Η ακροδεξιά στις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει πάρτι με τις διαδηλώσεις στη Γαλλία εναντίον της πολιτικής Μακρόν . Οι σχολιαστές της σχολής Τραμπ υποστηρίζουν πως αυτό δείχνει πως η φιλελεύθερη πολιτική των ελίτ είναι καταδικασμένη . Και ο πρόεδρος Τραμπ όχι απλώς συμφωνεί μαζί τους αλλά προχωρά ένα βήμα παραπέρα υπονοώντας πως τα προβλήματα του γάλλου πρόεδρου αποδεικνύουν περίτρανα ότι η συμφωνία των Παρισίων για το κλίμα είναι μία αποτυχία.
Ο λαϊκιστής αμερικανός πρόεδρος, o οποίος έχει κάνει τα fake news σημαία του , δεν διστάζει μάλιστα , μετά από το ψέμα για τη συμφωνία του κλίματος , να κάνει retweet ένα ακόμα παραπλανητικό τιτίβισμα ενός υποστηρικτή του .
Σε αυτό λέει πως οι γάλλοι διαδηλωτές φώναζαν δυνατά πως θέλουν για πρόεδρο τους τον Τραμπ ενώ ήταν εξαγριωμένοι με τον Μακρόν και τη “σοσιαλιστική του ατζέντα”.
Ο Μακρόν έχει κατηγορηθεί για πολλά, σίγουρα όμως όχι για σοσιαλιστικό πρόγραμμα , μάλλον για το ακριβώς αντίθετο.
Ας αφήσουμε το γεγονός πως κανείς διαδηλωτής δεν φώναζε συνθήματα υπέρ του Τραμπ , αυτά ανήκουν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Μετά τον Τραμπ τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός των εξωτερικών Μάικ Πομπέο , ο οποίος δεν δίστασε , στις Βρυξέλλες , να ειρωνευτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση , τους “ γραφειοκράτες” Ευρωπαίους και να πει ανοιχτά πως αποστολή των ΗΠΑ είναι να επαναβεβαιώσουν πως η εθνική κυριαρχία είναι πάνω από τη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και να βοηθήσουν , και αυτό είναι το επικίνδυνο , και τους φίλους τους να πράξουν το ίδιο.
Είναι σαφές πως δημιουργείται ένα ισχυρό μέτωπο εθνικιστών και ακροδεξιών πολιτικών που επιθυμούν την ανατροπή της φιλελεύθερης τάξης πραγμάτων .
Η ανοιχτή επίθεση του Τραμπ στον Μακρόν , η εκλογή του φανατικού εθνικιστή Ζαϊχ Μπολσονάρο στη Βραζιλία , η ραγδαία άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη , ακόμα και στην Ιβηρική χερσόνησο, η θυελλώδης αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ δείχνουν πως η δημιουργία ενός μπετονένιου αναχώματος που θα εμποδίσει την επικράτηση των εθνικιστικών, ακροδεξιών ιδεών παγκοσμίως είναι πολύ δύσκολο να χτιστεί.
Όπως γράφει ο Ισαάν Θαρόρ στην Ουάσινγκτον Ποστ είναι ξεκάθαρο πια πως ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων νιώθει εγκαταλελειμμένος από την υπάρχουσα πολιτική τάξη πραγμάτων. Νιώθει πως με την παγκοσμιοποίηση η ζωή τους έγινε χειρότερη και θέλουν να τα αλλάξουν όλα .
Τα λόγια των λαϊκιστών ηχούν ωραία στα αυτιά τους και χωρίς δεύτερες σκέψεις τους ψηφίζουν . Αυτό συνέβη και στη γειτονική Ιταλία.
Οι επόμενες μέρες θα είναι κρίσιμες για το μέλλον τουλάχιστον της Ευρώπης.
Αν το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει το συμφωνηθέν σχέδιο για το Brexit , αν αύριο οι Χριστιανοδημοκράτες καταψηφίσουν την εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και επιλέξουν για αρχηγό τους τον δεξιό πολιτικό που στηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Φρίντριχ Μέρτς και ο Εμανουέλ Μακρόν δεν καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση με τα κίτρινα γιλέκα τότε ο δρόμος προς τις ευρωεκλογές θα αποδειχτεί όχι μόνο εξαιρετικά δύσκολος αλλά και απρόβλεπτος .