ΟΗΕ: 690.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από το Ιντλίμπ τις τελευταίες 10 εβδομάδες

12 Φεβ 2020

Οι μεγαλύτερες πληθυσμιακές μετακινήσεις στα εννέα χρόνια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 εβδομάδες στην συριακή επαρχία του Ιντλίμπ, όπου σχεδόν 700.000 άνθρωποι πασχίζουν να διαφύγουν των σφοδρών συγκρούσεων που διεξάγονται ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρώσους συμμάχους τους και τους ένοπλους τζιχαντιστές και οι οποίες κινδυνεύουν να μετατρέψουν την περιοχή σε νεκροταφείο εάν συνεχισθούν οι εχθροπραξίες, ανακοίνωσαν σήμερα δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ.

«Από την 1η Δεκεμβρίου, περίπου 690.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν από τα σπίτια τους στο Ιντλίμπ και τις περιβάλλουσες ζώνες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), προσθέτοντας πως «πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό για μία τέτοια περίοδο, αφότου ξεκίνησε, προ εννέα ετών, η συριακή κρίση».

«Είναι η ταχύτερα διογκούμενη μετατόπιση που έχει καταγραφεί στην χώρα», τόνισε από την πλευρά του ο Γενς Λέρκε, από το ίδιο γραφείο, ενημερώνοντας πως στην περιοχή του Ιντλίμπ είναι «η παγκοσμίως μεγαλύτερη συγκέντρωση μετατοπισμένων κατοίκων και απαιτείται άμεσα ένας τερματισμός των εχθροπραξιών, προκειμένου να μην μετατραπεί σε νεκροταφείο».

Άλλοι 280.000 άνθρωποι ενδέχεται να αναζητήσουν διαφυγή από τα αστικά κέντρα σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες συνεχισθούν, περιλαμβανομένης και της πόλης του Ιντλίμπ, η οποία έχει υπερκορεσθεί από ανθρώπους που κατέφυγαν εκεί από άλλες περιοχές και η οποία ακόμη δεν έχει βιώσει συγκρούσεις στο κέντρο της.

Οι περισσότεροι από τους μετακινούμενους πληθυσμούς κατευθύνονται προς τα βόρεια της επαρχίας Ιντλίμπ, κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία, μία ζώνη που ακόμη δεν έχει πληγεί από σημαντικές συγκρούσεις. Από τα 17 εκατ. του πληθυσμού της Συρίας, τα 5,5 εκατ. ζουν ως πρόσφυγες στην ευρύτερη περιοχή-κατά κύριο λόγο στην Τουρκία-ενώ άλλα 6 εκατ. είναι πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Έτσι, οι μισοί από τους τρία εκατ. κατοίκους του Ιντλίμπ είναι Σύροι που έφθασαν εκεί για να διαφύγουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές.

«Οι καταυλισμοί των μετατοπισμένων είναι υπερπλήρεις», τονίζει από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR). «Πολυάριθμα σχολεία και τεμένη έχουν γεμίσει από μετατοπισμένες οικογένειες. Το να βρει κάποιος στέγη σε κάποιο, υπό κατασκευήν ακόμη, κτήριο, είναι αδύνατον σχεδόν», προσθέτει η ίδια υπηρεσία του ΟΗΕ.

Λίγο περισσότερο από το μισό έδαφος της Ιντλίμπ και οι γειτνιάζοντες τομείς του Χαλεπίου, εξακολουθούν να ελέγχονται από τζιχαντιστές της Χαγιάτ-Ταχρίρ αλ Σαμ.

πηγή ΑΠΕ