνόμος πώς στήθηκε η σημαία:
«Αφού φθάσαμε στο πιο ψηλό και επίπεδο σημείο και δεν βρήκαμε κάτι ύποπτο ή άξιο μνείας, ο Δήμαρχος με τον κ. ΜΙΛΑΤΟ προσπάθησαν να μπήξουν – στερεώσουν το πρόχειρο κοντάρι με τη Σημαία στο βραχώδες έδαφος. Επειδή δεν κατάφερναν να το στερεώσουν κάπου, πήρα στα χέρια μου το κοντάρι με τη Σημαία και το στερέωσα – έμπηξα σε μία σχισμή – τρύπα βράχου, την οποία εντόπισα στο πιο υψηλό σημείο της ανατολικής πλευράς της νησίδας, σταθεροποιώντας τη βάση του κονταριού με πέτρινες σφήνες. Με τη φωτογραφική μου μηχανή έβγαλα μερικές αναμνηστικές φωτογραφίες μας (στη μία και οι τέσσερις μας με το αυτόματο σύστημα) κοντά στη Σημαία».
Μάλιστα, όπως γράφει ο κ. Ριόλας, η φωτογράφηση χρειάστηκε να επαναληφθεί, γιατί πριν φύγουν διαπίστωσαν ότι είχαν βάλει τη σημαία ανάποδα, με το σταυρό προς τα κάτω!
Ο Αργύρης Ντινόπουλος πήγε πράγματι στα Ιμια, αλλά αργότερα, στις 29 Ιανουαρίου, για ρεπορτάζ του Αντ1, όταν ήδη αναπτύσσονταν στην περιοχή ελληνικά και τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Σ’ αυτή την επίσκεψη υπάρχει πράγματι ένας ιερέας, καθώς και κάτοικοι της Καλύμνου με τα παιδιά τους, που υψώνουν μια σημαία, ψάλουν τον εθνικό ύμνο και φεύγουν, ενώ πάνω από τις νησίδες πετούν ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, όπως άλλωστε φαίνεται και στο βίντεο της ανταπόκρισης του Ντινόπουλου. (https://youtu.be/RdJiYZjVwD8).
Γράφει στην αναφορά του γι’ αυτή την επίσκεψη ο αστυνόμος Ριόλας:
«…Νομίζω ότι, την ως άνω ημέρα (Δευτέρα 29 Ιανουαρίου) ανέβηκαν στα Ίμια με Ελληνικές Σημαίες, ο δημοσιογράφος του ΑΝΤ1 Αργύρης ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, συνοδευόμενος από τον ιερέα της Ψερίμου και μερικούς πολίτες και παιδιά, για να κάνει σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ».