Στις 22 Σεπτεμβρίου συνυπέγραψα κείμενο με τους συναδέλφους μου Διευθυντές των Ιατρικών Τομέων του «Ευαγγελισμού», το οποίο «ΤΑ ΝΕΑ» την επόμενη ημέρα ανέδειξαν ως κύριο θέμα. Επισημαίναμε «...η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί...». «...απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθηκών αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων..». Απευθυνόμενοι στην Διοίκηση τονίζαμε «...διαβιβάστε την έκκλησή μας για την έγκαιρη λήψη ακόμη πιο δραστικών μέτρων Δημόσιας Υγείας και την αυστηρή επιτήρησή τους» και καταλήγαμε «...είμαστε διαθέσιμοι και πάλι να συνδράμουμε και πέραν των δυνατοτήτων μας, έχοντας ως μόνο όριο την αρχή «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν»...
Αρμοδίως θεωρήθηκε ότι, τουλάχιστον, υπερακοντίζουμε. Δυστυχώς τα γεγονότα μάς επιβεβαιώνουν.
Την τρέχουσα και τις επόμενες δύο εβδομάδες το ΕΣΥ θα δεχτεί τη μέγιστη πίεση, όμως αυτή που προβλεπόταν να συμβεί εφόσον τα μέτρα ήταν ανεπαρκή ή δεν εφαρμόστηκαν καλά ή η προσαρμογή των πολιτών υπήρξε ατελής. Υπερφόρτωση σημαίνει πως στα Νοσοκομεία εισάγονται περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 από το άθροισμα όσων λαμβάνουν εξιτήριο και – προσέξτε τη δραματικότητα – όσων πεθαίνουν. Ταυτόχρονα παρεκτοπίζονται οι πάσχοντες από άλλες ασθένειες. Ως σήμερα τα Νοσοκομεία αντέχουν με ανεκτές ακόμη δυσλειτουργίες. Οι περιπτώσεις μη εφαρμογής ορθής ιατρικής βρίσκονται κάτω των ορίων των επικίνδυνων λαθών ή παραλήψεων. Για τις επόμενες ημέρες, όμως, χρειάζεται η άμεση επικουρία των εφεδρειών. Δηλαδή, όλων των μονάδων του ΕΣΥ, των συναφών Ειδικοτήτων μέσα στα Νοσοκομεία και η ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα.
Από την έκταση της πανδημίας και το χρονικό διάστημα της ασθένειας, από τη μόλυνση μέχρι την ανάρρωση και το τέλος της μεταδοτικότητας προκύπτει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις περίοδοι καραντίνας, δηλαδή έξι εβδομάδες, για να ελεγχθεί η κατάσταση προ της 7ης Νοεμβρίου. Το lockdown, που δεν ακριβώς καραντίνα, πρέπει να φτάσει ως τα μέσα Δεκεμβρίου.
Τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα από τον Ιανουάριο. Με όσα είναι γνωστά από την προετοιμασία της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ως τον Ιούλιο θα έχουμε τέσσερα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Σε επαρκή αριθμό ώστε να προκληθεί η περιβόητη ανοσία αγέλης. Μέχρι τότε, ούτε όλοι θα εμβολιαστούν με τη μία, ούτε οι εμβολιαζόμενοι θα είναι αμέσως προστατευμένοι. Τα εμβόλια είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα έως έναν μήνα και ασφάλεια περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Πριν από αυτά όμως το σημαντικότερο είναι οι αρμόδιοι να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους αποθηκευτικούς χώρους βαθιάς κατάψυξης, ασφαλή και προσβάσιμα εμβολιαστικά κέντρα. Να αποτραπεί η πελατειακή νοοτροπία και να εξασφαλιστεί η δίκαιη διανομή.
Οι πανδημίες κακώς παρομοιάζονται με τους πολέμους. Δεν υπάρχει άνθρωπος ως εχθρός , αλλά θανατηφόρο στοιχείο της φύσης. Δεν χρειάζεται αντιπαράθεση, προπαγάνδα, μισές αλήθειες. Αλλά η επιστημονική προσέγγιση με τον ορθό λόγο και την αλήθεια. Η προσπάθεια κατανόησης του φαινομένου από τους ανθρώπους,Ελπίζω ότι δεν θα προκληθούν δεινά από κακές επιρροές όπως η αποφυγή πολιτικού κόστους, η παραπληροφόρηση, ο λαϊκισμός, οι θεωρίες συνωμοσίας και η δαιμονοποίηση. Μετά από επτά ή οκτώ σκληρούς μήνες να αρχίσει η ανεπίστρεπτη άρση των περιοριστικών μέτρων και να οδηγηθούμε στη νέα μετά την πανδημία κανονικότητα.
Πηγή: www.tanea.gr