Όταν δεν σου βγαίνει καμία πρωτοβουλία

Ζαχαρίας Ζούπης 29 Μαρ 2018

Τελικά είναι « μην βρεθείς κάτω από την ρόδα» . Αυτό φαίνεται να ισχύει για την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που βρίσκεται συνέχεια πίσω από τις εξελίξεις, αδιάκοπα διαψευδόμενη και σε αδυναμία να ανασυνταχθεί και να αλλάξει το κλίμα ήττας και αποτυχίας που την συντροφεύει.

Ας δούμε τι συμβαίνει ένα, ενάμισι χρόνο τώρα. Ανά διαστήματα κάνει μια προσπάθεια να αντεπιτεθεί, να διορθώσει τις εκλογικές επιδόσεις της. Όχι για να μην χάσει στις εκλογές, αλλά για να εμποδίσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ και το άθροισμα 180  ώστε να ξαναεπαναληφθεί το 2015, η πτώση δηλαδή της νέας Κυβέρνησης το 2010 λόγω μη δυνατότητας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, λίγο μετά την εκλογή της! Τα κουσούρια δεν φεύγουν κι ας πιστεύουν κάποιοι αναλυτές το αντίθετο. Η κυβέρνηση αφού έστρωσε ένα ναρκοπέδιο για την επόμενη Κυβέρνηση ψηφίζοντας το 4οΜνημόνιο ( μείωση συντάξεων, μείωση του αφορολόγητου κ. ά) με μέτρα μέχρι και το 2021, επιδιώκει να διαμορφώσει και ένα πολιτικό σκηνικό που θα την βολεύει. Δεν της βγαίνει όμως τίποτα.

Ανοίγει το σκάνδαλο NOVARTIS με εμφανή στόχο να ενοχοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στελέχη της Αντιπολίτευσης και κάθε τόσο διαρρέει ότι θα βγουν στοιχεία που θα συνταράξουν! Ψηφίζει Προανακριτική . Εξαιρεί από τους υπό διερεύνηση τους δικούς της και μια σειρά πολιτικά πρόσωπα που επί θητείας τους αυξήθηκαν οι φαρμακευτικές δαπάνες! Τι κάνει τώρα; Τρέχει να κλείσει την Επιτροπή που αυτή ψήφισε , γιατί δεν είναι – όπως ισχυρίζεται- αρμόδια, ενώ αρνείται να εξεταστούν καν μάρτυρες! Αυτογελοιοποίηση. Αυτά όμως παθαίνει μια Κυβέρνηση που υιοθετεί τακτική σκανδαλολογίας τύπου Βαξεβάνη, καίγοντας ταυτόχρονα μια ουσιαστική διερεύνηση του σκανδάλου και ξεπλένοντας χιλιάδες γιατρούς και όχι μόνο.

Λανσάρει το αφήγημα περί καθαρής εξόδου, άρσης της εποπτείας και περί όμορφων ημερών που έρχονται, ημερών με αυξήσεις, διορισμούς και όλα όσα ποθεί η αθάνατη ελληνική ψυχή. Έρχεται όμως την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης ο επικεφαλής του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ και ξεκαθαρίζει: Αδέλφια, θα υπάρχει αυξημένη εποπτεία και βέβαια για κάθε ρύθμιση για το χρέος θα υπάρξουν όροι( δες νέο μνημόνιο) ! Πάει δηλαδή το αφήγημα, που κανένας δεν πίστευε κιόλας. Όλοι ήξεραν ότι εποπτεία θα υπάρχει μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους. Ακόμα και ο Μοσχοβισί το είχε πει. Στην τελική λοιπόν ευθεία για την έξοδο από το Πρόγραμμα , εμφανίζονται δηλαδή θέματα και αρχίζει να εκδηλώνεται μια αμφισβήτηση από τους εταίρους. Λογικό, όταν καλά καλά δεν έχεις ξεμπερδέψει και εσύ κάνοντας επίδειξη παλαιοκομματισμού, ανακοινώνεις διορισμούς, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις …

Το πρόβλημα όμως, το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά τα παιχνίδια και οι κοντόφθαλμες τακτικές ακολουθούνται παραβλέποντας την πραγματικότητα και σε μια φάση που όλα τα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, που η ειρήνη στην Μεσόγειο μπορεί να απειληθεί από την επιθετικότητα Ερντογάν, που κρίνονται οι όροι για την έξοδο από το Πρόγραμμα. Όλα αυτά γίνονται ενώ η Οικονομία παραπαίει και οι πολίτες δεινοπαθούν. Το 50% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με μισθούς κάτω από 800 ευρώ, το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ μετράει την ανεργία στο 27.5%, οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν από 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι 18% και πιθανότατα το αφορολόγητο να ισχύσει από το 2019 και αυτό.

Δεν είναι καλά μαντάτα αυτά για την χώρα. Δεν είναι καλά μαντάτα για την Κυβέρνηση αυτά , ενώ ταυτόχρονα τύποις υπάρχει Κυβέρνηση με συνοχή και ενιαία στάση σε κορυφαία θέματα όπως το Σκοπιανό.  Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις επανέρχονται σε διψήφιες διαφορες.

Λέτε να δούμε εκλογές πολύ νωρίτερα απ΄ότι περιμένουμε; Για να δούμε…