«Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό! Κατά τα άλλα ήμουν εγώ που… έλαβα τα τριάκοντα αργύρια!» γράφει σε ανάρτησή του στο fb ο Σπύρος Δανέλλης αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ (7/1/23), που υπογράφει η Μυρτώ Λαλιούτη «Που πήγε το Ποτάμι και τα στελέχη πίσω από τον Σταύρο Θεοδωράκη». Με την ανάρτησή του αυτή εκφράζει, τρία χρόνια και δύο μήνες από την αναστολή της λειτουργίας του Ποταμιού, το «παράπονό» του για την κριτική που δέχθηκε όταν προσχώρησε στις «προοδευτικές συμμαχικές γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανάρτησή του, ο Σπύρος Δανέλλης αναδημοσιεύει και τα ονόματα στελεχών του Ποταμιού που ανέλαβαν κυβερνητικά αξιώματα και θέσεις στη Νέα Δημοκρατία καθώς και στελέχη που βρίσκονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για να υποστηρίξει προφανώς τη θέση του ότι κακώς κατηγορήθηκε τότε αφού και οι άλλοι το ίδιο έκαναν, επιλέγοντας απλώς άλλα κόμματα.
Η συζήτηση για τη διαδρομή του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ποταμιού στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ξεκινήσει από τη στιγμή της ουσιαστικής διάλυσής του, με διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες απόψεις που υπαγορεύτηκαν συχνά από την μετέπειτα πορεία τους. Δύσκολα πάντως θα μπορούσε να αμφισβητήσει κανείς ότι ο Σταύρος ίδρυσε το κόμμα του την πιο κατάλληλη χρονική στιγμή, όταν τα όνειρα για μια μεταρρυθμιστική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) είχαν ξεθωριάσει και οι άνθρωποι του πολιτικού κέντρου είχαν διακόψει κάθε επαφή με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά.
Μπορεί ο Σταύρος να μην ήταν πολιτικός, πράγμα που αποδείχτηκε και στη συνέχεια, οι τολμηρές μεταρρυθμιστικές του θέσεις ωστόσο έγιναν πόλος έλξης για ένα σημαντικό φάσμα του εκλογικού σώματος που έσπευσε να στεγαστεί πολιτικά. Η σύνθεση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού ήταν ένα τρανταχτό παράδειγμα της ευρείας απήχησης των θέσεών του. Ασφαλώς οι θέσεις αυτές προσέλκυσαν και τον Σπύρο Δανέλλη που εξελέγη και δυο φορές ποταμίσιος βουλευτής προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ του οποίου ήταν ήδη ευρωβουλευτής την περίοδο 2009-2014.
Το ζήτημα της μετακίνησής του στον ΣΥΡΙΖΑ - την οποία διέψευδε μέχρι τη τελευταία στιγμή διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά του, αλλά έτσι γίνεται στην πολιτική - για το οποίο δέχτηκε προσωπική κριτική αφορά κυρίως στην επιλογή του να προσχωρήσει σε ένα κόμμα με τις θέσεις και τις πρακτικές του οποίου είχε αντιπαρατεθεί στη Βουλή και ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. Άλλωστε, αυτές οι ριζικά διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές θέσεις καθώς και η αποστροφή του προς τον λαϊκισμό τον είχαν οδηγήσει στο Ποτάμι την ώρα που στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ζητιάνευαν εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Ένας, ο Σπύρος Δανέλης επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Για όσους απορρίπτουν ως απαράδεκτες τις χυδαιότητες περί «τριάκοντα αργυρίων» αναφερόμενοι στον Σπύρο Δανέλλη, τα ερωτήματα για την επιλογή του αυτή παραμένουν. Παραμένουν ίσως και για την ηγεσία και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που δεν του εμπιστεύτηκαν μια θέση ούτε στη Βουλή ούτε στην Ευρωβουλή. Ίσως τελικά να παραμένουν και για τον ίδιο και το «παράπονο» της ανάρτησής του να έχει αποδέκτη και τον εαυτό του.
***
«Ανάρτηση του Σπύρου Δανέλλη στο fb
“Δεν μπορω να αποφύγω τον πειρασμό!
Κατά τα άλλα ήμουν εγώ που … έλαβα τα τριάκοντα αργύρια!
