Πέθανε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ανδρέας Γεωργίου Ξυφτίλης

18 Οκτ 2016

Πέθανε χθες σε ηλικία 90 ετών ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Ανδρέας Γεωργιου Ξυφτίλης.

Ο Αντρέας Ξυφτίλης γεννήθηκε στις 23/10-1926 στον Αγ. Δημήτρη του Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ο Αντρέας υπήρξε ενεργό μέλος της ΕΠΟΝ. Ο αδελφός του Κώστας Ξυφτίλης εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα τον Ιούλιο του 1944, σε ηλικία 17 χρονών. Ο Αντρέας γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά με το ξέσπασμα του Εμφυλίου δεν κατάφερε να αποτελειώσει τις σπουδές του. Φυλακίστηκε το 1949 και καταδικάστηκε εις θάνατον στην λεγόμενη “δίκη των 16 Επονιτών”.

Το 1956 αποφυλακίστηκε και άρχισε να εργάζεται στην εφημερίδα της Αριστεράς ΑΥΓΗ με το ψευδώνυμο Αντρέας Γεωργίου.   Ως δημοσιογράφος έζησε πολύ κοντά στα μεγάλα γεγονότα εκείνης της εποχής, όπως τις πορείες Ειρήνης, τη δολοφονία του Λαμπράκη, τα Ιουλιανά κ.α. Κάλυψε επίσης τις μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως σεισμούς και πλημμύρες. Από εκείνη την περίοδο σώζεται στα Αυτοβιογραφικά του Λεωνίδα Κύρκου (διευθυντής της Αυγής 1958-1964) η αφήγηση της λεγόμενης  πιο δύσκολη δίκη της ΑΥΓΗΣ, με πρωταγωνιστή τον Αντρέα Γεωργίου.

Σύντομα μετά το πραξικόπημα της 21 Απριλίου 1967 κατέφυγε με την οικογένειά του στην Στοκχόλμη. Πήρε ενεργό μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα των Ελλήνων της Σουηδίας. Εργάστηκε μεταξύ άλλων ως μεταφραστής της Σουηδικής Αρχής Μετανάστευσης και ως δάσκαλος μητρικής γλώσσας σε ελληνόπουλα. Παράλληλα, σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Θεωρητική Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και απέκτησε Σουηδική υπηκοότητα.

Το 1974 επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα και δούλεψε κατ’ αρχήν ξανά στην εφημερίδα ΑΥΓΗ που μεταπολιτευτικά είχε πάλι ανοίξει και ανήκε στον χώρο του τότε ΚΚΕ(εσωτ). Το 1976 προσλαμβάνεται στην Στοκχόλμη στην σύνταξη της Ελληνικής εκπομπής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας, ΣΗΜΕΡΑ.  Έμεινε στην Στοκχόλμη έως τις αρχές του 1980 οπότε επέστρεψε πλέον μόνιμα στην Ελλάδα. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στο ΒΗΜΑ, στα ΝΕΑ και τέλος στην ΑΥΓΗ, ως αρχισυντάκτης. Παράλληλα συνέχισε να δουλεύει ως ανταποκριτής από την Ελλάδα για λογαριασμό της εκπομπής ΣΗΜΕΡΑ.

Συγγραφικό έργο

Μετά την συνταξιοδότησή του αφιερώθηκε εξ ‘ολοκλήρου στο συγγραφικό του έργο, που αναφέρεται σε κοινωνιολογία ιστορία, φιλοσοφία και αρχαία ελληνική μυθολογία:

Μετέφρασε από τα Σουηδικά το μυθιστόρημα “Αγάπη” του Θοδωρή Καλλιφατίδη, εκδ. Γαβριηλίδης, 2004.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη 12.00 στο Β΄ Νεκροταφείο, στην Ηρακλείου