Σε πρώτο χρόνο το δυστύχημα των Τεμπών δε στοίχισε στην κυβέρνηση, καθώς η κοινή γνώμη έριχνε ευθύνες στο σύνολο όσων κυβέρνησαν τη χώρα, κάτι που, άλλωστε αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Ένα χρόνο μετά, όμως, η κυβέρνηση κατάφερε να βρεθεί στα σκοινιά για αυτό το θέμα πολύ πριν από το δημοσίευμα, το οποίο τελικά, μάλλον, θα λειτουργήσει ευνοϊκά για την ίδια.
Προφανώς αυτό δε συνέβη μόνο για λόγους που αφορούν χειρισμούς στο ίδιο το θέμα. Στην υπόθεση των Τεμπών συμπυκνωθήκαν παράπονα και δυσφορία για μια σειρά ζητημάτων από την ακρίβεια ως την αδυναμία αντιμετώπισης της γενικευμένης παραβατικότητας.
Όμως, και στο ίδιο το θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών οι τελευταίοι κυβερνητικοί χειρισμοί υπήρξαν ατυχείς. Δεν αναφέρομαι στην ανάγκη αγρανάπαυσης του κ. Καραμανλή έπειτα από την παραίτηση του που δεν ικανοποιήθηκε. Στο ίδιο το σιδηροδρομικό δίκτυο δε φάνηκαν κάποιες βελτιώσεις. Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ήταν άστοχη, αφού το θέμα χειριζόταν η Δικαιοσύνη. Ο Πρόεδρός της ήταν επιεικώς απαράδεκτος και εμπρηστικός. Τα fake news (μπάζωμα κ.ά) αφέθηκαν να κυκλοφορούν αναπάντητα. Το κείμενο υπογραφών της πονεμένης μητέρας έμεινε ασχολίαστο παρότι αντί να αφορά το ατύχημα ζητούσε συνταγματική αλλαγή. Ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σταϊκούρας παρέμεινε άφωνος και εξαφανισμένος. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει από τη Βουλή στη διάρκεια της συζήτησης του "πορίσματος" της Εξεταστικής, παρότι ήταν προφανές πως η αντιπολίτευση θα τη μετέτρεπε σε αντικυβερνητική... κόλαση. Σταματώ εδώ παρότι θα μπορούσαν να προστεθούν και άλλα.
Όλα αυτά, όμως, ίσχυαν μέχρι τη σημερινή μέρα.
Τώρα η κυβέρνηση έχει μια μοναδική ευκαιρία να γυρίσει τούμπα το θέμα και να μηδενίσει εντυπώσεις και απώλειες.
Την ευκαιρία της την έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος, με αφορμή το Κλουζώ δημοσίευμα του Βήματος, έσπευσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, θεωρώντας πως κάνει μεγάλή αντιπολιτευτική κίνηση, έχοντας, μάλιστα, τη στήριξη ισχυρών συμφερόντων.
Ο Ν. Ανδρουλάκης -μαζί με την ομάδα που τον περιβάλλει- νομίζει πως βρίσκεται ακόμα στα φοιτητικά αμφιθέατρα της Ξάνθης και κάνει συνδικαλιστικές πιρουέτες εκ μέρους της ΠΑΣΠ. Εκεί έχει μείνει και δε λέει να... μεγαλώσει.
Δεν αντελήφθη πως με την πρόταση μομφής δίνει μια μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να συσπειρώσει την Κοινοβουλευτική της Ομάδα, το Κόμμα και το εκλογικό της ακροατήριο και να μειώσει αν όχι να μηδενίσει τις άσχημες εντυπώσεις όλου του προηγουμένου διαστήματος.
Στοιχειώδη πολιτική -και όχι φοιτητικοσυνδικαλιστική- εμπειρία να είχε ο Ν. Ανδρουλάκης θα ήξερε πως αυτό ακριβώς έχει συμβεί σε όλες τις προτάσεις μομφής που έχουν κατατεθεί μεταπολιτευτικά.
Υ.Γ. Βέβαια, η ευκαιρία έγινε ακόμα μεγαλύτερη για την κυβέρνηση από την αθλιότητα που ξεστόμισε ο Κασσελάκης για εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, προσπαθώντας να υπερκεράσει την "εξυπνάδα" Ανδρουλάκη.
Υ.Γ.2 Ο συνδυασμός της προκλητικής εμφάνισης των "συμφερόντων", της πρότασης Ανδρουλάκη και της αθλιότητας Κασσελάκη δημιουργούν ένα κλίμα αποσταθεροποίησης, το οποίο εύλογα θα δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης και στους πλέον κριτικούς απέναντι στους τελευταίους κυβερνητικούς χειρισμούς.
Από ανάρτηση στο FB