Τι σχέση μπορεί να έχει ο Κουφοντίνας με καλές προθέσεις; Ασφαλώς καμία. Τι σχέση, όμως, μπορούν να έχουν κάποιες καλές προθέσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, με την εξυπηρέτηση του Κουφοντίνα; Αυτό θα το δείξει μια μικρή αναδρομή στο πώς φτάσαμε, έφτασε η κυβέρνηση, δηλαδή, να στείλει τον αρχιτρομοκράτη για το … αγροτικό του στον Βόλο.
Για να βρούμε την άκρη, θα πρέπει να πάμε στην άνοιξη του 2015 και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου, όταν ψηφίζεται ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης Συριζα – Ανελ, με το οποίο καταργούνται οι λεγόμενες φυλακές τύπου Γ ΄ή φυλακές υψίστης ασφαλείας! Το νομοσχέδιο δεν ψήφισαν Ν. Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε παρών.
Η συριζαϊκή «πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων», πανηγυρίζει γιατί αυτό, η κατάργηση δηλαδή των φυλακών υψίστης ασφαλείας, «αποτελεί σαφώς δικαίωση των μακροχρόνιων αγώνων των κρατουμένων», η δε Ζωή Κωνσταντοπούλου, Πρόεδρος της Βουλής τότε, για να μη ξεχνιόμαστε, υμνεί τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, γατί «το δείγμα γραφής που έδωσε, δικαιώνει, τα όνειρα, τις αξίες και τις αρχές της Αριστεράς» και τονίζει ότι «οι πολίτες δεν φοβούνται πια και δεν υποτάσσονται…»!
Με αίτημα την κατάργηση του νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας ο Κουφοντίνας και άλλοι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού και Δομοκού, κατέβηκαν τον Μάρτιο του 15 σε απεργία πείνας.
Τον Κουφοντίνα επισκέφτηκε στο νοσοκομείο Λαμίας όπου νοσηλευόταν η βουλευτής του Συριζα Βασιλική Λέβα, ενώ τους άλλους απεργούς σε Κορυδαλλό και φυλακές Δομοκού επισκέφτηκε ο υπεύθυνος της συριαζαϊκής «πρωτοβουλίας», Πάνος Λάμπρου, που τυγχάνει και προβεβλημένο στέλεχος της Κίνησης των 53+, για να τους ζητήσουν να διακόψουν την απεργία πείνας, μιας και, όπως τους ενημέρωσαν, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα ικανοποιεί τα αιτήματα τους!
Αφήνοντας κατά μέρος το πρωτοφανές, βουλευτής και στελέχη κυβερνώντος κόμματος να ενημερώνουν κρατούμενους για το περιεχόμενο νομοσχεδίου που καταρτίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ας μείνουμε στα γεγονότα:
Πράγματι, ο Κουφοντίνας σταμάτησε την απεργία – το ίδιο έκαναν και οι άλλοι απεργοί κρατούμενοι – και σε λιγότερο από ένα μήνα ο Συριζα κράτησε την υπόσχεση του, καταργώντας το νόμο για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι καταδικασμένοι σε πολλές φορές ισόβια για βαριά εγκλήματα, όπως και η τρομοκρατία, δεν μπορούν να πάρουν άδεια παρά μόνο μετά την έκτιση ποινής φυλάκισης 18 χρόνων. Με τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο, προβλέφθηκε και μια «ρύθμιση» που προβλέπει ότι, φυλακισμένοι με ποινές ισοβίων, που έχουν αναπηρία άνω του 80%, μπορούν να εκτίουν την ποινή τους «κατ’ οίκον», φορώντας ειδικό βραχιολάκι! Φωτογραφική τροπολογία για τον Σάββα Ξηρό, ο οποίος δεν δέχτηκε τελικά να κάνει χρήση της ευεργετικής διάταξης για λόγους «θρησκευτικής συνείδησης».
Η κατάργηση του νόμου για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ήταν η αρχή.
Η συνέχεια δόθηκε τον Νοέμβριο του 17, όταν ο Κουφοντίνας παίρνει την πρώτη 48ωρη άδεια από τον Κορυδαλλό με απόφαση του Συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος, με τη σύμφωνη γνώμη και του αντιεισαγγελέα εφετών που μετέχει στο Συμβούλιο.
Η χορήγηση άδειας στον αρχιτρομοκράτη προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με την αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει πρόκληση και να κατηγορεί την κυβέρνηση, η οποία παραπέμπει για την απόφαση στο Συμβούλιο των φυλακών.
Παρά τις αντιδράσεις, στις οποίες προστέθηκαν και έντονες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κουφοντίνας βγήκε για δεύτερη φορά από τον Κορυδαλλό τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ για την Τρίτη άδεια χρειάστηκε – τι άλλο; – η προσφυγή στη δοκιμασμένη μέθοδο της απεργίας πείνας! Ξεκίνησε στις 30 Μαίου με αίτημα την χορήγηση άδειας και στις 14 Ιουνίου το Συμβούλιο των φυλακών, που είχε προηγουμένως απορρίψει δυο φορές την αίτηση, την έκανε δεκτή, αφού στο μεταξύ είχε τοποθετηθεί σ’ αυτό νέος αντιεισαγγελέας σε αντικατάσταση των προηγούμενων που διαφωνούσαν.
Πράγματι, ο Κουφοντίνας βγήκε από τη φυλακή στις 19 Ιουνίου, για να ακολουθήσουν νέες αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρειν Οφις.
