Opinion Poll: Έντονη ανησυχία λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας - Σημαντική στήριξη στην κυβέρνηση, αλλά και αδυναμίες

Ζαχαρίας Ζούπης 11 Σεπ 2020

Το προηγούμενο δίμηνο δεν ήταν εύκολο για την χώρα, αλλά και την Κυβέρνηση. Η συνεχώς αυξανόμενη Τούρκικη προκλητικότητα, η έξαρση της πανδημίας και η προσπάθεια να μειωθεί ο ρυθμός  αύξησης των κρουσμάτων σε συνθήκες ανοίγματος του Τουρισμού και Καλοκαιρινής  χαλάρωσης μετά μάλιστα και από ένα lock down, αλλά και οι οικονομικές παρενέργειες λόγω του κορονοιού συνέθεταν ένα δύσκολο σκηνικό συνεχούς δοκιμασίας. Ας σημειωθεί δε, ότι την ίδια περίοδο , η Αντιπολίτευση δυνάμωσε την κριτική της προς την Κυβέρνηση . Τα αποτελέσματα επομένως της έρευνας σε ένα τόσο σύνθετο, δύσκολο και περίπλοκο σκηνικό συγκεντρώνουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Τι προκύπτει λοιπόν από τα αποτελέσματα της έρευνας:

-          Η Κυβέρνηση δείχνει να συγκεντρώνει σημαντική στήριξη από την κοινή γνώμη. Οι χειρισμοί της και στα τρία προβλήματα φωτιά γίνονται αποδεκτές από σημαντικές πλειοψηφίες. Τους συνολικούς χειρισμούς της στα Ελληνοτουρκικά αποδέχεται το 67 %, στην περίπτωση του κορονοιού το 70% και στην διαχείριση της οικονομικής κρίσης το 48%. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται, αφού πέραν των ψηφοφόρων της Ν.Δ σημαντικά τμήματα ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζονται θετικά για τους χειρισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης.

 

-          Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κυριαρχεί απόλυτα στο πολιτικό σκηνικό αφού διαθέτει το 67.7% των θετικών απόψεων των πολιτών, ενώ  το 70% τον κρίνει θετικά ως Πρωθυπουργό. Μάλιστα τα ποσοστά αυτά αυξάνονται. Δείχνει να διαθέτει ένα διακομματικό ακροατήριο που τον αντιμετωπίζει θετικά και βασικά με εμπιστοσύνη.

 

-           Το σκηνικό αυτό διαμορφώνεται και λόγω των χαμηλών ποσοστών υιοθέτησης της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, της μη εμφάνισης αυτή την χρονική συγκυρία αποδεκτών  εναλλακτικών λύσεων . Στο ερώτημα αν θα τα κατάφερνε καλύτερα μια Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα που αφορούν στα Ελληνοτουρκικά, στην αντιμετώπιση της πανδημίας και της οικονομικής ΝΑΙ και Μάλλον ναι απαντούν το 19%, το 15% και το 18%.

 

-          Ωστόσο και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να χάνει στην σύγκριση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα διάφορα συγκριτικά ερωτήματα. Θετικά κρίνουν την συνολική παρουσία του ως αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το 28% ( 61.7% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ) , ενώ θετική άποψη έχει το 28.4% με την Φώφη Γεννηματά να τον περνάει με 31.8%.

 

-          Στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 52.7% των προτιμήσεων έναντι ενός 23.9%  του ΚΑΝΕΝΑ και 19.4% του Αλέξη Τσίπρα. Τα παραπάνω στοιχεία εξηγούν πλήρως την επικράτηση και της   Ν.Δ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με  40.3% ( 41.2% τον Ιούλιο ) έναντι 19.5% ( 20.7% τον Ιούλιο) . Έτσι η διαφορά Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου  γίνεται 20.8% έναντι 20.5% τον Ιούλιο. Το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ διατηρούν τις επιδόσεις τους που εμφάνιζαν τον Ιούλιο με 5.8% και 5% αντίστοιχα. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και το ΜΕΡΑ 25 εμφανίζουν μείωση με ποσοστά 3% και 2.2% έναντι 3.5% και 2.2% που εμφάνιζαν τον Ιούλιο.





 

       Ορισμένα άλλα σημαντικά ευρήματα

-          Υπάρχει μια έντονη ανησυχία λόγω της Τουρκικής επιθετικότητας . Το 61% θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος θερμού επεισοδίου

 

-          Το 17% θεωρεί σωστές τις απόψεις περί μη ύπαρξης του κορονοιού και ύπαρξης διεθνούς συνωμοσίας. Ωστόσο, το ποσοστό αυτών που δεν τηρούν τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί (μάσκες κ.λ.π ) πέφτει στο 9%, ποσοστό μη υποτιμητέο βεβαίως . Εκφράζεται πάντως μια αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τα μέτρα που παίρνει η Κυβέρνηση από το 72%.



 

-          Διχασμένη είναι η κοινή γνώμη στο αν η Κυβέρνηση έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση το οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία με τρόπο ασφαλή. Το 45% απαντά ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο, το 43% έχει αντίθετη άποψη και το 12% δεν απαντά ή αποφεύγει να διατυπώσει άποψη.

 

-          -Το 59% απαντά ότι έχουν αισθανθεί συμπίεση των προσωπικών και οικονομικών τους στο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας μέχρι σήμερα, ενώ μόνο το 27% δηλώνει αισιόδοξο για την συγκράτηση της ύφεσης, της ανεργίας και της επιβίωσης Επιχειρήσεων στο επόμενο διάστημα.