Οι συντελεστές ισχύος και τα κάγκελα

Γιάννης Λασκαράκης 28 Μαρ 2015

Ποιος είπε ότι τα προβλήματα της χώρας είναι το χρέος, η ρευστότητα και οι μεταρρυθμίσεις; Μέγα λάθος. Το πρόβλημα της χώρας είναι τα «κάγκελα» της παρέλασης , στην κατάργηση των οποίων  αναφέρθηκαν  όλοι οι παράγοντες της Κυβέρνησης , λες και  πανηγύριζαν για την κατάληψη της Τριπολιτσάς… Και βέβαια κανείς δεν ανέφερε ότι τα κιγκλιδώματα δεν υπήρχαν πριν τέσσερα χρόνια, όταν οι ανεγκέφαλοι «αγανακτισμένοι» επιτέθηκαν εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Θεσσαλονίκη , με πρωτεργάτες αυτούς που προχθές στρογγυλοκάθησαν στις εξέδρες των επισήμων.

Και όμως,  ενώ ολόκληρος ο κόσμος μας παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, καθώς οι συζητήσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, την έλλειψη ρευστότητας και τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της Ευρωζώνης και όχι μόνον, εμείς ασχολούμαστε με την διοργάνωση στρατιωτικών πολυδάπανων παρελάσεων, μετά χορών και ζουρνάδων. Είναι να απορεί κανείς με την ευφορία και τις δηλώσεις των Κυβερνώντων , λες και ζουν ακόμη τις χαρές  των επινικίων  για την κατάληψη της εξουσίας. Σωστά σχολίασαν σκωπτικά  ξένα μέσα ενημέρωσης με την  αρχαία ρήση:  «των οικιών ημών εμπιπραμένωνημείς άδομεν», με την οποία συνόψισε ο Θουκυδίδης την πορεία της Αθηναϊκής Πολιτείας προς την καταστροφή.

Και δεν έχουν άδικο. Όταν εκλιπαρείς για βοήθεια λόγω «ανθρωπιστικής κρίσης» δεν σπαταλάς ούτε ένα ευρώ, για περιττές επιδείξεις  στρατιωτικής ισχύος, όταν με αυτό το ένα ευρώ θα μπορούσες να εξασφαλίσεις το γάλα ενός μικρού πεινασμένου παιδιού. Πόσο μάλλον με τις εκατοντάδες χιλιάδες  που δαπανήθηκαν σε όλη τη χώρα για την  ενεργοβόρα κίνηση  αεροπλάνων, ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης και άλλων πολεμικών μηχανών  …

Το πλέον θλιβερό γεγονός της προχθεσινής παρέλασης ήταν η διαπίστωση ότι η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τοποθέτησε  ήδη την σφραγίδα του «αλυτρωτισμού»  και του μίσους εναντίον των γειτονικών λαών ( ο ορισμός του εθνικισμού), στα στρατευμένα νιάτα. Μόνο ντροπή και αποτροπιασμό προκαλούν   τα συνθήματα των μονάδων Υποβρύχιων Καταστροφών στην παρέλαση, για την «απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου» και για το  «όνειρό μας είναι στην Πόλη εμείς να μπούμε»

Είμαστε η μόνη χώρα του κόσμου της οποίας ο στρατός «ονειρεύεται» κατακτήσεις εδαφών γειτονικών χωρών. Και αυτό με κυβέρνηση της Αριστεράς.

Τώρα θα μου πείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει  ο εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης και η  δημιουργία του Ελληνικού Κράτους;  Θα απαντούσα αβίαστα: Την αλήθεια . Δηλαδή την προβολή των θετικών ιστορικών στοιχείων που αναδεικνύουν την αγωνιστικότητα και την αυτοθυσία των αγωνιστών του 1821 , αλλά και  την ανάδειξη της συμβολής της διπλωματίας και των συμμαχιών,  που δεν άφησαν την φλόγα της Επανάστασης να σβήσει από τις ορδές του Ιμπραήμ. Παράλληλα η αυτογνωσία επιβάλλει την καταδίκη   των πολιτικών μηχανορραφιών και των εμφύλιων συρράξεων, που έθεταν σε πρώτη μοίρα την διεκδίκηση της εξουσίας από φατρίες συμφερόντων , σε βάρος της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό.

Αυτό όμως που έχει περισσότερο σημασία είναι η σημερινή κατάσταση της  χώρας  και η δικαίωση της Επανάστασης του 1821, με την δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού κράτους, όχι μόνο στον τομέα της Άμυνας, αλλά και στους τομείς  της οικονομίας, της διπλωματίας  και του πολιτισμού.  Σε αυτό που ονομάζουμε «συντελεστές ισχύος της χώρας».

Στο πλαίσιο αυτό με εντυπωσίασε ο  τρόπος που αποφάσισε  να γιορτάσει  την Ελληνική επανάσταση,  ο σύλλογος των εργαζομένων στη γέφυρα Ρίου Αντιρίου: Σήκωσαν την ελληνική σημαία στον υψηλότερο πυλώνα της γέφυρας που ένωσε τον Μοριά με την Ρούμελη και από τη θάλασσα, δίπλα στο άλλο μεγάλο έργο, του Χαρίλαου Τρικούπη και ανάρτησαν  ένα  σύνθημα για την  ενότητα. Αυτό το θαύμα της τεχνικής, με παγκόσμια ευρεσιτεχνία θεμελίωσης,  που κατασκευάστηκε από έλληνες μηχανικούς στην περίοδο Σημίτη, όπως και άλλα μεγάλα έργα (Εγνατία, ΠΑΘΕ, Μετρό, Αεροδρόμιο, Αττική οδός, Προαστιακός κλπ), παραγωγικές μονάδες, επιστημονικά επιτεύγματα , πολιτιστικές  δημιουργίες, θα πρέπει να μας κάνουν υπερήφανους για την πρόοδο τη πατρίδας μας  και όχι  οι επιδείξεις πολυδάπανων στρατιωτικών παρελάσεων . Διότι σήμερα οι χώρες ανταγωνίζονται στα πεδία της διπλωματίας, της οικονομίας , της ανάπτυξης  και του πολιτισμού ,  μέσα από τα  οποία ισχυροποιείται η χώρα σε όλα τα επίπεδα. Με βάση αυτά αναμένουμε η νέα Κυβέρνηση να μιλήσει για τους συντελεστές ισχύος της χώρας και όχι για τα κάγκελα των παρελάσεων…