Με την τελευταία τους ανακοίνωση όχι μόνο κακοποιούν την αλήθεια, όσον αφορά το ιστορικό του περιβόητου πρότζεκτ, αλλά διαψεύδουν και όσα έχουν κατά καιρό εξαγγείλει για το κόστος και τα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των σχεδίων τους.
Και, δεν σταμάτησαν εκεί. Σε πρόσφατη εκδήλωση για τα Real Estate στην Θεσσαλονίκη, ο Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκτελεστικό Μέλος του Growthfund, ως εκπρόσωπος του Υπερταμείου, σε μια προκλητική δημόσια συζήτηση με εκπρόσωπο εταιρείας ReaL Estate, είπε ότι: «Τον επόμενο μήνα θα παρουσιάσουν την μελέτη βιωσιμότητας για το έργο της ΔΕΘ, που συνολικά εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 370 εκ. Ευρώ». Εκπληκτικό, τα 124 εκ. Ευρώ του 2013, έγιναν 200 εκ. Ευρώ, το 2022, 300 εκ. Ευρώ, μέχρι την τελευταία ανακοίνωση του Υπερταμείου και της θυγατρικής του ΔΕΘ, στις 25/2/25 και, προχθές, τα ανέβασαν στα 370 εκ. Ευρώ. Είναι σίγουρο, όσο θα πλησιάζουν στον χρόνο του διαγωνισμού, θα συνεχίζουν να το ανεβάζουν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των εργολάβων.
Οι πολίτες θέλουν μια πρόταση για το μέλλον της ΔΕΘ με:
- αληθινό Μητροπολιτικό Πάρκο - κοινόχρηστο χώρο πράσινου, με ήπιες εκθεσιακές δραστηριότητες για τη βιωσιμότητα της ΔΕΘ
- μετεγκατάσταση των εκθέσεων μεγάλης όχλησης εκτός αστικού ιστού, στην δυτική Θεσσαλονίκη για την ισόρροπη ανάπτυξη της πόλης, με ταυτόχρονη ανάπτυξη των μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς, και
- προϋπολογισμό έργου που δεν θα υπερχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο.
- Αφαίρεση του χώρου της ΔΕΘ και της ΔΕΘ-HELEXPO από το χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου.
- Διατήρηση της συλλογικής μνήμης της πόλης με αξιοποίηση και ανάδειξη των ιστορικών περιπτέρων αξιόλογης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και μη διατάραξη του πλούσιου αρχαιολογικού υπόβαθρου της περιοχής
Ξεκίνησαν το 2013 να διαφημίζουν το περίφημο, κατ΄αυτούς, σχέδιο για την «Ανάπλαση της ΔΕΘ». Δαπάνησαν δημόσιους πόρους για τη μελέτη σκοπιμότητας και περιέγραψαν τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου και τους τρόπους χρηματοδότησης με ιδιωτικούς πόρους.
Τη θέση αυτή υποστήριζαν μέχρι το 2013 όλες οι κυβερνήσεις και όλοι οι φορείς της πόλης. Ήξεραν ότι με την παραμονή της ΔΕΘ στο κέντρο, η Θεσσαλονίκη θα έχανε τη δυνατότητα ενός μητροπολιτικού πάρκου και θα εξακολουθούσε να είναι η πόλη με το λιγότερο πράσινο στην ΕΕ. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο θα επιδεινωνόταν και η αέρια ρύπανση, για την οποία η πόλη καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω των αιωρούμενων σωματιδίων, θα γινόταν περισσότερο τοξική.
Έβλεπαν ακόμη ότι η ΔΕΘ πνίγεται στον κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την εκθεσιακή δραστηριότητα να μειώνεται καθώς και η προσφορά της στην πόλη.
Και ενώ το οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είχαν ήδη γίνει φανερές, αποφασίστηκε το 2013 ένα φαραωνικό έργο με τον επίπλαστο τίτλο «ανάπλαση της ΔΕΘ». Με άλλοθι το μνημόνιο και την αδυναμία δημόσιας χρηματοδότησης, η κατασκευή των περιπτέρων θα γινόταν από ιδιώτες εργολάβους με αντιπαροχή ξενοδοχείο και εμπορικό - επιχειρηματικό κέντρο και μεγάλα πάρκινκ, που θα κατασκεύαζαν στο χώρο της έκθεσης.
Αφού επί χρόνια η διοίκηση της ΔΕΘ, κρύβοντας το ΤΑΙΠΕΔ και τις κυβερνήσεις που διαχειριζόταν το σχέδιο, μας έλεγε ότι έχουν έτοιμες μελέτες και επενδυτές, φθάσαμε στο 2022, όπου παρουσίασαν το φαραωνικό σχέδιο του Γερμανικού μελετητικού γραφείου.