Πού πήγε το Ποτάμι και τα στελέχη πίσω από τον Σταύρο Θεοδωράκη;
Οταν ο Νίκος Πορτοκάλογλου έγραφε για το ποτάμι που δεν γυρνάει πίσω, το άλλο Ποτάμι, το πολιτικό, δεν υπήρχε ούτε ως ιδέα στο μυαλό του Σταύρου Θεοδωράκη. Κανείς δεν είχε ασχοληθεί με το τι θα παίξει στα παιδιά στο Λαύριο, πάρα μόνο ο Διονύσης Σαββόπουλος. Φέτος, τρία χρόνια και δύο μήνες από την αναστολή λειτουργίας των γραφείων της Σεβαστουπόλεως, ποιος θυμάται πως κάποτε, το μακρινό 2014, ένα κόμμα που ξεφύτρωνε από το πουθενά υποσχόταν να τα αλλάξει όλα, χωρίς να γκρεμίσει τη χώρα; Ποιος θυμάται τον κόσμο και τον ενθουσιασμό εκείνης της πρώτης εκδήλωσης στο Λαύριο, όταν σκέφτεται τα πηγαινέλα στο Κίνημα Αλλαγής και το άδοξο τέλος, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τις σταδιακές αποχωρήσεις των βουλευτών του;
Το Ποτάμι δεν άντεξε στον χρόνο, ο Θεοδωράκης επέστρεψε στη δημοσιογραφία, αλλά οι άνθρωποί του βρήκαν χώρο – πολλοί από αυτούς μάλιστα πολύ πιο άνετο από εκείνον στον οποίο είχαν συνηθίσει. Σε πολιτικό επίπεδο μοιράστηκαν, επί της ουσίας, ανάμεσα σε όσους επέλεξαν να παραμείνουν στο ΠΑΣΟΚ μετά την επίσημη αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ και σε εκείνους που κοίταξαν προς την πλευρά της ΝΔ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πραγματική αρχή του τέλους για Το Ποτάμι, καθώς μοιραζόταν τον φιλελεύθερο εαυτό του με το προφίλ που έχτιζε ο νέος (τότε) πρόεδρος της ΝΔ.
Στο Μαξίμου
Ο Δημήτρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, ανέλαβε διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μητσοτάκη, με γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ομάδα του Γιάννη Βλαστάρη, ως λογογράφος του Πρωθυπουργού, βρίσκεται ο Δημήτρης Αντωνίου, που έκανε την ίδια δουλειά για τον Θεοδωράκη. Αρκετοί πρώην βουλευτές του κόμματος με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική: ως γαλάζιος βουλευτής πια, ο Χάρης Θεοχάρης, πρώην υπουργός Τουρισμού, έχει αναλάβει το προεκλογικό πρόγραμμα της Πειραιώς – θα είναι, προφανώς, και πάλι υποψήφιος ο ίδιος. Στον ανασχηματισμό του 2021 ο Γιώργος Αμυράς ανέλαβε υφυπουργός Περιβάλλοντος, ενώ στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα βρίσκεται και ο Ιάσονας Φωτήλας. Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι σύμβουλος του Παναγιώτη Πικραμμένου, η Χριστίνα Ταχιάου υπεύθυνη Επικοινωνίας του Κυριάκου Πιερρακάκη, ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς ανέλαβε γενικός γραμματέας Αθλητισμού.
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης, που δοκιμάστηκε πρώτη φορά σε εκλογές με Το Ποτάμι, σήμερα είναι εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Πολιτισμού και η Ολυμπία Αναστασοπούλου, επίσης πρώην υποψήφια με το κόμμα του Θεοδωράκη, είναι γενική γραμματέας Τουρισμού. Ο Πάνος Τσακλόγλου, μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, είναι υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής του κόμματος, δούλεψε ως συνεργάτης του Γιώργου Κύρτσου και πιθανώς συζητά εκ νέου την κάθοδό του στις εκλογές, καθώς και τα τρία μεγαλύτερα κόμματα θα τον ήθελαν. Δύο πρώην κοινοβουλευτικοί στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες βρίσκονται στο σπίτι τους – ο Σπύρος Λυκούδης στην Αίγινα και ο Γιώργης Γραμματικάκης στην Κρήτη. Ενας, ο Σπύρος Δανέλλης, επέλεξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο ΠΑΣΟΚ παραμένουν ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η Εφη Στεφοπούλου, ως γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο πρώην βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας, που συζητά πιθανή υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στις επόμενες αυτοδιοικητικές.
Στο Προεδρικό
Τα μέλη του γραφείου Τύπου του Ποταμιού, «τα παιδιά του γυάλινου γραφείου», συνέχισαν να εργάζονται αλλού – τέσσερις εξ αυτών στο Προεδρικό Μέγαρο, ένας στον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και άλλος ένας στον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης Λεωνίδα Χριστόπουλο. Η διευθύντρια του γραφείου Τύπου, Λίνα Παπαδάκη, είναι σήμερα σύμβουλος του προέδρου της ΕΡΤ, η οποία δέχτηκε κρούσεις να κατέβει υποψήφια με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ στην Αργολίδα, ωστόσο οι συζητήσεις δεν προχώρησαν»