Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, συζήτησαν χθες το βράδυ, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Λευκού Οίκου για την 25η Μαρτίου, ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.
Οι δύο άνδρες είχαν μία ολιγόλεπτη συνομιλία, και πριν από αυτή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας να εξευρεθεί συντεταγμένη λύση, όπως τη χαρακτήρισε, στα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα.
«Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματα για να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος λύσης», ανέφερε σύμφωνα με το Mignatiou.com.
Ο κ. Βαρουφάκης, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συνομιλία του με τον Αμερικανό ηγέτη, και θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα έδειξε την αλληλεγγύη του προς τον ελληνικό λαό.
«Ο Πρόεδρος σταμάτησε να μας μιλήσει για να μας συμπαρασταθεί, θέλησε να δηλώσει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο, να μας πει τι να κάνουμε», τόνισε ο Έλληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι «είχαμε μια πεντάλεπτη συζήτηση, όπου ουσιαστικά κάναμε μια ανασκόπηση του προβλήματος που αντιμετώπισε εκείνος όταν έγινε πρόεδρος, αντιμετωπίζοντας μια τεράστια κρίση και πίεση προς την κατεύθυνση της λιτότητας την οποία έπρεπε να την αποδομήσει. Και κάναμε μια σύγκριση τη δικής μας εμπειρίας η οποία είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα».
Κατά τον χθεσινό χαιρετισμό του, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασε τη συμπαράσταση των ΗΠΑ στον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Καθημερινή, είπε χαρακτηριστικά ότι «οι ρίζες που μοιραζόμαστε είναι βαθιές, οι δεσμοί μεταξύ μας έχουν διαμορφωθεί κατά τη διάρκεια των αιώνων, και στεκόμαστε δίπλα στους φίλους και συμμάχους μας στην Ελλάδα σήμερα καθώς συνεχίζουν να περνούν πολύ δύσκολες οικονομικές στιγμές».
«Κάναμε μια σύγκριση της δικής μας εμπειρίας που είναι αντίστοιχη και πολύ διαφορετική ταυτόχρονα», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με την Καθημερινή, και πρόσθεσε ότι υπήρξε μια ανταλλαγή απόψεων για το σημαίνει αυτό, για τις δυσκολίες που είχε εκείνος, στην δική του περίπτωση με την κατάσταση στην Wall Street, ενώ στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης το θέμα ήταν η μεταφορά των ζημιών στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδας και της Ευρωζώνης.
«Εξετάσαμε και την ανάγκη αναζήτησης πρακτικών και ουσιαστικών τρόπων για το πώς μπορεί να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση, είτε από ατύχημα είτε από μη ελεγχόμενες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης που υπογράμμισε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση και αυτή της κυβέρνησής του, ενώ παράλληλα είπε ότι πρέπει οι εταίροι να δείξουν ευελιξία, για να προσθέσει από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης ότι και η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει το ίδιο και να συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά όχι σε βαθμό υποτέλειας.
Φωτογραφία του Τaso Pandelis απότο GreekReporter