Το ίδιο παραπλανητικές ήταν και οι ανακοινώσεις για το κόστος και τη χρηματοδότηση: από τα αρχικά 124 εκ. Ευρώ, τώρα το ανεβάζουν στα 300 εκ. Ευρώ, από τα οποία 200 θα βάλει το δημόσιο με διάφορες μορφές και 100 ο επενδυτής. Τώρα, που το έφθασαν στα 370 εκ. Ευρώ, πόσα ακόμη και με ποια μορφή, θα βάλει το δημόσιο;
Ασαφές είναι επίσης ποιος θα εκμεταλλεύεται τις εγκαταστάσεις. Άλλοτε μιλούν ότι θα είναι οι ιδιωτικές εταιρίες που θα έχουν την εκμετάλλευση για 40 χρόνια και άλλοτε το Δημόσιο που θα χρηματοδοτήσει το έργο κατά 2/3 και φυσικά θα έχει διαθέσει και το οικόπεδο.
Το χρονοδιάγραμμα επίσης είναι στον αέρα. Η ολοκλήρωσή του μετατίθεται συνεχώς. Η αρχική φιλοδοξία ήταν το έργο να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2026 για να συμπέσει με τον εορτασμό των 100 χρόνων της ΔΕΘ. Πέρσι όμως, ανακοινώθηκε ότι μετατίθεται ο χρόνος έναρξης κατασκευής κατά πέντε χρόνια, συνεπώς και η παράδοση πηγαίνει στο 2031.
Ούτε με τεχνητή νοημοσύνη να δούλευαν, ούτε ασκήσεις επί χάρτου να έκαναν, δεν μπορούν να υλοποιήσουν το έργο στο χρόνο που προβλέπουν.
Γιατί ξέρουν ότι:
1. Η χρηματοδότηση δεν είναι εξασφαλισμένη, όσο και αν πιστεύουν ότι θα ξεγελάσουν τις υπηρεσίες της ΕΕ, και θα χρηματοδοτήσουν με πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έργα Real Estate;
Μπορεί ο Υπουργός οικονομικών να τους υποσχέθηκε 80 εκ. Ευρώ από το ΠΔΕ, όμως το δάνειο των 80 εκ. της κρατικής ΔΕΘ ΑΕ, πως θα το δικαιολογήσουν και πως θα το αποπληρώσουν; Αλήθεια γιατί το κρύβουν στην τελευταία ανακοίνωση, φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου;
2. Προκαλεί οργή, όταν λένε, ότι: Θα κάνουν τον διαγωνισμό με "προκαταρκτική αρχιτεκτονική μελέτη", μετά ο "επενδυτής", θα κάνει τις πέντε σημαντικές και αναγκαίες μελέτες, που τους επέβαλε το ΣΤΕ: Περιβαλλοντική, υδραυλική-αντιπλημμυρική, κυκλοφοριακή, αρχαιολογική, οικοδομική. Πως θα τις αναθέσει, πόσο θα κοστίσουν και πότε θα ολοκληρωθούν, για να αρχίσουν την κατασκευή του έργου;
Αν, κάποια από τις μελέτες δεν εγκριθεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τι θα κάνουν, γιατί βάζουν το "κάρο μπροστά από τα βόδια;" Ποια η σκοπιμότητα, ποιος θα πληρώσει τις καθυστερήσεις ή την αδυναμία εκτέλεσης του έργου;
3. Πως θα λειτουργεί η έκθεση ενώ ταυτόχρονα θα κατεδαφίζονται όλα τα υφιστάμενα κτίρια, θα ανασκάπτεται όλη η έκταση και θα κατασκευάζονται τα τερατώδη περίπτερα, τριπλάσια του Παλε ντε Σπορ, το ξενοδοχείο, το συνεδριακό κέντρο, το γιγάντιο πάρκινγκ, το επιχειρηματικό-εμπορικό κέντρο και το πάρκο; Με Lego, θα τα κατασκευάσουν;
Το μόνο βέβαιο είναι ότι όχι μόνο όλα αυτά δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2031, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμη, το κέντρο της πόλης θα είναι ένα ατέλειωτο εργοτάξιο.
Καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό για την πόλη και τις λειτουργίες της;
Μπορούν να συνειδητοποιήσουν έστω και τώρα τις ευθύνες τους απέναντι στην πόλη, τους θεσσαλονικείς, την ΔΕΘ και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Μετά από όλα αυτά, μήπως στα χαμένα χρόνια, θα προστεθεί και το οριστικό τέλος της ΔΕΘ, αφού οι λίγοι εκθέτες που έμειναν, γιατί οι περισσότεροι ήδη από χρόνια εκθέτουν στα ιδιωτικά εκθεσιακά κέντρα της Αττικής, θα φύγουν και αυτοί;