Το Ποτάμι έχει ήδη πετύχει μια νίκη: Φάνηκε στην πράξη ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει διαφορετικά η επικοινωνία πολιτικών-πολιτών, πιο άμεσα, πιο φυσικά, και ότι μπορεί να βρουν πέρασμα στη δημόσια σφαίρα πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον κομματικό σωλήνα και δεν γνωρίζουν τον κώδικα του κλειστού επαγγέλματος.
.
Αν αυτό είναι συγκυριακό και το Ποτάμι θα ξεφουσκώσει ή αν παρακολουθούμε την καλή αρχή μιας πορείας, θα φανεί από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών την Κυριακή που θα καθορίσει και τη συνέχεια. Αλλά ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει καταφέρει να δείξει μια άλλη άποψη πολιτικής αισθητικής και αυτό έχει σημασία μέσα σε ένα κάδρο τόσο μουντό και παρακμιακό, όπου οι περισσότεροι φωνάζουν χωρίς να ακούν και κοιτάζουν την κάμερα αντί για τον συνομιλητή τους.
«Πέρασα καλά» είπε, φεύγοντας, μια φίλη από τη Θεσσαλονίκη που πήγε στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού της πόλης για να παρακολουθήσει την προεκλογική συγκέντρωση του Ποταμιού, με φόντο τον Θερμαϊκό. Στην αρχή έστειλε ένα sms που έλεγε «μα με πορτοκαλί παντελόνι;», αλλά μετά ξεχάστηκε και ξαναφάνηκε, χαρούμενη, στο τέλος, όταν πια της άρεσε ακόμη και το πορτοκαλί παντελόνι.
.
.
.
Οι προεκλογικές εκδηλώσεις του Ποταμιού αφήνουν συνήθως την αίσθηση μιας γιορτής. Αυτό μπορεί να φαίνεται σε πολλούς σαν κάτι light πολιτικά, αλλά ο Σταύρος ευνοείται από τις συγκρίσεις με τα ίχνη που αφήνουν οι εκπρόσωποι της βαριάς πολιτικής.
Μετά και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών έχει γίνει σαφές ότι θα ήταν μεγάλη τύχη για το πολίτευμα και των πολιτισμό μας αν εκτοπιζόταν από την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή. Αυτή ήταν από την αρχή και η φιλοδοξία του Σταύρου που προσπάθησε να απορροφήσει την αντικομματική-αντισυστημική διάθεση του κόσμου στρέφοντάς την σε μια προοδευτική και φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Το αν θα είναι τρίτη δύναμη η Χρυσή Αυγη ή το Ποτάμι την Κυριακή είναι κάτι που δεν έχει σχέση μόνο με την εκλογική αριθμητική αλλά με την εθνική οντολογία και με αυτή την έννοια η εκπλήρωση των επιδίωξεων του Θεοδωράκη υπερβαίνει τις προσωπικές του προθέσεις και τυχόν αποτυχία δεν θα είναι μόνο δική του. Βέβαια, ο ίδιος δεν σκέφεται το κακό σενάριο και ίσως ο λόγος είναι ότι αυτό που κάνει δεν γίνεται χωρίς αισιοδοξία.
Απαντώντας σε ερωτήσεις στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στον «μικρό τελικό» λέγοντας ότι «είναι ανάγκη οι πολίτες να επιλέξουν μια επαναστατική ειρηνική λύση όπως το Ποτάμι, και όχι μια βίαιη λύση όπως η Χρυσή Αυγή». «Όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτό που συνέβη», συνέχισε, «αλλά δεν πολεμάς το σύστημα αν ψηφίζεις μια συμμορία, ένα πολύ χειρότερο πολιτικό σύστημα».
Αναφέρθηκε στον «άξονα της συντήρησης και της προόδου» ξεκαθαρίζοντας ότι το Ποτάμι είναι με την πρόοδο: «Είμαστε στον προοδευτικό χώρο. Έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις εκφρασμένες από την πρώτη στιγμή. Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της χώρας αν εμπιστευτούμε τις λύσεις στο παλιό πολιτικό σύστημα. Τις λύσεις θα τις δημιουργήσουμε με την Ελλάδα που δουλεύει και παράγει. Ο λαός δεν σώζεται, ο λαός σώζει.»
Μέχρι τώρα αποφεύγει τον όρο Κεντροαριστερά ή Σοσιαλδημοκρατία και δεν έχει ανακοινώσει σε ποια πολιτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα ενταχθεί εφόσον το Ποτάμι εκλέξει ευρωβουλευτή/ευρωβουλευτές. Είναι όμως σαφές για όποιον παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του ότι θα επιλέξει τους ευρωσοσιαλιστές και αυτό είναι κάτι που, εφόσον συμβεί, θα επηρέασει σημαντικά τον χάρτη στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
.
.
.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι πολύ περήφανος για τις 14 προτάσεις του Ποταμιού σχετικά με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, πολύ επίμονος για την ανάγκη απόσυρσης των κομματικών παρατάξεων από τα πανεπιστήμια και πολύ ένθερμος υποστηρικτικής της ιδέας να επιλέγεται μέσα από διεθνή διαγωνισμό ο διοικητής της ΤτΕ.
Δεν θα μπορούσε να αποφύει στη Θεσσαλονίκη το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού και δήλωσε αντίθετος, ξεκαθαρίζοντας ότι «αποφασίζουμε για κάθε ιδιωτικοποίηση χωριστά, με βάση το συμφέρον του συνόλου. Ούτε όλα ιδιωτικά, ούτε όλα κρατικά. Το να είσαι κρατιστής είναι υπερσυντηρητικό το 2014. Όμως δεν υπάρχει όφελος για το σύνολο από την ιδιωτικοποίηση του νερού».
.
Η συζήτηση έκλεισε όπως συνήθως στις εκδηλώσεις του Ποταμιού. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε το μήνυμα ότι το Ποτάμι «έρχεται για να συνεφέρει τους δύο τυφλούς μονομάχους και να δώσει διέξοδο, να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του πολιτικού συστήματος» και μετά χαιρέτησε έναν-έναν όποιον ήθελε κάτι να του πει από πολύ κοντά.
Η φίλη από τη Θεσσαλονίκη του είπε ότι δεν είχε σκοπό να ψηφίσει Ποτάμι αλλά μετά από αυτή την εμπειρία θα το σκεφτεί και ο Σταύρος της έδειξε την αφίσα που λέει «άκου το ένστικτό σου».
.