Πογκρόμ εναντίον των σεξουαλικών μειονοτήτων

Οντίν Λιναρδάτου 20 Οκτ 2017

Έχουν αρχίσει συστηματικά πογκρόμ εναντίον των σεξουαλικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο  γράφει σήμερα σε εκτενές ρεπορτάζ της η Ουάσιγκτον Ποστ .
Αυτή την εβδομάδα η εφημερίδα της κυβέρνησης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας του Τατζικιστάν ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εσωτερικών της χώρας έχει καταρτίσει μητρώο με όσους είναι αποδεδειγμένα  ομοφυλόφιλοι  , άντρες και γυναίκες.  Η λίστα αυτή , που αριθμεί 319 άντρες και 48 γυναίκες ,   θυμίζει τους καταλόγους των Ναζί με τα ονόματα και τις διευθύνσεις όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
Με βάση αυτούς τους καταλόγους άρχισε η μεταφορά τους με τα τρένα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου και θανατώθηκαν.
Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ότι αυτή η ιστορία θα επαναληφθεί και αυτή τη φορά θύματα θα είναι οι ομοφυλόφιλοι πολλών χωρών και όχι μόνο του Τατζικιστάν.
Τους τελευταίους μήνες η αστυνομία στην Αίγυπτο , στο Αζερμπαϊτζάν , στην Τανζανία , στην Ινδονησία και στη Ρωσική Δημοκρατία της Τσετσενίας  συλλαμβάνουν πολίτες μόνο επειδή υπάρχει η υποψία ότι είναι ομοφυλόφιλοι και σε πολλές περιπτώσεις  τους βασανίζουν και τους  διαπομπεύουν  δημοσίως.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι επιχειρήσεις  καταστολής μοιάζουν ανατριχιαστικά η μία με την άλλη και σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch τα γεγονότα που προηγούνται των συλλήψεων είναι παρόμοια σε όλες αυτές τις χώρες.
Και είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση  στο Τατζικιστάν να αντιγράφει πιστά τις πράξεις του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν.
Η ιστορία αρχίζει  συνήθως με ένα δημόσιο πρόσωπο , θρησκευτικό ηγέτη η κυβερνητικό αξιωματούχο , που συστηματικά προσβάλει και λέει ψέματα για τους ομοφυλόφιλους  , λέει δηλαδή π.χ  πως μεταδίδουν θανατηφόρες ασθένειες , πως είναι ξένοι ή αμαρτωλοί.
Μετά από αυτές τις εμπρηστικές  δηλώσεις τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πολύ επικίνδυνα . Ο κόσμος που συνήθως είναι αμαθής εξοργίζεται με τις σεξουαλικές μειονότητες και συχνά ακόμα και αν το θέλουν οι πολιτικοί ηγέτες δεν μπορούν να σταματήσουν αυτή την οργή.
Στις περισσότερες από τις χώρες που αναφέραμε πριν αλλά και στην Τουρκία και στην Ρωσία η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη αλλά ούτε υπάρχουν και νόμοι που καταδικάζουν τις διακρίσεις  με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό . Έτσι η προστασία των ατόμων αυτών συχνά  βρίσκεται στα χέρια και τη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων.
Οι LGBT κοινότητες αποτελούσαν ανέκαθεν στόχο της αστυνομίας στη Τζακάρτα , στη Μόσχα και στο Κάιρο αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει πέρα από κάθε έλεγχο από το 2016 και έπειτα. Και αυτό συνέβη γράφει η Ουάσιγκτον Ποστ επειδή οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να κάνουν δηλώσεις εναντίον των ομοφυλόφιλων  τους οποίους παρουσιάζουν ανήθικους ή απειλή προς το έθνος.
Πρόσφατα ο ινδονήσιος υπουργός άμυνας είπε  ανοιχτά  ότι “ συχνά δεν μπορούμε να δούμε  τους εχθρούς μας αλλά ξαφνικά γίνεται πλύση εγκεφάλου από τα LGBT άτομα , τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη ελευθερία και αυτό πραγματικά είναι η μεγάλη απειλή.”
Ο πρόεδρος της χώρας παρέμεινε σιωπηλός και τότε και λίγο αργότερα όταν δύο ομοφυλόφιλοι άντρες τιμωρήθηκαν με δημόσιο μαστίγωμα επειδή έκαναν έρωτα μεταξύ τους.
Από την Τρίτη μέχρι σήμερα τουλάχιστον 20 πολίτες φυλακίστηκαν από έξι μήνες μέχρι έξι χρόνια  με την κατηγορία ότι είναι ομοφυλόφιλοι  και ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εκτεταμένα βασανιστήρια  στις φυλακές .
Στο Αζερμπαϊτζάν από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 80 άνθρωποι ως ύποπτοι για ομοφυλοφιλικές πράξεις , άλλος επειδή κράτησε τη  σημαία με τα χρώματα του ουράνιου τόξου και άλλος επειδή τόλμησε να υπερασπιστεί την κοινότητα LGBT στο facebook.
Τα Ηνωμένα Έθνη αλλά η οργάνωση Human Rights Watch  έχουν μιλήσει με κάποιους από τους πολίτες που συνελήφθησαν στο Αζερμπαϊτζάν και όλοι τους είπαν ότι βασανίστηκαν σκληρά , υπέστησαν ηλεκτροσόκ , τους ξύρισαν εντελώς για να τους αναγκάσουν να ενοχοποιήσουν τους εαυτούς τους ομολογώντας ότι είναι ομοφυλόφιλοι.
Δραματική είναι η κατάσταση και στην Τσετσενία όπου περισσότεροι από 100 νεαροί άντρες υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια για να παραδεχτούν πως είναι ομοφυλόφιλοι.
Όλοι μιλούν πια για πογκρόμ εναντίον των ομοφυλόφιλων.
Σε όλες αυτές τις χώρες τα μέλη των LGBT  κοινοτήτων πρέπει να διαλέξουν αν θα ζήσουν μέσα στο φόβο μήπως τους ανακαλύψουν στις πόλεις τους ή αν θα ζητήσουν άσυλο σε χώρες που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Και το πιο τραγικό είναι ότι τέτοια πογκρόμ αρχίζουν να γίνονται και  σε άλλες χώρες όπως στη Μαλαισία , στο Κιργιστάν και στη Μολδαβία.
Η διεθνής κατακραυγή όμως είναι τόσο μεγάλη που ακόμα και ο Πούτιν και ο Τσετσένος Καντίροφ , που δεν κρύβουν την απέχθεια τους  για τους ομοφυλόφιλους , αναγκάστηκαν να βγουν και να μιλήσουν για το θέμα καταδικάζοντας εμμέσως αυτές τις πρακτικές . Αμέσως μετά οι συλλήψεις σταμάτησαν.
Ο ρώσος πρόεδρος κατάλαβε ότι  τη χρονιά που  η χώρα του φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελο  δεν τον συμφέρει να εμφανιστεί με αιματοβαμμένα χέρια .