Τα περιβαλλοντικά ζητήματα, ακόμα και το μέγιστο θέμα του κλίματος, δεν είναι επικοινωνιακά. Δύσκολα θα ανταγωνισθούν σε δημοσιότητα τις τουρκικές απειλές, τις υψηλές τιμές ή εντυπωσιακές εγκληματικές πράξεις. Η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, ζωτικό θέμα πολιτισμού και ποιότητας ζωής στις πόλεις, δεν θα τραβήξει την προσοχή παρά μόνον αν μια απεργία δημοτικών υπαλλήλων συσσωρεύσει βουνά σκουπιδιών στους δρόμους.
Έτσι, μια πρόσφατη θετική αλλαγή περνάει απαρατήρητη και η αναγκαία ενημέρωση απουσιάζει. Καφέ κάδοι συλλογής οργανικών υλικών εμφανίσθηκαν σε πολλούς δήμους, δίπλα στους κοινούς κάδους μεικτών απορριμμάτων. Αν λειτουργήσουν σωστά, μπορεί η χώρα να απαλλαγεί από τις δυσάρεστες οσμές και το θέαμα ακάθαρτων σκουπιδιών.
Τα αστικά σκουπίδια είναι βρώμικα και μυρίζουν επειδή τα οργανικά υλικά που περιέχουν, κυρίως τα αποφάγια, σαπίζουν. Αν διαχωρισθούν, τα υπόλοιπα απορρίμματα, κυρίως συσκευασίες, οικοδομικά υλικά κ.λπ. μένουν σχετικά καθαρά και ανακυκλώνονται, αφού τοποθετηθούν στους ειδικούς κάδους. Η σήψη εκπέμπει απωθητικές οσμές αλλά και μεθάνιο που συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή, ως ισχυρότατο αέριο θερμοκηπίου. Αν όμως τα υπολείμματα τροφών και τα απόβλητα κήπων (από κλαδέματα) υποβληθούν σε μια απλή επεξεργασία, την αερόβια βιοσταθεροποίηση ή κομποστοποίηση, θα παραχθεί αβλαβές κομπόστ, ένα αδρανές οργανικό υλικό χωρίς δυσάρεστη οσμή ή παθογόνους μικροοργανισμούς. Επειδή συγκρατεί την υγρασία, είναι κατάλληλο για εδαφοβελτιωτικό σε υποβαθμισμένα εδάφη ή για οργανικό λίπασμα σε καλλιέργειες.
Η κομποστοποίηση γίνεται κεντρικά, σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας όπου καταλήγει το περιεχόμενο των καφέ κάδων. Γίνεται και τοπικά, σε κήπους και μπαλκόνια, με ειδικούς οικιακούς κάδους, όπου ο πολίτης κάνει την δική του κομποστοποίηση. Λύση εύκολη και οικονομική, με προϊόν αξιοποιήσιμο στον κήπο. Προσωπική πείρα έδειξε ότι ένας κάδος κομποστοποίησης στην αυλή του σπιτιού βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα ζωής της οικογένειας. Οι σακούλες των κοινών σκουπιδιών, αντί να γεμίζουν μια ή δύο φορές την ημέρα, παραμένουν σχεδόν άδειες, χωρίς να μυρίζουν και δεν χρειάζεται να απορριφθούν συχνότερα από μια ή δύο φορές την εβδομάδα. Φυτικά αποφάγια, υπολείμματα φρούτων και λαχανικών, χαρτοπετσέτες και φύλλα, κλαδιά κ.λπ. από τον κήπο ή τις γλάστρες συγκεντρώνονται στον οικιακό κάδο. Ο όγκος τους θα μειωθεί γρήγορα και, μετά από μήνες, θα μετατραπούν σε ένα είδος λιπάσματος ή ακριβέστερα βελτιωτικό εδάφους. Δεν υπάρχουν δυσάρεστες οσμές ή άλλη όχληση. Ένας μικρότερος ειδικός κάδος μπορεί να εγκατασταθεί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος στην πόλη. Οι καφέ κάδοι θα δεχθούν τα υπολείμματα κρεάτων ή ψαριών που δεν είναι δεκτά στους οικιακούς ή όλα τα αποφάγια κ.λπ. για όσους δεν εγκαταστήσουν οικιακούς, ενώ, στην ανάγκη, μπορεί να αδειάσει εκεί ολόκληρο το περιεχόμενο ενός οικιακού κάδου.
Η κομποστοποίηση φέρνει μια ουσιαστική βελτίωση στο αστικό περιβάλλον. Οφείλουν όμως οι δήμοι να κάνουν σωστά την δουλειά τους, οι δε δημότες να ενεργοποιηθούν διαχωρίζοντας προσεκτικά τα σκουπίδια τους, δηλαδή μια μικρή εθελοντική συνεισφορά.
Πηγή: www.tanea.gr