Οι δύο βασικές προϋποθέσεις για βραχυχρόνια ανάκαμψη και μέσο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ,που πρέπει να ληφθούν υπόψη από την νέα κυβέρνηση και οι οποίες συνεχίζουν να παραμένουν ανεφάρμοστες είναι η δίνη της παγίδας ρευστότητας που έχει περιπέσει η ελληνική οικονομία και η ανολοκλήρωτη προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών.
Όσον αφορά την παγίδα ρευστότητας που μαζί με τον αποπληθωρισμό συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην άσκηση νομισματικής πολιτικής θα πρέπει άμεσα να βρεθεί πολιτική λύση σε δύο κατευθύνσεις : Αφενός, επιτοκιακής κινητροδοτησης επαναπατρισμού κεφαλαίων ύψους περίπου 90 δις ευρώ που βρίσκονται εκτός Ελλάδας αφ ετέρου, απελευθέρωσης πιστώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ώστε να αναθερμανθεί η πραγματική οικονομία και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Προϋπόθεση βέβαια αυτού είναι η έξοδος- έκθεση των τραπεζών μας για δανειοδότηση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και χρήματος ως αποτέλεσμα ανάκτησης της χαμένης δημοσιονομικής αξιοπιστίας της οικονομίας μας,κάτι βέβαια που φαντάζει αδύνατο στο επόμενο χρονικό διάστημα.. Τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν ετησίως,στη περίπτωση αυτή, από την έκδοση αυτών των ομολόγων θα ήταν δυνατόν να ανέλθουν στα 4-5δις ευρώ και θα μπορούσαν να διοχετευθούν αποκλειστικά στην ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που παραμένει σε μεγάλη στασιμότητα.
Αφ ετέρου ,στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών ,που αποτελεί ζήτημα κορυφαίας διαρθρωτικής σημασίας, έχουν γίνει ελάχιστα.
Άραγε τι έχει γίνει με τις περίφημες υποδείξεις της λίστας του ΟΟΣΑ; Βασικά είδη διατροφής χρειάζονται σοβαρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις καθώς οι τιμές τους δεν έχουν πέσει. Η αδικαιολόγητη φορολόγηση υπέρ προσοδούχων τρίτων συνεχίζεται αμείωτη. Η λίστα με τα κλειστά επαγγέλματα παραμένει κλειστή και ουδείς έχει κατανοήσει τι ακριβώς έχει γίνει με δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μεταφορείς, ταξί κα.
Η αγορά της ενέργειας είναι απελευθερωμένη στο 1-1,5% καθώς συνεχίζει να κυριαρχεί η ΔΕΗ, οι δε καταναλωτές δεν έχουν ουσιαστική ωφέλεια. Έχει υπάρξει κάποια νομοθετική πρόβλεψη για το εν λόγω ζήτημα;
Όσο οι δυσπραγίες και οι στρεβλώσεις συνεχίζονται προκλητικά γιατί θέλουν οι πολιτικοί, είτε παλιότερα της συγκυβέρνησης είτε τώρα της νέας αριστερής κυβέρνησης ,να προστατεύσουν κλειστές ομάδες συμφερόντων, τόσο η ανάπτυξη θα παραμένει «άπιαστο» όνειρο!!!!!!!