Πολύ συζήτηση γίνεται για το πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς όμως και να έχει συζητηθεί μια βασική «λεπτομέρεια»: Ποια ακριβώς κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή τη Συμφωνία;
Και δεν αναφέρομαι βέβαια στην – εξαιρετικά πιθανή – περίπτωση να αφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα την πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση και την επόμενη Βουλή.
Αναφέρομαι στο να υλοποιήσει την δέσμευσή της να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε – και για το οποίο επαίρεται, άλλωστε – με τις κλειστές συζητήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και την υπογραφή της Συμφωνίας τους στις Πρέσπες. Και ολοκλήρωση σημαίνει να φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.
Ποια, όμως, θα είναι αυτή η κυβέρνηση, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Τσίπρας δηλώνει – και μάλιστα εκτός ελληνικού εδάφους, στη Νέα Υόρκη και σε συνέντευξη σε ξένη εφημερίδα, τη διεθνούς κύρους, Wall Street Journal – ότι «δεν γνωρίζει αν ο κυβερνητικός συνασπισμός (ο δικός του, με τον Π. Καμμένο) θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει»!
Εκπληκτική, όσο και κυνική, ομολογία, ότι τόσο «ο κυβερνητικός συνασπισμός» του, όσο και ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, τελούν υπό προθεσμία και μάλιστα συγκεκριμένη, όπως την έχει προσδιορίσει ο έτερος του κυβερνητικού συνασπισμού, ο συγκυβερνήτης και πρόεδρος του κόμματος των Αν.Ελ. Πάνος Καμμένος: Ως τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας φέρει στη Βουλή της Συμφωνία!
«Αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή, δεν έχουμε τη λαϊκή εντολή να συνεχίσουμε την παραμονή μας στην κυβέρνηση», είναι τα λόγια του εταίρου του κ. Τσίπρα στον «κυβερνητικό συνασπισμό», στη συνέντευξη που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης, στις 11 Σεπτεμβρίου. Και για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα λόγια του, πρόσθεσε:
«Μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους αυτή η συμφωνία. Σε αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, ούτε θα κάνω ποτέ πίσω»…
Μπορεί βέβαια να παρατηρήσει κανείς, μα τώρα, στο τι λέει ο Καμμένος δίνετε σημασία; Χθες είπε αυτά, αύριο μπορεί με την ίδια ευκολία να τα ανατρέψει, να πει άλλα…
Σωστό κι αυτό! Μόνο που εδώ έχουμε και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος όχι μόνο έχει ομολογήσει ότι τελεί υπό προθεσμία, αλλά και έχει προσδιορίσει και χρονικά το τέλος: Ως τον Μάρτιο, οπότε και «θα τα ξαναπεί» με τον Καμμένο…
Και σ’ αυτό, ως προς το χρονικό όριο του Μαρτίου, δηλαδή, συντείνουν και οι διαδικασίες που έχουν τεθεί από την πλευρά της κυβέρνησης των Σκοπίων για την ολοκλήρωσή τους:
– Δημοψήφισμα
– Η Συμφωνία πάει στη Βουλή, ανεξαρτήτως μάλιστα αποτελέσματος, μιας και ο Ζόραν Ζάεφ θεωρεί ότι το δημοψήφισμα είναι τυπικό και έχει «συμβουλευτικό χαρακτήρα»
– με την υπερψήφισή της στη Βουλή ξεκινούν και ολοκληρώνονται οι διαδικασίες με την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Αυτές είναι οι διαδικασίες που ο κ Τσίπρας υπολογίζει ότι θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά των γειτόνων ως τον ερχόμενο Μάρτιο και μάλιστα, ότι θα έχουν θετική έκβαση, οπότε και «θα τα ξαναπεί» με τον εταίρο του στον κυβερνητικό συνασπισμό», πριν φυσικά φέρει τη Συμφωνία την ελληνική Βουλή για κύρωση…
Αλλά, τότε είναι που ο Πάνος Καμμένος θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση, αν φυσικά πάρουμε στα σοβαρά τα όσα έχει πει για το θέμα αυτό…
Οπότε – και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν μεσολαβήσει άλλα γεγονότα που θα ανατρέπουν όσα ως τώρα θεωρούνται δεδομένα, και τέτοια υπάρχουν πάρα πολλά…- επανερχόμαστε στο αρχικό ερώτημα:
* Ποια κυβέρνηση θα φέρει τη Συμφωνία στη Βουλή, από τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός των Συριζα – Ανεξάρτητοι Ελληνες, που έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στις 7 Οκτωβρίου 2015 από τους 155 βουλευτές των Σύριζα και Αν.Ελ. δεν θα υφίσταται πλέον;
Γιατί, μπορεί ο Τσίπρας να λέει στην WSJ, ότι «η κυβέρνησή (του) θα επιβιώσει», δεν λέει όμως, ποια θα είναι αυτή η κυβέρνηση και πώς θα επιβιώσει…
Κι εδώ είναι που αρχίζουν οι μεθοδεύσεις και το παρασκήνιο κι εδώ είναι που ανασύρεται από τη συνέντευξη Καμμένου στη Θεσσαλονίκη μια ακόμη φράση του, στο τέλος των ηρωικών δηλώσεών του ότι «δεν θα συνεχίσει την παραμονή του στην κυβέρνηση», σύμφωνα με την οποία, «εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπορέσουμε να μη φτάσουμε σε σύγκρουση»!
