Σαράντα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία και τη στρατιωτική ήττα στην Κύπρο είναι η πρώτη φορά που ανατρέπεται η Σισύφεια πορεία των ιδεών λύσεων του Κυπριακού. Αν επιβεβαιωθούν όσα είπε στους πολιτικούς αρχηγούς της Κύπρου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ως προς το περιεχόμενο του υπό έκδοση Κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου, τότε είναι δυνατόν να διακινδυνευτεί η εκτίμηση ότι αν δεν είναι καλύτερο το νέο πλαίσιο λύσης από το σχέδιο Ανάν, πάντως δεν είναι χειρότερο.
.
Με τη δέουσα στις περιστάσεις προσοχή ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεμελίωσε την έκδοση του Κοινού Ανακοινωθέντος ως αφετηρία των διαπραγματεύσεων και όχι ως κατάληξη. «Εξαρχής είχαμε θέσει κάποιες συγκεκριμένες παραμέτρους για την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου στο Κυπριακό για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη και λειτουργική λύση – είπε ο κ. Αναστασιάδης και πρόσθεσε: «Θέλω την ίδια ώρα να τονίσω ότι η προσπάθεια για συνομολόγηση Κοινού Ανακοινωθέντος είναι η αρχή μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας για την επιτέλους εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και σίγουρα το Κοινό Ανακοινωθέν δεν αποτελεί την κατάληξη».
.
Μετά τη μαύρη μέρα στην κυπριακή οικονομία, στα μέσα Μαρτίου πέρυσι, είχα διακινδυνεύσει την πρόβλεψη, εδώ στο protagon, ότι η ανάταξη της κυπριακής οικονομίας έχει ανάγκη ως ζωτική προϋπόθεση τη λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου. Και ότι μια ηγετική φυσιογνωμία όπως ο Αναστασιάδης, αν τύχει της υποστηρίξεως του ΑΚΕΛ, μπορεί να εγγυηθεί μια σταθερή διαπραγματευτική πορεία με στόχο τη λύση και όχι το σκόπιμο ναυάγιο. Η πρώτη τοποθέτηση του Αντρου Κυπριανού δείχνουν ότι στο ΑΚΕΛ ίσως ξανασκέφτηκαν πόσο λάθος ήταν η στροφή Χριστόφια, την τελευταία στιγμή, το 2004.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους και στην Κύπρο και εδώ στην Αθήνα.
.
Η συνάντηση Σαμαρά-Αναστασιάδη
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος. «Από πλευράς μου να επαναλάβω ότι το κυπριακό είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και θεμέλιος λίθος είναι η συνεχής διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
.
Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τονισε πως «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης». Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων.
.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης. «Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
.