Περί ανησυχούντων

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος 22 Μαϊ 2014

Τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού άρχισαν ήδη να στέλνουν τα γνωστά κι από το παρελθόν μηνύματα ανησυχίας για όσα θα προκύψουν αν η κυριακάτικη αναμέτρηση για το Ευρωκοινοβούλιο προκαλέσει στη χώρα μας κυβερνητική αστάθεια ή, ακόμη χειρότερα, ακυβερνησία. Και ασφαλώς είναι μια πραγματικότητα που δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένα δεν του αρέσει, γιατί επηρεάζει σε βάρος του το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να γνωρίζω σε ποιον βαθμό, αλλά σίγουρα το επηρεάζει.

Ωστόσο ο αποκλειστικά υπεύθυνος γι? αυτήν την πραγματικότητα δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν υπάρχει στοιχειωδώς λογικός άνθρωπος που να μπορεί να το αμφισβητήσει. Διότι όσο είναι ιερό και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε κόμματος, και φυσικά και του ΣΥΡΙΖΑ, να καθορίζει την πολιτική του και να αγωνίζεται να την επιβάλει και να την εφαρμόσει, άλλο τόσο είναι δικαίωμα των ξένων τραπεζών, των ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ακόμη και των ξένων πολιτικών και των ξένων κυβερνήσεων να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους, τις επιφυλάξεις τους και τις διαφωνίες τους.

«Ναι, αλλά αυτό είναι παρέμβαση στα εσωτερικά μας», θα ισχυριστεί κάποιος. Μόνο που όταν ανήκεις σε έναν πολυεθνικό οργανισμό, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι πολύ ρευστό πού αρχίζουν και πού τελειώνουν τα εσωτερικά μας. Η ίδια η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής αποτελεί ντε φάκτο παρέμβαση στα εσωτερικά όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Και όταν ο Τσίπρας περιέρχεται την Ευρώπη και αναπτύσσει τις απόψεις του, παρεμβαίνει θέλοντας και μη στα εσωτερικά άλλων κρατών.

Ο κόσμος έχει αλλάξει. Η αλληλεπίδραση ανάμεσα στα κράτη και στους λαούς διευρύνεται. Οπως επηρεάζεται η ζωή όλης της Ευρώπης από τις πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στις μεγάλες χώρες, άλλο τόσο επηρεάζεται και από τις αναταράξεις που προκαλούνται στις οικονομικά ασθενέστερες. Κι όταν ο Τσίπρας ποντάρει ανοιχτά στην εκδοχή ότι οι Ευρωπαίοι φοβούνται τη χρεοκοπία μας και δεν θα την προκαλούσαν ποτέ, δεν αποδέχεται έμμεσα αυτήν την αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων;

Σε έναν τόσο πολύπλοκο κόσμο όπως η σημερινός, ο καθένας δικαιούται να ανησυχεί και να προβληματίζεται. Κι όποιος διαφωνεί φροντίζει να μην προκαλεί και να μην προβληματίζει. Τόσο απλό.