Θα έχει αποσυρθεί από την κυβέρνηση, αλλά και «θα κάνει τα πάντα ώστε να μη φτάσουμε σε σύγκρουση»!
Δεν ξέρω φυσικά τι μπορεί να έχει στο νου του ο Π. Καμμένος, όπως δεν ξέρω και τι εννοεί ο Α. Τσίπρας όταν βεβαιώνει ότι «η κυβέρνηση θα επιβιώσει», ακόμη κι όταν λέει, ότι «δεν γνωρίζει αν ο κυβερνητικός συνασπισμός θα επιβιώσει». Αυτά μόνο οι ίδιοι μπορούν να εξηγήσουν, αν φυσικά ερωτηθούν…
Εκείνο που καταλαβαίνω είναι, αν ένας εταίρος ενός κυβερνητικό συνασπισμού αποσύρεται, δεν βγαίνει να το πει απλώς στα κανάλια και συνεχίζουμε ωσάν να μην έχει συμβεί τίποτα – ‘ντάξει και πάλι ωραίοι είμαστε…
Πηγαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνει ότι αποσύρεται από την κυβέρνηση.
Οπότε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα καλέσει τον αρχηγό του πρώτου κόμματος που είναι ως εκείνη τη στιγμή πρωθυπουργός και μπορεί να του δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Και μπορεί μάλιστα ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει εκείνη τη στιγμή στον Πρόεδρο ότι διαθέτει την αναγκαία πλειοψηφία και να πάει στη Βουλή να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Όλα αυτά μπορούν να συμβούν και να συνεχίσει ο κ. Τσίπρας να κυβερνά, προσμετρώντας μάλιστα ακόμη και την ψήφο του Καμμένου και κάποιων καμένων – «για να μη φτάσουμε και σε σύγκρουση»!… – στις ψήφους που θα του διασφαλίσουν ότι η κυβέρνησή του «θα επιβιώσει», όπως εμφανίστηκε βέβαιος στη Νέα Υόρκη…
Όλα καλά, λοιπόν;
Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπει κανείς. Από την πλευρά της κυβέρνησης και των συνήθων απολογητών της, όλα καλά. Πλειοψηφία υπάρχει, οπότε πού είναι το πρόβλημα;
Το πρόβλημα, ή μάλλον τα προβλήματα, είναι αρκετά:
– Πρώτον, η συμπαιγνία για να μην πω, πολιτική απάτη – μια ακόμη – του Καμμένου, ο οποίος αποσύρεται από την κυβέρνηση γιατί «τον βρίσκει απολύτως αντίθετους αυτή η συμφωνία», αλλά θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Τσίπρα για να την φέρει στη Βουλή και να την ψηφίσει…
– Δεύτερο και ίσως το κυριότερο, από πολιτική άποψη: η κυβέρνηση Σύριζα – Αν.Ελ., με όσα της καταμαρτυρούσαμε, ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας δυο κομμάτων πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα, όπως το συνέθεσε ο Α. Τσίπρας στις προγραμματικές του δηλώσεις.
Αυτή η «νέα κυβέρνηση», πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηρίζεται καθώς θα πρόκειται για μάζεμα σκόρπιων βουλευτών, οι οποίοι και μεταξύ τους δεν έχουν κανένα πολιτικό ή ιδεολογικό κοινό;
Θα πρόκειται για μια ακόμη πολιτική απάτη, με μόνο στόχο τη διατήρηση του Τσίπρα και των συντρόφων του για κάποιους ακόμη μήνες στην εξουσία και με την ελπίδα να διαχειριστεί όσο είναι δυνατόν την αναπότρεπτη εκλογική ήττα, μήπως και μειώσει τη διαφορά που τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία.
Θα αποτελέσει, όμως, μια ακόμη ευκαιρία και για όσους εμφανίζονται ακόμη ως «αναποφάσιστοι», να αντιληφθούν ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από μια κυβέρνηση σε αποδρομή και, κυρίως, ένα κόμμα που είναι έτοιμο μέχρι και να μεταμφιεστεί σε κάτι, που όχι μόνο ποτέ δεν ήταν, αλλά και το ξόρκιζε ως ένα από τα δεινά που έπληξαν τη χώρα…
(Είναι προφανές, ότι το κείμενο αυτή γράφτηκε πριν από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ και φυσικά αγνοώντας τι εξελίξεις θα υπάρξουν στο εξής. Έπεται συνέχεια, λοιπόν…)