Όλο και πιο πολύ ο ηγέτης της Τουρκίας θυμίζει μια γέρικη , ωστόσο πανούργα και επικίνδυνη τίγρη . Οι διεθνείς γεωστρατηγικοί σχηματισμοί όπως τείνουν να διαμορφωθούν δεν τον βολεύουν και η ακραία εθνολαϊκιστική ημιδικτατορική του διακυβέρνηση τον απομονώνει . Παρόλα ταύτα – καθώς και πολλά άλλα – παραμένει ο ισχυρότερος παίκτης αυτού του γεωγραφικού τοπίου .
Πρόθεσή μου δεν είναι με αυτό το σημείωμα να αναδείξω τους λόγους της τωρινής επισημότατης επίσκεψης , μιάς και δεν τους ξέρω οι δε παρασκηνιακές αναφορές περιλαμβάνουν μία ολόκληρη γκάμα ιδιαιτεροτήτων , που επέσπευσαν σε αυτή την συγκυρία μία τέτοια έλευση. Μιλήσανε για πιέσεις της ΕΕ προς τον αδύναμο κομβικό κρίκο – την Ελλάδα – , μιλήσανε για βιαστική διπλωματική πρωτοβουλία του Ν.Κοτζιά , μιλήσανε για το προσφυγικό , κοκ..
Ένα μόνο σχόλιο . Καθόλου δεν είναι η καλύτερη περίοδος στα Ελληνοτουρκικά , άλλωστε και πότε ήταν. Έτσι η άκρατη επισημότητα είτε έπρεπε να προσιδιάζει σε μια συναινετική κατάσταση , είτε να αποτελούσε το έσχατο σημείο πρίν από κάτι ανεπίστρεπτα σοβαρό. Δεν ισχύει – σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε τίποτα από τα δύο- , οπότε μάλλον εντάσσεται σε μια ρισκαδόρικη αντίληψη των διπλωματικών διοδεύσεων της χώρας.
Ωστόσο κι εδώ παραμόνευε ο δυνητικός αστόχαστος παράγων Χ , τον οποίο η πανέξυπνη τουρκική διπλωματία δεν μπορεί παρά να είχε λογαριάσει κι αυτή , δυνητικά μεν προβλέψιμα δε .
Ο κ. Χ . εν προκειμένω ήταν ο Έλληνας ΠτΔ , ο οποίος τύποις είχε την πρωτοβουλία της ελεύσεως του Τούρκου ηγέτη και ο οποίος στην συνήθη τυπική προσφώνηση έβαλε φόρα παρτίδα την Συνθήκη της Λωζάνης , ως μη όφειλε για διπλωματικούς και ουσιαστικούς λόγους . Ο κ.Κοτζιάς παρακολουθεί αμήχανος – άραγε τι ; την προσυνεννόηση ή την αστοχία – και ο διαβασμένος , έτοιμος Ρ.Ερντογκάν αρχίζει ανταπαντώντας σε παγκόσμια πρώτη στην έδρα του αντιπάλου να λέει: «…μιας και αναφερθήκατε στο θέμα έχω να πω τούτο …», και το τούτο ανάμεσα στα άλλα περιελάμβανε:
- Την πληθυσμιακή κυριαρχία των μειονοτικών που τους λογάριασε στους 150.000 όταν η τελευταία απογραφή της ΕΣΥΕ τους μετράει στις 120.000 . Αυτό είναι ένα δυνητικό λάκτισμα σε μια κουβέντα ισλαμοτουρκοποιήσεως της Δ.Θράκης , από τώρα και σε μεσομακροχρόνιο επίπεδο.
- Εξομοιώνει τον Πατριάρχη με τον μουφτή , ο οποίος είναι μια μορφή μητροπολίτη – ας πούμε – και κατή (δικαστή )σύμφωνα με το Ισλάμ , γι΄αυτό και κατά κανόνα ορίζεται παντού και δεν εκλέγεται.
- Με αφορμή το κατά κεφαλήν εισόδημα των μη μειονοτικών ( περίπου 20000 δολ. ) και το αντίστοιχο των ισλαμομειονοτικών ( 2000δολ ) , δηλαδή 10/1 υπονοεί διακρίσεις βαθέως ρατσιστικού τύπου , οι οποίες εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη των ομοεθνών , όπως τους λέει για να τους χωρίζει από τους Πομάκους κλπ ,και τις επενδύσεις από αυτούς .
