Οι Τόρις αποδεικνύονται επικίνδυνοι για τη Μεγάλη Βρετανία

Οντίν Λιναρδάτου 10 Ιουν 2017

Οι Τόρις αποδεικνύονται επικίνδυνοι τελικά για τη Μεγάλη Βρετανία ή για να είμαστε πιο δίκαιοι οι ηγεσίες τους . Οδήγησαν τη χώρα σε ένα ακατανόητο και καταστροφικό δημοψήφισμα και τώρα σε εκλογές που αφήνουν τη Βρετανία χωρίς ισχυρή κυβέρνηση στο έλεος ενός δύσκολου Μπρέξιτ.
Ντέιβιντ Κάμερον και Τερίζα Μέι ίσως είναι από τους χειρότερους συντηρητικούς πρωθυπουργούς που είχε ποτέ η Μεγάλη Βρετανία γράφουν σήμερα οι Νιου Γιόρκ Τάιμς  ενώ ο  συγγραφέας Ρόμπερτ Χάρις  λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ είπε το εξαιρετικό “ Είναι όλο και πιο σαφές ότι αυτή η χώρα γαμήθηκε τελείως από αυτό το ανόητο κωλοδημοψήφισμα “   μία φράση που τα λέει όλα .
Αυτό που μπορεί κανείς με σιγουριά να πει είναι  ότι ο τυχοδιωκτισμός της Τερίζα Μέι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια μια πιο αδύναμη Βρετανία στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Μπρέξιτ.
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας φυσικά και δεν παραιτήθηκε μετά από το αποτέλεσμα των εκλογών που αφήνει  τη Βρετανία βαθιά αποδυναμωμένη  .  Ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με τη στήριξη του ακραία συντηρητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας με στενούς δεσμούς με την Προτεσταντική Εκκλησία και τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τόρις και DUP αναμένεται να συμφωνήσουν άτυπα ότι θα συνεργαστούν και οι 10 βουλευτές της Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος θα στηρίζουν την κυβέρνηση μειοψηφίας ψηφίζοντας σε κάθε ψηφοφορία τα νομοθετήματα που θα φέρνουν οι Συντηρητικοί , είναι το σύστημα  “ confidence and supply” ( εμπιστοσύνη και παροχή)
Οι Βορειοιρλανδοί  δέχτηκαν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στη Μέι γιατί τρόμαξαν μπροστά στο ενδεχόμενο να κυβερνήσει τη χώρα ο Τζέρεμι Κόρμπιν και δήλωσαν ότι θα κάνουν τα πάντα για να μείνουν οι Εργατικοί στην αντιπολίτευση. Όσο ο Κόρμπιν τάσσεται υπέρ του IRA δεν πρέπει να πατήσει το πόδι του στην Ντάουνινγκ Στρήτ λένε.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα θέλει ακόμα να διασφαλίσει , με τη συνεργασία του με τους Τόρις, ότι η Βόρεια Ιρλανδία δεν θα εξασφαλίσει ειδικό στάτους μετά το  Μπρέξιτ . Το ειδικό στάτους θα σημάνει απομάκρυνση της Βόρειας Ιρλανδίας από τη Μεγάλη Βρετανία , κάτι που δεν επιθυμούν οι ενωτικοί αλλά το αποζητά το κόμμα του Σιν Φέιν  , το πολιτικό σκέλος του IRA που παλεύει για την ένωση με την Ιρλανδία και είναι καθαρά φιλοευρωπαϊκό.
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας στήριξε το Μπρέξιτ στο δημοψήφισμα ενώ το Σιν Φέιν την παραμονή στην ΕΕ.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ότι η Τερίζα Μέι σε καμία στιγμή δεν παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος μια που  είναι   η απόλυτη υπεύθυνη της τραγωδίας που έχει πλήξει την ίδια και το Συντηρητικό Κόμμα. Η εμμονή της με το Μπρέξιτ και  οι συνεχείς διακηρύξεις  της ότι μόνο αυτή ήταν ικανή να φέρει σε πέρας τις διαπραγματεύσεις,  η παράλογη  επιλογή της να συμπεριλάβει στο προεκλογικό της μανιφέστο τις περικοπές επιδομάτων των συνταξιούχων και τον “φόρο άνοιας” έφεραν την καταστροφή.
Μεγάλη ηττημένη είναι και η πρωθυπουργός της Σκωτίας  Νίκολα Στέρτζον και το SNP. Χάνει το 40% των εδρών που είχε στις εκλογές του 2015. Το μήνυμα των ψηφοφόρων  της Σκωτίας σε αυτές τις βουβές εκλογές είναι  ότι δεν εγκρίνουν  τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος  για την ανεξαρτησία της Σκωτίας , το οποίο έσπευσε να προαναγγείλει  η κ. Στέρτζον.  Και οι Φιλελεύθεροι, Lib Dems  δεν είχαν τις επιδόσεις που θα περίμενε κανείς . Είχαν ταχθεί υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και  μετά επιθυμούσαν ένα ήπιο Μπρέξιτ.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η νέα βουλή , η οποία και θα εκλέξει τον πρωθυπουργό της χώρας. Αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις η Τερίζα Μέι θα εκλεγεί και πάλι πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Αν υπάρξουν διαφωνίες στο κόμμα της  τότε μπορεί να δούμε ένα νέο πρόσωπο να ηγείται της κυβέρνησης .
Το 2010 η Μεγάλη Βρετανία είχε βρεθεί στο ίδιο σημείο. Σκληρές διαπραγματεύσεις είχαν οδηγήσει στο σχηματισμό της πρώτης κυβέρνησης συνασπισμού που είχε δει η χώρα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Τότε συνεργάστηκαν οι Συντηρητικοί με τους Φιλελεύθερους . Ο Ντέϊβιντ Κάμερον ήταν πρωθυπουργός. Αυτή η συνεργασία κατέστρεψε τους Lib Dems. Τότε ο Κάμερον για να συσπειρώσει το κόμμα του και να  παραμείνει πρωθυπουργός και αρχηγός των Τόρις προκήρυξε το  καταστροφικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ.
Στις εκλογές του 2015 οι Τόρις πήραν την πολυπόθητη πλειοψηφία των 331 εδρών  και μπόρεσαν να  κυβερνήσουν μόνοι τους. Αυτή την απόλυτη πλειοψηφία έχασε η Μέι προκηρύσσοντας χωρίς να χρειάζεται  και παρασυρμένη από την  προσωπική της φιλοδοξία  πρόωρες εκλογές.