Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών: Yes, she can. Αμερική, η ελπίδα επιστρέφει

21 Αυγ 2024

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ επιβεβαίωσαν το στάτους τους ως αστέρων του Δημοκρατικού Κόμματος με τις ομιλίες που εκφώνησαν στο Εθνικό Συνέδριο καλώντας τους Αμερικανούς να στηρίξουν την Κάμαλα Χάρις, υποψήφια του κόμματος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Η Αμερική είναι «έτοιμη» για «την πρόεδρο Κάμαλα Χάρις», έκρινε χθες Τρίτη το βράδυ (τοπική ώρα) ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο βήμα του συνεδρίου της παράταξής του, καθώς οι Δημοκρατικοί ετοιμάζονται να στέψουν την αντιπρόεδρο της χώρας υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της 5ης

Και «η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη για τη δουλειά», είναι κάποια «που πέρασε όλη της τη ζωή μαχόμενη γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να ακουστούν», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος, 63 ετών, που εκφώνησε ομιλία με πολλές αιχμές εναντίον του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου - του διάδοχου κ. Ομπάμα στον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ.

Προσάρμοσε εξάλλου το παλιό του σλόγκαν «Yes, we can» («ναι, μπορούμε») στην υποψήφια Χάρις, διαβεβαιώνοντας πως «ναι, μπορεί» να κερδίσει τις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ.

Μ. Ομπάμα: Η ελπίδα επιστρέφει

«Η ελπίδα επιστρέφει»: η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα εκφώνησε το βράδυ χθες Τρίτη ομιλία που ενθουσίασε τους συνέδρους των Δημοκρατικών, οι οποίοι ετοιμάζονται να στέψουν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις υποψήφια του κόμματος για την προεδρία στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Υπάρχει «κάτι μαγικό και θαυμάσιο στον αέρα», διαβεβαίωσε η κυρία Ομπάμα, οικεία μορφή του Δημοκρατικού κόμματος, εξαιρετικά δημοφιλής στο Σικάγο: «Είναι η μεταδοτική δύναμη της ελπίδας», εξήγησε.

Ολοκληρη η ομιλία Ομπάμα

«Κανένα έθνος, καμία κοινωνία, δεν προσπάθησε ποτέ ως τώρα να οικοδομήσει μια δημοκρατία τόσο μεγάλη και ποικιλόμορφη όσο η δική μας – μια δημοκρατία όπου οι συμμαχίες μας και η κοινότητά μας δεν καθορίζονται από τη φυλή ή το αίμα, αλλά από ένα κοινό δόγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν υποστηρίζουμε τις αξίες μας, ο κόσμος είναι λίγο πιο φωτεινός. Όταν δεν το κάνουμε, ο κόσμος είναι λίγο πιο αμυδρός, οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί αισθάνονται ενθαρρυμένοι και με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε λιγότερο ασφαλείς. Δεν πρέπει να είμαστε ο χωροφύλακας του κόσμου και δεν μπορούμε να εξαλείψουμε κάθε σκληρότητα και αδικία στον κόσμο. Αλλά η Αμερική μπορεί να είναι, πρέπει να είναι, μια δύναμη για το καλό – αποθαρρύνοντας τις συγκρούσεις, καταπολεμώντας τις ασθένειες, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύοντας τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, υπερασπιζόμενη την ελευθερία. Αυτό πιστεύει η Κάμαλα Χάρις – όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί.

Ξέρω ότι αυτές οι ιδέες μπορεί να φαίνονται αρκετά αφελείς αυτή τη στιγμή. Ζούμε σε μια εποχή τέτοιας σύγχυσης και μνησικακίας, με μια κουλτούρα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε πράγματα που δεν διαρκούν - χρήματα, φήμη, στάτους, λάικ. Κυνηγάμε την αποδοχή αγνώστων στα κινητά μας. Χτίζουμε κάθε είδους τοίχους και φράχτες γύρω από τον εαυτό μας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι. Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον τόσο πολύ επειδή δεν αφιερώνουμε χρόνο να γνωριστούμε - και σε αυτή την απόσταση μεταξύ μας, οι πολιτικοί και οι αλγόριθμοι μας διδάσκουν να γελοιοποιούμε ο ένας τον άλλον και να τρολάρουμε ο ένας τον άλλον και να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Σε όλη την Αμερική, στις μεγάλες πόλεις και τις μικρές πόλεις, μακριά από όλο το θόρυβο, οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι ακόμα εκεί. Εξακολουθούμε να προπονούμε τις σχολικές ομάδες και να προσέχουμε τους ηλικιωμένους γείτονές μας. Εξακολουθούμε να ταΐζουμε τους πεινασμένους, σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές, και μοιραζόμαστε την ίδια υπερηφάνεια όταν οι αθλητές μας των Ολυμπιακών Αγώνων αγωνίζονται για το χρυσό. Επειδή η συντριπτική πλειονότητά μας δεν θέλει να ζούμε σε μια χώρα που είναι πικρή και διχασμένη. Θέλουμε κάτι καλύτερο. Θέλουμε να είμαστε καλύτεροι. Και η χαρά και ο ενθουσιασμός που βλέπουμε γύρω από αυτή την καμπάνια μας λέει ότι δεν είμαστε μόνοι.

[…]

Εξίσου με οποιαδήποτε πολιτική ή πρόγραμμα, πιστεύω ότι αυτό είναι που λαχταρούμε – μια επιστροφή σε μια Αμερική όπου δουλεύουμε μαζί και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Μια αποκατάσταση αυτού που ο Λίνκολν αποκαλούσε, την παραμονή του εμφυλίου πολέμου, «τους δεσμούς αγάπης μας». Μια Αμερική που αξιοποιεί αυτό που [ο Λίνκολν] ονόμασε «τους καλύτερους αγγέλους της φύσης μας». Αυτό είναι το θέμα αυτών των εκλογών. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν ο καθένας μας κάνει αυτό που του αναλογεί τις επόμενες 77 ημέρες – αν χτυπήσουμε πόρτες και κάνουμε τηλεφωνήματα και μιλήσουμε με τους φίλους μας και ακούσουμε τους γείτονές μας – αν δουλέψουμε όπως δεν έχουμε δουλέψει ποτέ πριν – θα εκλέξουμε την Κάμαλα Χάρις ως την επόμενη πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και τον Τιμ Ουόλζ ως τον επόμενο αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα εκλέξουμε ηγέτες σε όλες τις θέσεις του ψηφοδελτίου που θα αγωνιστούν για την ελπιδοφόρα Αμερική που βλέπει μπροστά, και στην οποία πιστεύουμε. Και μαζί, θα οικοδομήσουμε και εμείς μια χώρα πιο ασφαλή και πιο δίκαιη, πιο ισότιμη και πιο ελεύθερη.

Ας πιάσουμε λοιπόν δουλειά. Ο Θεός να σας ευλογεί και ο Θεός να ευλογεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.»