Οριστικοποιείται το σχέδιο για την επάνοδο στην κανονικότητα- Συσκέψεις στου Μαξίμου

25 Απρ 2020


Μέσα στο Σαββατοκύριακο, με αλλεπάλληλες συσκέψεις, συζητήσεις και διαβουλεύσεις αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το κυβερνητικό επιτελείο το σχέδιο σταδιακής μετάβασης στην κανονικότητα και προοδευτικής άρσης των μέτρων αυτοπεριορισμού.


Στην τακτική πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση σε κυβερνητικό επίπεδο της πρότασης της ειδικής επιτροπής για το επιχειρησιακό σχέδιο εξόδου από τα αυστηρά μέτρα και τη σταδιακή επαναφορά ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες επαφές. Σύμφωνα με πληροφορίες θα αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία τόσο από τους επιστήμονες του υγειονομικού τομέα όσο και εκείνα που αφορούν στην πορεία της οικονομίας και θα οριστικοποιηθούν οι παράμετροι εξόδου από την καραντίνα, τις οποίες και θα ανακοινώσει στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους πολίτες.


Άλλωστε, σε όλους τους τόνους οι επιστημονικοί σύμβουλοι από τη μία πλευρά, κυβερνητικά στελέχη όσο και οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία από την άλλη, έχουν επισημάνει πως παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη χώρα μας όσον αφορά τη διασπορά και τον έλεγχο της λοίμωξης του κορονοϊού στην κοινότητα αλλά και την ανταπόκριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, απαιτείται προσοχή και υπομονή για μια αργόσυρτη επαναφορά.


Το βέβαιο είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και όλες οι πλευρές έχουν προειδοποιήσει πως θα είναι μακρά και αργόσυρτη η επαναφορά προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα εκτροπής και να μη διαμορφωθεί μια κατάσταση που δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί με δεδομένη μάλιστα την επιτυχία της έγκαιρης λήψης μέτρων.

Η άρση των μέτρων θα γίνει σε φάσεις, δήλωσε το πρωί στο Open tv, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και τόνισε πως τα δύο κρίσιμα σημεία είναι τα σχολεία και τα ξενοδοχεία


Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα που επικαλούνται πληροφορίες από  κυβερνητικές πηγές, η  κυβέρνηση μελετά ένα πλάνο βάθος χρόνου 63 ημερών, το οποίο είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί και να επανεξεταστεί ανάλογα με την πορεία του κοροναϊού. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, στις 4 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορία – πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων.
Μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ. θα λειτουργήσουν ξανά, αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Στα μέσα Μαΐου θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου και των φροντιστηρίων 
Θα υπάρξει αποκατάσταση της πλήρους λειτουργίας των Μέσων Μεταφοράς
Στο μεταξύ η βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης μέχρι το τέλος Μαΐου εκτός από τα πανεπιστήμια.

Προς κατάργηση βαίνει και το SMS στο 13033, το οποίο φαίνεται ότι από τις 4 Μαΐου θα αποτελεί παρελθόν.
Σταδιακή θα είναι η επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία και στις επιχειρήσεις. 
.Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες. Την 1η Ιουνίου έχουμε πρόταση για επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου.
Την ίδια ημερομηνία (1η Ιουνίου) υπάρχει πρόταση να ανοίξουν αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτού χώρου, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.
Για τις 15 Ιουνίου προτείνεται άνοιγμα υπολοίπων δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και  παιδότοπων, πάρκων αναψυχής, θεματικών πάρκων. Επίσης αναμένεται τότε να ανοίξουν και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.
Για την ίδια ημερομηνία η εισήγηση είναι να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.
 Το ίδιο διάστημα θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες) με κανόνες φυσικά απέχοντας τα τραπεζοκαθίσματα μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. «Θα περάσουμε σε ένα μεταβατικό στάδιο, κατά το οποίο θα ξαναβγούμε σιγά-σιγά στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσουμε και τα δρομολόγια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», είπε ειδικότερα ο κ. Καραμανλής. «Θα πάμε στα 950 με 1.100 λεωφορεία στην Αθήνα και η Θεσσαλονίκη θα πάει γύρω στα 350 λεωφορεία, γιατί έχουμε ήδη κάνει τη συμφωνία με τα ΚΤΕΛ» ανέφερε