Παρίσι: Αντεπίθεση της Ευρώπης μετά τις συνομιλίες των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία

19 Φεβ 2025

Με τη συμμετοχή 20 συνολικά αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η δεύτερη συνάντηση κορυφής για το Ουκρανικό.

Όπως έγινε γνωστό από τη γαλλική πλευρά, στο Παρίσι είναι παρόντες εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Στη συνάντηση πήραν μέρος και  οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι υπόλοιποι είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ.

«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Χ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης - τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχόλιο το politico, αναφέρει ότι ένας νέος συνασπισμός εθνών αναδύεται για να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας που έπληξε την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Τετάρτη ευθυγράμμισε τα συμφέροντα των ΗΠΑ με τα συμφέροντα του Κρεμλίνου

Ο νέος όμιλος αποτελείται από όλες τις χώρες που κάποτε έβλεπαν τους εαυτούς τους ως σταθερούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά τώρα αμφισβητούν τα ίδια τα θεμέλια αυτής της σχέσης καθώς η Ουάσιγκτον αγκαλιάζει τη Ρωσία και εντείνει τις επιθέσεις της κατά των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.

Η ομάδα άρχισε να διαμορφώνεται αυτή την εβδομάδα στον απόηχο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, όταν ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε έναν μικρό αριθμό ομοϊδεατών χωρών στο Παρίσι τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις του εναγκαλισμού της Ρωσίας από την Ουάσιγκτον για την Ουκρανία.

Μέχρι την Τετάρτη, αυτή η αρχική ομάδα -αποτελούμενη από τους ηγέτες της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, συν τους επικεφαλής του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου- είχε υπερδιπλασιαστεί, διευρύνοντας σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά. Συμμετείχαν επίσης χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Νορβηγία και η Ισλανδία.

Ως οικοδεσπότης των συνομιλιών της Τετάρτης, ο Μακρόν απάντησε  στον Τραμπ και επέμεινε ότι η Ρωσία ήταν αυτή που ξεκίνησε τον πόλεμο και όχι ο Ζελένσκι, όπως ισχυρίστηκε ο Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η νέα ομάδα επιδίωξε την ουκρανική συμμετοχή στις συνομιλίες και επέμεινε στην ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

Ο κ. Μακρόν είπε ακόμη ότι είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να διαπραγματεύονται πάνω από τα κεφάλια των Ευρωπαίων ηγετών. «Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες για την ασφάλεια των Ευρωπαίων», τόνισε.