Μία από τις παράπλευρες αρνητικές επιπτώσεις του κορωνοϊού είναι η αύξηση της βίας κατά των γυναικών μέσα στην οικογένεια, γεγονός που προκάλεσε την απρόσμενη αναρρίχησή της στην κορυφή της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Πού να το φανταζόμασταν τον Μάρτιο του 2011 όταν στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημιουργούσαμε την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900, τα 35 Συμβουλευτικά Κέντρα των δήμων και τους 19 ξενώνες φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας, ότι θα έπρεπε να περιμένουμε 9 χρόνια, έναν άλλο Μάρτιο, και μια επιδημία για να περάσει τους τοίχους των σπιτιών το μήνυμα «Σπάστε τη Σιωπή». Για να μάθει όλη η Ελλάδα ότι περίπου 15.000 γυναίκες έχουν απευθυνθεί στο 15900 και στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών υποστήριξης και φιλοξενίας των κακοποιημένων γυναικών σε πολλούς μεγάλους δήμους της χώρας. Για να συνειδητοποιήσουμε όλοι και όλες, ότι η αναγκαστική συμβίωση επιτείνει τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ότι η εικόνα της θαλπωρής μέσα στην (αγία) οικογένεια μπορεί να είναι μια μεγάλη αυταπάτη, ότι η καθημερινότητα για πολλές γυναίκες και παιδιά μπορεί να είναι μια σκληρή πραγματικότητα, μια αδιέξοδη κατάσταση μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, κατάσταση που καλλιεργεί σχέσεις υποταγής και βίας.
Με την έκκληση του στις κυβερνήσεις να προστατεύσουν τις γυναίκες από την βία, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «νομιμοποίησε», ένα κίνδυνο που μέχρι τώρα αποτελούσε στα μάτια πολλών μια εμμονή των φεμινιστριών. Όλος ο πολιτικός κόσμος, κόμματα και κυβέρνηση πλειοδότησαν σε ευαισθησία. Ο Πρωθυπουργός έκανε σχετικό tweet. Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε τον κίνδυνο με ανακοίνωσή της. Τα κόμματα συναγωνίσθηκαν στις διακηρύξεις, στις εκκλήσεις και στις προτάσεις για τη λήψη κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.
Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις επισήμαναν τον κίνδυνο αύξησης της βίας, σχεδόν όλες οι γυναικείες και φεμινιστικές οργανώσεις έκαναν δημόσια έκκληση στην Γενική Γραμματέα Ισότητας να κρατήσει ανοικτούς τους ξενώνες (είχαν προς στιγμή ανασταλεί οι νέες υποδοχές λόγω κορωνοιού), αλλά και να εντείνει την καμπάνια ενημέρωσης για το 15900. Η ενημέρωση από την Ιταλία και την Ισπανία τις είχε προειδοποιήσει αρκετά γρήγορα.
Η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών απέκτησε τη δημοσιότητα που της αξίζει κινητοποίησε τα αντανακλαστικά μεγάλων κοινωνικών ομάδων και έκανε και τον καθηγητή Τσιόδρα να επισημάνει τον παράπλευρο κίνδυνο του εγκλεισμού και να προτείνει στους βίαιους άνδρες να πάνε μια βόλτα για να …ξεθυμάνει η «ανδρική» τους έφεση σε βιαιοπραγία κατά μελών της οικογένειάς τους.
Ένα ερώτημα παραμένει δυστυχώς αναπάντητο. Μετά την επιδημία και την αναγκαστική παραμονή στο σπίτι θα συνεχισθεί η ενεργοποίηση των θεσμικών φορέων ώστε να συντονισθούν επιτελικά θεωρώντας την αντιμετώπιση του κινδύνου ως αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας? Ή απλά θα συνεχίσουμε να ζούμε με την επιδημία της έμφυλης βίας, επιδημία που μολύνει χιλιάδες γυναίκες τις οποίες η σιωπή γύρω από την ενδοοικογενειακή βία έχει αφήσει χωρίς προστατευτικό «εμβόλιο»?
Πηγή: www.tanea.gr