Πριν από λίγες ημέρες, η ιστοσελίδα του προέδρου του Ρωσικού Συμβουλίου για την Κοινωνία των Πολιτών και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ενός οργανισμού που πρόσκειται στο Κρεμλίνο) φέρεται να ανάρτησε μια έκθεση για το δημοψήφισμα της Κριμαίας. Σύμφωνα με αυτή, στο δημοψήφισμα έλαβε μέρος μόνο το 30% των κατοίκων της χερσονήσου (και όχι το 83% που ανακοινώθηκε επισήμως) και από αυτούς μόνο το 50% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία (έναντι του 97% που ανακοινώθηκε επισήμως). Με άλλα λόγια, υπέρ της προσάρτησης ψήφισε μόνο το 15% των κατοίκων.
Η πληροφορία αυτή δημοσιεύτηκε σε μια έγκυρη ουκρανική ιστοσελίδα (TSN.ua), αλλά δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί αφού η έκθεση αποσύρθηκε αμέσως. Παραμένει όμως στην ιστοσελίδα του Ρωσικού Συμβουλίου ένα άλλο κείμενο, με τίτλο «Προβλήματα κατοίκων της Κριμαίας», που αναφέρει τα εξής: «Στην Κριμαία, σύμφωνα με διάφορους δείκτες, υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία ψήφισε το 50%-60%, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε από το 30% ώς το 50%». Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με το ίδιο το Κρεμλίνο, υπέρ της απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία ψήφισε το 15% (50% Χ 30%) ώς 30% (60% Χ 50%) των κατοίκων. Η Σβετλάνα Γκανουσκίνα, μέλος του Συμβουλίου, δήλωσε μάλιστα ότι η ψηφοφορία στην Κριμαία «δυσφήμησε τη Ρωσία περισσότερο απ? όσο θα ονειρευόταν ένας ξένος πράκτορας».
Είναι έτσι προφανές ότι οι χθεσινές ανακοινώσεις των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ για ποσοστά συμμετοχής και έγκρισης της ανεξαρτησίας που θυμίζουν τη σοβιετική εποχή δεν έχουν καμιά αξία. Κανείς δεν μπορεί να επαληθεύσει ούτε την εγκυρότητα της ψηφοφορίας ούτε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Ο απεσταλμένος του BBC μιλά για ανθρώπους που έριχναν στις κάλπες ό,τι ήθελαν, όσες φορές ήθελαν. Ολη αυτή η φάρσα, που από κάποιους λαμβάνεται σοβαρά, ήταν ένα πρόσχημα για να ζητήσουν οι αυτοανακηρυχθέντες ηγέτες αυτών των περιοχών «προστασία» από τη Ρωσία. Και στη συνέχεια ένωση μαζί της. Οπως έγραψε το επίσημο όργανο της λεγόμενης Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, «το παράδειγμά μας θα το ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές, και στη συνέχεια θα ενωθούμε σε μια ισχυρή ομοσπονδία, τη Novorossia (Νέα Ρωσία), που θα γίνει μέρος του μεγάλου ρωσικού κόσμου».
Θα ακολουθήσει η Μόσχα αυτόν τον ολισθηρό δρόμο, αμφισβητώντας ευθέως τα σύνορα μιας σειράς ευρωπαϊκών χωρών; Κανείς δεν γνωρίζει τις προθέσεις του προέδρου Πούτιν. Και δυστυχώς δεν μπορεί να μας διαφωτίσει ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε δεκτός χθες από την πρόεδρο της Ανω Βουλής ως «σημαντικός φίλος της Ρωσίας». Κατά την άποψη του κόμματος – διαβάζω στο σάιτ της «Αυγής» – «το πρόβλημα της Κριμαίας μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής λύσης, και σε κάθε περίπτωση με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο». Εχω την εντύπωση ότι οι σύντροφοι έχουν χάσει επεισόδια.