Παράλληλο σύμπαν

Παντελής Καψής 10 Σεπ 2014

Προς μεγάλη μου έκπληξη χθες πήρα μια πρόσκληση στο Facebook από τον Τσε Γκεβάρα να παίξουμε «Farm Heroes Saga». Το δεύτερο δεν το γνωρίζω, αλλά πάλι τον πρώτο υπάρχει άνθρωπος που δεν τον ξέρει; Ωστε παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια; Ομολογώ το ζήτημα στην αρχή μού έκανε αλγεινή εντύπωση. Ενας επαναστάτης να πέσει τόσο χαμηλά; Το φιλοσόφησα ωστόσο. Με τα χρόνια θα έχει γλυκάνει, σκέφτηκα. Τον λύγισε η καταναλωτική κοινωνία. Πάει η εποχή που εκτελούσαν αντιπάλους και έκλειναν στη φυλακή διαφωνούντες. Μπορεί και να μη γίνουμε Κούβα.

Γιατί είδατε τι έγινε με τον Αλέξη. Μια ομιλία στη Bίλα ντ? Εστε έδωσε και πήγαν να τον φάνε οι σύντροφοί του. Τι γυρεύει στο άντρο του καπιταλισμού και του νεοφιλελευθερισμού; Αφησε τους διαδηλωτές στη ΔΕΘ για να τρέχει με τους καπιταλιστές στις λέσχες Μπίλντερμπεργκ; Με αυτούς θα κάνουμε συμμαχίες ή με τα ευρωπαϊκά κινήματα, που τα θυμάται μόνο προεκλογικά; Κι αυτά ήταν τα πιο ανώδυνα. Από κοντά και οι θεωρίες συνωμοσίας. Γιατί προσκάλεσαν τον Αλέξη; Αυτόν μαζί με τον Εβραίο Πέρες και τον ημιφασίστα γραμματέα της Λίγκας του Βορρά! Τι έτι χρείαν έχομεν μαρτύρων; Προδοσία… Οσα έκαναν τώρα τα λούζονται. Οσο για την επίσημη ερμηνεία του κόμματος -ότι θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ανερχόμενη δύναμη και θέλουν να έχουν διαύλους επικοινωνίας- σιγά μην αποδεχθεί η «διεθνής αστική τάξη» έτσι εύκολα αλλαγή καθεστώτος μέσα στην Ευρώπη. Τέτοια του έγραψαν. Ο κ. Τσίπρας, βλέπετε, μπορεί στο εξωτερικό να εμφανίζεται ως απλός σοσιαλδημοκράτης κεϊνσιανής κοπής, στο εσωτερικό ωστόσο με αφορμή το αναμενόμενο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ κοντεύουμε να φτάσουμε στην αταξική κοινωνία και πιο πέρα. Κι αυτό έχει ενδιαφέρον. Γιατί, όπως είναι γνωστό, ένα πρόγραμμα δεσμεύει μόνο αυτούς που το διαβάζουν. Εκείνο που έχει σημασία είναι τι σκέφτονται και τι πιστεύουν αυτοί που θα το εφαρμόσουν. Κι εδώ μιλάμε για ένα παράλληλο σύμπαν στελεχών που ειλικρινά πιστεύουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει νόημα μόνο αν αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για τον σοσιαλισμό.

Εναν σοσιαλισμό που τα έχει όλα. Οχι μόνο έξοδο από το ΝΑΤΟ, αλλά εθνικοποιήσεις, αυτοδιαχείριση, κοινωνική οικονομία, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Ο κ. Τσίπρας στη Βίλα ντ? Εστε εμφανίζεται ως ακραιφνής ευρωπαϊστής κι οι σύντροφοί του στην Αθήνα φαντάζονται μια κοινωνία όπου εξοβελίζονται στο πυρ το εξώτερον όλα όσα στην υπόλοιπη ανθρωπότητα, ακόμα και στις πρώην κομμουνιστικές χώρες, αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξης: επιχειρηματικότητα, ιδιωτική πρωτοβουλία, άνοιγμα αγορών. Ο Τσε Γκεβάρα ζει και μας οδηγεί. Αλλά πάλι όταν και ο Τσε έχει αρχίσει να παίζει «Farm Heroes Saga», αναρωτιέται κανείς πού στηρίζουν την ιδεολογική τους αισιοδοξία. Η οργή, όπως είναι γνωστό, αποτελεί σαθρή βάση κι αλλάζει πολύ εύκολα αποδέκτες…