Είναι γνωστή η φράση, του αείμνηστου Γέρου της Δημοκρατίας "όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν". Στη δική μας περίπτωση αυτή τη περίοδο ούτε οι αριθμοί ευημερούν, αλλά ούτε και οι άνθρωποι. Ο δείκτης των τροφίμων δεν λέει να μειωθεί και οι τιμές στα ράφια των SuperMarket ροκανίζουν τοδιαθέσιμο εισόδημα των φτωχών νοικοκυριών. Βέβαια οι κυβερνώντες βρίσκουν διαφόρουςτρόπους να δικαιολογήσουν τα πράγματα μιλώντας για εισαγόμενο πληθωρισμό, προσπαθώντας να ωραιοποιήσουν την κατάστασηστέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας.Το επιχείρημα περί εισαγόμενου πληθωρισμού- ο οποίος είναι αλήθεια, ως ένα βαθμό υπάρχει- δεν είναι όμως η βασική αιτία, όταν αρκετά προϊόντατων ίδιων εταιρειών και μάλιστα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, απορρυπαντικά κλπ.) στα SuperMarket του εξωτερικού (Γερμανία, Γαλλία κλπ.) πωλούνταισε υπερβολικά χαμηλότερη τιμή απ’ ότι στα ράφια της Ελληνικής αγοράς, τη στιγμή μάλιστα που η αγοραστική δύναμη (μισθοί, μεροκάματα κλπ.) των καταναλωτών των χωρών αυτών, είναι διπλάσια και τριπλάσια.
Είναι φανερό ότι η πραγματικότητα επιμένει...αλλιώς, και δεν δέχεται τον στρουθοκαμηλισμό της κυβέρνησης. Η Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) “φωνάζει” ότι ο Δείκτης τιμών των τροφίμων του Νοεμβρίου αυξήθηκε κατά 9%,όταν οι καταναλωτικές οργανώσεις και οι ίδιοι οι πολίτες διαπιστώνουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό χαρακτηρίζοντάς τον “πληθωρισμό της απληστίας”. Τα νούμερα στα ράφιαείναι αδυσώπητα και συνάμα απογοητευτικά για το πολύ κόσμο. Σε καμιά περίπτωση δεν προϊδεάζουν το προσδοκώμενο στόχο των κυβερνώντων, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε επιδοματικές πολιτικές τύπου “pass”, το οποίο σε καμμιά περίπτωση δεν λύνει ολοκληρωτικά το πρόβλημα.
Η τωρινή οικονομική κατάσταση γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον καθένα μας. Το 2023 κλείνειστη Θεσσαλία και ειδικότερα στη Καρδίτσα, που βιώνει τα αποτελέσματα των πλημμυρών, με το χειρότερο τρόπο. Τα καταστροφικά πλημμυρικά φαινόμενα ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στη τοπικές κοινωνίες του Παλαμά και των γύρω περιοχών, οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Βέβαια για αυτούς προέχει η ζοφερή πραγματικότητα της επόμενης μέρας.
Πάντως μια αποτελεσματική λύσηγια την επούλωση των τραγικών συνεπειών της ακρίβειας, όταν έχεις μεγέθυνση της οικονομίας, και η Ελλάδα παρουσιάζει αυτή τη περίοδο ανάπτυξη μεγαλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αποτελεί η δραστική ενίσχυση των αποδοχών και των οικογενειακών εισοδημάτων, η δημιουργία θέσεων πλήρους απασχόλησης και όχι οι πρόσκαιρες ενισχύσεις (τύπου passκλπ.), που αποτελούν τη μετεξέλιξη ενός αναχρονιστικού και παλαιοκομματικού μοντέλου, το οποίο δεν εκφράζει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.