Η COP29 δηλαδή η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το κλίμα ξεκίνησε σήμερα 11 Νοεμβρίου 2024 στο Μπακού.
Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για την χρηματοδότηση της προσπάθειας να προστατευτεί το περιβάλλον.
Το 2024 είναι ήδη ο πιο ζεστός χρόνος στην ιστορία του πλανήτη με επιπτώσεις κατανοητές πλέον σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα.
Υπό τη σκιά των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ - και της δέσμευσης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί για άλλη μια φορά από τη Διεθνή Συμφωνία για το κλίμα από την ανάληψη των καθηκόντων του – η προσοχή τώρα στρέφεται στη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα που λαμβάνει χώρα στην πρωτεύουσα του Μπακού στο Αζερμπαϊτζάν. Με περισσότερες από 180 χώρες ήδη και μετά από αρκετές περιφερειακές κλιματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν φέτος, το COP29 είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες του κόσμου να συμφωνήσουν τα επόμενα βήματα για τη διάσωση του παγκόσμιου οικοσυστήματος και την επίτευξη μίας κλιματικής ισορροπίας.
Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα παρατηρητήρια της Γης, συμπεριλαμβανομένων της NASA (ΗΠΑ) και του Κοπέρνικου (ΕΕ), το 2024 είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας και το 2023. Οι μέσες θερμοκρασίες τους τελευταίους 12 μήνες έχουν ξεπεράσει τον 1,5 C σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Αυτό είναι το όριο που στοχεύει να διατηρήσει η Συμφωνία τουΠαρισιού, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να δείχνουν προς μια καταστροφική αύξηση άνω των +2,2°C μέχρι το τέλος του αιώνα. Με φόντο αυτό, το BBC ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της του COP29 και αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Σολτάνοφ, εμφανίστηκε να προωθεί τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου σε υποτιθέμενους “επενδυτές” προσφέροντας επαφές με την SOCAR, την εθνική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με στοιχεία των ΗΠΑ, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της συνολικής οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν και περισσότερο από το 90% των εξαγωγών του. Ωστόσο, το Αζερμπαϊτζάν είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον παράδειγμα δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής του από τα ορυκτά καύσιμα για την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και της αδυναμίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ως μία από τις 20 χώρες με τη μεγαλύτερη λειψυδρία παγκοσμίως.
Το ΔΙΚΤΥΟ θεωρώντας κορυφαίο ζήτημα την Συνδιάσκεψη αυτή αφιερώνει σήμερα το Δελτίο Πολιτικής Ανάλυσης κι Εκτίμησης στη COP29 στο Μπακού.
Συνέχεια