Και ενώ η Ελλάδα συγκλονιζόταν από την εθνική τραγωδία στο Μάτι, με τον αριθμό των θυμάτων και των αγνοουμένων να αποτελεί ακόμη «ζητούμενο» και τους υπεύθυνους να προκαλούν με τις δηλώσεις τους και την προσπάθεια μετάθεσης των αυταπόδεικτων ευθυνών τους στα θύματα της πρωτοφανούς τραγωδίας, ένα νέο επεισόδιο του σήριαλ Κουφοντίνα ήρθε να προκαλέσει όχι μόνο πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και έκρηξη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αρχιδολοφόνος, καταδικασμένος σε 11 φορές ισόβια και 25 ετών κάθειρξη, μεταφέρθηκε από τον Κορυδαλλό στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας στον Βόλο! Σε μια φυλακή, δηλαδή, ανοιχτού τύπου, όπου οι κρατούμενοι μετέχουν σε ομάδες που εκτελούν αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες και στις οποίες ο χρόνος κράτησης υπολογίζεται διπλάσιος του κανονικού!
Αυτά, τώρα πλέον είναι γνωστά. Εκείνο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – και σχετίζεται με τον τίτλο του εν λόγω «πονήματος» – είναι το ιστορικό βάσει του οποίου ο Κουφοντίνας έκανε χρήση του σχετικού ευεργετήματος.
Και γι’ αυτό το ιστορικό, θα χρειαστεί να επιστρέψουμε ξανά στις άγριες ημέρες του 2015!
Και συγκεκριμένα, στις παραμονές των Χριστουγέννων, στις 22 Δεκεμβρίου συγκεκριμένα, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος 4356/15, που μεταξύ πολλών άλλων, σχετικών και άσχετων, προβλέπει:
* Τη δυνατότητα μεταγωγής – μετά από πρόταση του Συμβουλίου Φυλακών και πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών – και κρατουμένων ικανών προς εργασία, εφόσον έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, έχουν εκτίσει πραγματικά οκτώ έτη και τους έχει χορηγηθεί τουλάχιστον μια άδεια, τους όρους της οποίας έχουν τηρήσει!
Γνωστά πλέον και αυτά. Ωστόσο, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει το άρθρο 41 του νόμου 4356/15, είναι ότι αποτελεί τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης!
Πράγματι, ενώ εκείνο το Δεκέμβριο του 2015 που γινόταν χαμός μέσα κι έξω από τη Βουλή γύρω από τη δυνατότητα που έδινε το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση συμβίωσης ενηλίκων ανεξάρτητα από το φύλο τους, με απλό συμβολαιογραφικό έγγραφο, όπως αναφέρεται στο πρώτο άρθρο του νόμου, σ’ αυτό το νομοσχέδιο προστέθηκαν τροπολογίες – π.χ. για τη σύσταση εθνικού συμβουλίου κατά το ρατσισμού, τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, τροποποιήσεις διατάξεων περί αστικής ευθύνης του Τύπου κ.ά. – με μια από τις οποίες, στο άρθρο 41 και υπό τον γενικώς αδιάφορο τίτλο «Ενίσχυση Αγροτικών Φυλακών» (!) μπαίνουν οι βάσεις για την σημερινή «τακτοποίηση» και του αρχιτρομοκράτη Κουφοντίνα.
Μα δεν είναι υπερβολικό, μπορεί να υποθέσει κάποιος, ότι όταν γινόταν αυτή η «ρύθμιση» είχαν υπόψη τους τον Κουφοντίνα;
Κάτω από οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, θα έχει δίκιο να το θεωρήσει έως και αυθαίρετο. Με το ιστορικό των ευεργεσιών που έχει τύχει ο Κουφοντίνας από τον Σύριζα και κυρίως από τη δράση του Πάνου Λάμπρου, που έχει υπό την εποπτεία του όλο το θέμα που οι του Συριζα αποκαλούν «πολιτικοί κρατούμενοι», τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο.
Και μόνο το γεγονός, ότι η χώρα κινδύνευε το καλοκαίρι του 15 να βρεθεί στα βράχια, έξω από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της πολιτικής κυβέρνησης Τσίπρα και στο κέντρο της πολιτικής των κομματικών στελεχών τύπου Λάμπρου, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και άλλων, βρισκόταν «η δικαίωση των ονείρων της αριστεράς», όπως το έθετε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, εμένα τουλάχιστον δεν με πείθει ότι όλως τυχαίως και κατά σύμπτωση τα πράγματα ακολούθησαν αυτή τη σειρά: Από την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας τον Απρίλιο του 15 στην «ενίσχυση των αγροτικών φυλακών» τον Δεκέμβριο επίσης του 15!
Ακόμη και η ένταξη του «άρθρου 41» στο νομοσχέδιο των καλών προθέσεων για την επέκταση του Σύμφωνου Συμβίωσης και σε άτομα του ιδίου φύλου – το οποίο, με την ευκαιρία, που λένε, το ψήφισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης – κρύβει σκοπιμότητα:
Ασε τους να σκοτώνονται – ακόμη και αθλιότητες για «κτηνοβασίες» ακούστηκαν στη Βουλή από τον γνωστό και μη εξαιρετέο Κατσίκη, αντιπρόεδρο πλέον της Βουλής (!!) και να τον χαίρονται όσοι τον ψήφισαν – και ποιος θα καθίσει ν’ ασχοληθεί με τις αγροτικές φυλακές…
Όπως και ουδείς κάθισε. Γι’ αυτό, καλές και άγιες οι «καλές προθέσεις», αλλά ας ρίχνουμε και καμιά ματιά και στο βάθος.
Μπορεί να κρύβεται Κουφοντίνας.