Οι σχέσεις ΕΕ- Βρετανίας μετά το Brexit- Ένας ακόμη δύσκολος γρίφος

02 Φεβ 2020

Σχεδόν τρεισήμισι χρόνια μεσολάβησαν από το δημοψήφισμα για το Brexit στις 26 Ιουνίου του 2016 μέχρι και την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου του 2019 και 12 μ.μ. ώρα Βρυξελλών.

Ωστόσο, το δράμα του διαζυγίου ΕΕ- Βρετανίας δεν τελειώνει εδώ, καθώς το ενδεχόμενο ενός οικονομικού χάους στη Βρετανία δεν έχει αποσοβηθεί.  

Μέχρι τα τέλη του 2020 Λονδίνο και Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο καθεστώς των μελλοντικών τους εμπορικών σχέσεων. Λίγες ημέρες μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Λονδίνο και Βρυξέλλες παίρνουν θέση μάχης εν όψει των εμπορικών διαπραγματεύσεων.

  Σε ομιλία του την Δευτέρα, ο βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα δώσει τον τόνο από πλευράς της χώρας του, υιοθετώντας σκληρή στάση. Θα υποστηρίξει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς και ότι προτιμά το σκληρό Brexit από το να ενδώσει σε παράλογες απαιτήσεις των Βρυξελλών. Βρετανικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιθυμούσε στο εξής μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την ΕΕ σύμφωνα με το πρότυπο του Καναδά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την σαφή ενόχληση του κ. Τζόνσον προκάλεσαν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και του επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ πως προϋπόθεση για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας είναι η αποδοχή εκ μέρους της τελευταίας  όλων των οδηγιών των Βρυξελλών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, σε εμπορικές διενέξεις.

«Σκληρές δηλώσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι μέρος του παιχνιδιού» υποστηρίζουν πολιτικοί αναλυτές. Ανάλογες κινήσεις ένθεν κακείθεν είχαν συμβεί και με την συμφωνία αποχώρησης του περασμένου Οκτωβρίου.