Ήταν, για μια ακόμα χρονιά, μια γιορτή του διαλόγου, της γνώσης και της ανταλλαγής εμπειριών σε όλους τους κρίσιμους τομείς των νέων προκλήσεων στην οικονομία, την εσωτερική και διεθνή πολιτική σκηνή, την κοινωνία, τον πολιτισμό, την επιστημονική έρευνα και τεχνολογία. Περισσότεροι από 800 ομιλητές πήραν μέρος σε δεκάδες πάνελ, συναντήσεις και συνεντεύξεις, δικαιώνοντας τη διεθνή φήμη του Φόρουμ των Δελφών και καθιερώνοντάς το, μέσα από την δεκαετή του μέχρι σήμερα διαδρομή, ως το Ελληνικό Νταβός. Σε αυτό συνετέλεσε και η άρτια - από κάθε άποψη - διοργάνωση που δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τα μεγάλα διεθνή γεγονότα που σηματοδοτούν τις παγκόσμιες εξελίξεις και προοπτικές.
Οι αναλύσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη, για την επιχειρηματικότητα, το διεθνές εμπόριο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα δικαίωσαν τον τίτλο του Φόρουμ ως το «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών». Ειδικά σε μια στιγμή όπου η διεξαγωγή του συνέπεσε με τις παγκόσμιες αναταράξεις που προκαλεί η αλλοπρόσαλλη πολιτική των δασμών του Ντόναλτ Τραμπ με τα απρόβλεπτα πισωγυρίσματά και τις αναδιπλώσεις της. Οι περισσότεροι ομιλητές υποστήριξαν την στάση της ψύχραιμης αντιμετώπισης της «πολεμικής» ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με την ανάγκη για αφύπνιση της Ευρώπης και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της. Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας υπογράμμισε την ανάγκη για ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου και εξωστρέφεια.
Οι πολιτικές εξελίξεις και οι παγκόσμιες ανακατατάξεις αποτέλεσαν το πιο «ζωντανό» ίσως κομμάτι των εργασιών. Τον τόνο έδωσαν οι παρουσίες τόσο του πρωθυπουργού όσο και των αργηγών των κομμάτων που προσπάθησαν με τις παρεμβάσεις τους να στηρίξουν τις πολιτικές που έχουν χαράξει. Αν στο διεθνή χώρο την ατμόσφαιρα βάρυνε η νέα διοίκηση Τραμπ, στο εσωτερικό της χώρας το κλίμα στα πάνελ σημαδεύτηκε κυρίως από την τραγωδία των Τεμπών, τα γεγονότα και τους χειρισμούς που ακολούθησαν. Η κυβέρνηση, όπως φάνηκε και από τις παρεμβάσεις των στελεχών της, αναπολεί τη χαμένη αυτοδυναμία της, το ΠΑΣΟΚ ψάχνει μια πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης ενώ η Αριστερά ονειρεύεται την επανένωσή της. Οι δημαγωγοί, κάθε είδους, εκτοξεύονται δημοσκοπικά.
Τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων για το κοινωνικό κράτος. Η υγεία, η παιδεία, το εργασιακό και το δημογραφικό έγιναν αφορμή για ευρεία ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών για τον ρόλο του κράτους αλλά και τα θετικά αποτελέσματα από τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα στην κατεύθυνση της οποίας έγιναν αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια. Υπογραμμίστηκε η ανάγκη της ουσιαστικής ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους η οποία δεν πρέπει να ανακοπεί με οποιοδήποτε τρόπο εξ αιτίας των εξοπλιστικών αναγκών της χώρας ή της συμμετοχής της στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και νατοϊκούς αμυντικούς σχεδιασμούς.
Ο τομέας της επιστημονικής έρευνας και τεχνολογίας έφερε στο προσκήνιο των συζητήσεων του Φόρουμ μια σειρά από αισιόδοξα μηνύματα όπως αυτό για την προοπτική αποτελεσματικής αντιμετώπισης του καρκίνου. Ωστόσο ο προβληματισμός για την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας ήταν έντονος με επιφυλάξεις αλλά και προϋποθέσεις για το πέρασμα στη εποχή των νέων μεγάλων προκλήσεων για την ανθρωπότητα. Μαζί με αυτά ο διάλογος για τον πολιτισμό κάτω από τη σκιά του μαντείου πήρε όπως πάντα τη συμβολική διάσταση που του αναλογεί, όπως και οι αναζητήσεις Ελλήνων και ξένων διανοουμένων που περιεστράφησαν γύρω από τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ανθρωπότητα.
Το άνοιγμα των εργασιών του φετινού Φόρουμ των Δελφών ήταν σύμφωνο με το στίγμα της διοργάνωσης κατά τη συμπλήρωση της δεκαετούς παρουσίας της στη ζωή της χώρας. Σε μια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Κώστα Σημίτη μερικοί από τους στενούς συνεργάτες του και στελέχη των κυβερνήσεών του είχαν την ευκαιρία να θυμηθούν στιγμιότυπα από την περίοδο της συνεργασίας τους με τον Πρωθυπουργό που κυβέρνησε επί μια οκταετία τη χώρα με σύνθημα τον εκσυγχρονισμό. Η εκδήλωση αυτή, όπως και οι εργασίες του 10ου Φόρουμ των Δελφών ήταν αντάξιες της κεντρικής αποστολής του όπως ακριβώς την περιγράφει ο ιδρυτής καί πρόεδρος του Φόρουμ Συμεών Τσομώκος: «Η δημιουργία ενός χώρου διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων με στόχο να αφουγκραστούμε καλύτερα την ηχώ των γεγονότων του αύριο και να προσαρμοστούμε ταχύτερα σε αυτά».