- Βάλλει κατά της ΕΕ η οποία δεν τηρεί όσα συμφωνεί μαζί του και παίρνει μιάν απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου περί ατομικού αυτοπροσδιορισμού και την μετατρέπει σε λίγα δευτερόλεπτα σε απόφαση για τις συλλογικές μειονότητες , δηλαδή τουρκική μειονότητα. Και λέει και το περίφημο «γιατί είναι κακό να υπάρχουν τουρκικές οδικές πινακίδες από χωριό σε χωριό;»
- Πετάει ένα πολύ σκονισμένο μπαλάκι διπλωματικής φιλίας από το 1975 , λέγοντας πως όταν η Ελλάδα ξαναζήτησε να μπεί στο ΝΑΤΟ – από το οποίο λανθασμένα μας έβγαλε για λίγους μήνες τότε ο Κ.Καραμανλής –η Τουρκία συνήνεσε αν και θα μπορούσε να βάλει βέτο. Ξέρετε βέτο , ένα χρόνο μετά τους ΑΤΤΙΛΕΣ.
- Στο τέλος για να γλυκάνει – και καλά – το κλίμα λέει: είμαστε τόσο γείτονες , ώστε όταν ένας λουόμενος σε τουρκική πλαζ φωνάξει δυνατά , θα ακουστεί στην Ελλάδα. Αυτό κι αν είναι απειλή με σιγαστήρα.
Κατόπιν αυτών, είστε εσείς – μας λέει – που κακοχρησιμοποιείτε την Λωζάνη …ένα ακόμα δείγμα της ανάγκης επικαιροποιήσεώς της.
Έντρομος ο ΠτΔ , κάτι ψέλλισε δυό τρείς φορές παρεμβάλλοντας το όνομα του κ.Κοτζιά , τον οποίο μέσα στην σύγχυσή του αποκαλούσε φίλο καθηγητή του Δικαίου. Κι αφού ο Ανώτατος Άρχων τάκανε όπως τάκανε έκλεισε λέγοντας πως ο ίδιος είναι χωρίς αρμοδιότητες και πως ό, τι είναι να ειπωθεί θα λεχθεί στις ιδιαίτερες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών.
Κάποτε ο πολιτικός κ.Παυλόπουλος διόρισε το Σύμπαν , κάποτε παρακολουθούσε από τηλεοράσεως έντρομος τον εκπρόσωπο της ΧΑ να επιτίθεται σε κυρίες πολιτικούς , κάποτε τέτοιες μέρες άφησε την Αθήνα να καταστραφεί για να μην καταστραφεί , κάποτε ήταν γραμματέας του Κων / νου Καραμανλή μόνο που άλλο Ελβετία κι άλλο Νέα Ελβετία.
Ο Πασκάλ Μπρυκνέρ λέει στην ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, πως το πρώιμο στάδιο της ατομικής δειλίας σε μια δημοκρατία είναι η – εκ του ασφαλούς – έπαρση …η δηθενομαγκιά, που την λέω εγώ.
Δεν μπορώ να φανταστώ τον Καραμανλή , τον Στεφανόπουλο να υποπίπτουν σε τέτοιες γκάφες , που είτε σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση είτε κατά μόνας υπέπεσε ο τωρινός ΠτΔ ανοίγοντας – ας πούμε ακούσια και επιπόλαια – τον Ασκό του Αιόλου για την Λωζάνη και το γκριζάρισμα της Δ.Θράκης , ακόμα κι αν δεν είναι παρά μόνο τεχνάσματα αντιπερισπασμού της ζορισμένης Τουρκικής καταπιεστικής Πολιτείας έναντι των ασιατικών χαινουσών πληγών της.
Ο κάθε ΠτΔ , ακόμα και χωρίς αρμοδιότητες , έχει πιθανόν μια ή δυο στιγμές στην Προεδρική ζωή του να καθοδηγήσει ή και να σώσει την χώρα. Δεν αρκεί η ταμπέλα του βολικού μιας κάθιδρης πλειοψηφίας και των αιτημάτων της , όπως η αποδοχή του έμμεσου δημοσιονομικού δημοψηφίσματος το 2015.
Πρέπει νά ΄σαι Ναπολιτάνο ( που καθάρισε τον φαύλο Σίβιο ) ή Καβάκο Σίλβα – που εγγυήθηκε την συμμαχία του Π/Θ Α. Κόστα στην Πορτογαλία – ή Μάριο Σοάρες , και μιας και μιλάμε για το τώρα ένα όνομα : Βάλτερ Σταϊνμάγερ , ο εξηντάρης ασπρομάλλης πολιτικός στην Γερμανία , που ως ΠτΔ ήρθε σε αρχική αντίθεση με το SPD – του οποίου κάποτε ηγείτο- και το νουθέτησε – κομψά το λέω – ώστε η πατρίδα τους να συνεχίσει να ανεβαίνει. Αυτός που θεσμικά παίρνει την χώρα του από το χέρι , όπως ο πεθαμένος Βοκκάκιος τον Ντάντε στην ΚΟΛΑΣΗ.
Να γιατί ανάμεσα στις ποιότητες συμβόλων και χαρακτήρων ανάμεσα στο μοντέλο του Έλληνα ΠτΔ και σ΄αυτό του ομολόγου του Γερμανού , υπάρχει ένα τσιγάρο άβυσσος.