Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπικη ανίχνευση(2/4/22) του The Economist η διαφορά μεταξύ Μακρον-Λεπεν παραμένει αμεταβλητη(27-21).Οι 2 πρώτοι αθροίζουν 48%,πράγμα που σημαίνει ότι ενισχύονται συγκριτικά με το 2017 ,όταν τότε αθροιζαν μαζί 45,3% (Μακρόν 24%-Λεπεν 21,3%) στον α γυρο.Ειναι η μεγάλη άνοδος του Μακρόν που αναφερθήκαμε χτες ,η οποία τροφοδοτεί την αυξητική τάση των 2 πρώτων υποψηφίων.
Ομως και η Λεπέν παρουσιάζει άνοδο,παρόλο που φαινομενικά βρίσκεται σε πτώση(2017:21,3%,2022:21%),για τους λόγους που εξηγήσαμε σε προηγούμενο σημείωμα.Ειδικα για την Λεπέν πρέπει να αναφέρουμε ότι η υποψηφιότητα Ζεμουρ την έχει βοηθήσει πάρα πολύ,αφού την εικόνα του ακραίου την χρεώνεται ο ίδιος και όχι η Λεπέν η οποία πια απευθύνεται σε πιο μετριοπαθές ακροατήριο.Η Λεπέν έτσι όπως παρουσιάζεται στο εκλογικό σώμα, δεν συμβολίζει πια το δεξιο άκρο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι.
Ως προς τους υπόλοιπους υποψηφίους η εικόνα παραμένει αμετάβλητη πλην του Μελανσον,ο οποίος αυξάνει την επιρροή του κατά 1%,καθώς από το 15% που βρισκόταν την 1/4/22,την επόμενη βρίσκεται στο 16%.Το δυνατό φινις του συνεχίζεται με αμείωτη ένταση όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές.Η Ανυπότακτη Γαλλία είναι πάντα εδώ. Η γαλλική Αριστερά έχει βρει πλέον τον ηγέτη της,ο οποίος παρά τη φαινομενική του πτωση συγκριτικά με το 2017(-3%),στην πραγματικότητα μέτρα κέρδη,αφού παρά την μη στήριξη του από το ΓΚΚ,αυτός παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση ο δημοφιλέστερος Αριστερός,πράγμα που αποδεικνύει ότι έχει μεγάλες αντοχές μέσα στον χρόνο. Ειναι ο μόνος από τους "μικρούς" σε επιρροή υποψηφίους,που διατήρησε την αυξητική του τάση άρχιζοντας από πολύ χαμηλά και την κρατά ακόμα και τώρα, την τελευταία προεκλογική εβδομάδα (όταν τα πάντα συντρίβονται από τις δικομματικές μυλοπετρες),με τάσεις περαιτέρω αύξησης. Σημειωνουμε επίσης ότι το 2017 ,με 19% ήταν τέταρτος, ενώ τώρα με 16% είναι τριτος,χωρίς κανένας να τον απειλεί για την 3η θέση .
Έχει σημασία να εξετάσουμε την πρόβλεψη που δίνει ο Economist για το τελικό αποτέλεσμα του α γυρου.Αναφερουμε τον μέσο ορο.:
1) Μακρόν 27
2) Λεπέν 21,5
3) Μελανσον 16
4) Ζεμουρ 10,5
5) Πεκρες 9,5
6) Ζαντο 5
7) Ινταλγκο 2.
Σημαντικός παράγοντας που θα επιδράσει ενδεχομένως καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα του α γύρου,θα είναι η άποχη.Υπολογιζεται από έγκυρους εκλογικούς αναλυτές ότι μπορεί να ξεπεράσει το 30%. Αν αυτό συμβεί ,θα είναι ιστορικό γεγονός ,αφού η τελευταία μεγάλη αποχή σημειώθηκε στις προεδρικές εκλογές του α γύρου,την 21/4/2002.(28,4). Καθόλου τυχαία είναι οι εκλογές κατά τις οποίες ο τότε σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοσπέν,ήρθε 3ος,πίσω από τον δεύτερο Ζ.Μ.Λεπεν (πατέρα της Μ.Λεπεν)και τον 1ο Ζ.Σιρακ. Τοτε αρκετοί σοσιαλιστές ψηφοφόροι θεωρώντας βέβαιη την είσοδο Ζοσπέν στον β γύρο, απείχαν η στράφηκαν σε άλλους μικρότερους υποψηφίους.Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.Κατω από αυτό το πρίσμα αποκτά πλέον δραματικές διαστάσεις η πρώτη και τελευταία ομιλία του Προέδρου Μακρόν που εκφώνησε την 2/4/22,μπροστά σε 30000 οπαδούς του στην La Defense και της οποίας μεταφέρουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα:"Μην πιστεύετε τους σχολιαστές η τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατο και ότι οι εκλογές έχουν ήδη κερδηθεί και όλα θα πάνε καλά".