H ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει ως το βράδυ να αποστείλει στις Βρυξέλλες τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Η Αθήνα έστειλε ήδη από χθες ένα τρισέλιδο προσχέδιο, προκειμένου να γίνουν οι όποιες παρατηρήσεις από τους θεσμούς και βρίσκεται σε εξέλιξη η τελική διαμόρφωση του κειμένου. Μετά την αποστολή του τελικού κειμένου, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι, για να δοθεί η έγκριση, ενώ θα ακολουθήσει η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.
Στην τηλεδιάσκεψη θα λάβουν μέρος η Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, ο Πιέρ Μοσκοβισί και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Ακολούθως κι αν όλα έχουν πάει καλά το Eurogroup θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης για να δώσει το τελικό «πράσινο φως» για την παράταση και την έναρξη εντατικότερων συζητήσεων για την εξειδίκευση των μέτρων.
Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συμπεριληφθούν στη λίστα δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί και αφορούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης.
«Συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στα λαϊκή εντολή» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, που εξέταση τη λίστα με τα μέτυρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει αύριο.
«Η λίστα που θα κατατεθεί αύριο στους εταίρους θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις για το δημόσιο, τη φοροδιαφυγή και την ανθρωπιστική κρίση», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, σε συνέντευξή του στο MEGA.«Κάθε μέτρο εδάφους θα κερδιθεί με κόπο» δήλωσε ο κ. Παπάς διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θέματα της εσωτερικής μας κυριαρχίας δεν αποτελούν κομμάτι της διαπραγμάτευσης.
Ο κατάλογος μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η ελληνική κυβέρνηση θα εστιάζει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι δύσκολα ο κατάλογος που θα σταλεί θα είναι κοστολογημένος.
Περιγράφοντας τη συμφωνία είπε ότι έχουμε μια μεταβατική περίοδο τεσσάρων μηνών, η αξιολόγηση θα γίνει επί της παρατεταμένης συμφωνίας, δεν υπάρχει το email Χαρδούβελη και τα προαπαιτούμενά του, διαμορφώνεται μια λίστα με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν μαζί με τους εταίρους για να ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να περπατήσει η συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων ο κ. Παππάς είπε: «Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση ως μια πρόταση αύξησης φορολογικών εσόδων και δηλώνουμε ότι αν υπάρχει κάποια καλύτερη ιδέα και πώς θα φύγει η οικονομία μας από την καταστολή είμαστε έτοιμοι να την ακούσουμε. Αυτό που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε είναι να δέσουμε τα χέρια μας πισθάγκωνα και να περιμένουμε απλώς να ολοκληρωθεί το πλήρωμα του χρόνου για να βρεθούμε σε μεγαλύτερα αδιέξοδα».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ο κ. Παππάς επανέλαβε ότι θα γίνει σταδιακά και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις μικρές επιχειρήσεις, ενώ τόνισε εκ νέου ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.
Χαρακτήρισε τέλος, «καταστροφική επιλογή» τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σημειώνοντας ότι επιβάλλει την απόσυρση του δημοσίου από την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. «Αυτή η ρήτρα πρέπει να φύγει από το τραπέζι» στην ολοκλήρωση της τετράμηνης διαδικασίας, υποστήριξε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ρίξουμε ένα μεγάλο βάρος στην αποκατάσταση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων».
Τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις εξέτασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο