Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου στη Ελλάδα, έχουμε και την εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα, η οποία έχει προκαλέσει καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις των υπολειπόμενων δόσεων και σε μία σειρά από μονομερείς ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτά ως υπόβαθρο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πανικό στους επενδύτες, φυγή κεφαλαίων και γενικότερη πολιτική αναταραχή . Αυτό όμως δεν συμβαίνει.
Αντιθέτως, το ελληνικό 10ετες ομόλογο έπεσε κάτω από το επίπεδο των 500 μονάδων, με αποτέλεσμα το κόστος στη δεκαετία να μειωθεί σε επίπεδα προ μνημονίου (περί το 6,65% ενώ είχε φθάσει σε επίπεδα άνω του 40% τον Μάρτιο του 2012). Επίσης, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί και διακυμαίνεται γύρω από τις 1300 μονάδες (έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τον Ιούνιο του 2012).
Τι βλέπουν οι χιλιάδες έλληνες και ξένοι επενδυτές που δεν αντιλαμβάνεται το σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης;
image
Κατά τη γνώμη μου, βλέπουν α) την αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς, β) τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, γ) την αποχώρηση της τρόικα από την Ελλάδα και δ) τη μείωση του πολιτικού ρίσκου σε σχέση με τις επικείμενες ευρωεκλογές.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά ρίσκα μπροστά μας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Σημαίνει όμως ότι το τμήμα του ρίσκου σε σχέση με την ελληνική οικονομία, έχει μειωθεί αισθητά.
Επικεντρώνοντας στην πραγματική οικονομία, τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν οι καλές ειδήσεις, οι οποίες επιβεβαιώνουν τις προγενέστερες προβλέψεις περί επανόδου της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά. Δεν αναφέρομαι μόνο στα στοιχεία που δείχνουν την παραγωγή πλεονασμάτων τόσο στο επίπεδο του πρωτογενούς προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, όσο και στο επίπεδο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Και τα δύο αποτελέσματα αποτελούν σημαντικές επιτυχίες κι αυξάνουν τη διαπραγματευτική δύναμη της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα πλεονάσματα δημιουργούν το υπόβαθρο για την προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων. Και αυτό αποτελεί καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία, ειδικά αυτή την περίοδο, κατά την οποία υπάρχει σημαντική μετακίνηση επενδυτικών κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές προς Ευρώπη και ΗΠΑ.
Αναφέρομαι κυρίως στις ενέργειες που μειώνουν το μη μισθολογικό κόστος, σε αυτές που ήδη ανακοινώθηκαν και σε αυτές που προβλέπονται από το μνημόνιο και θα υλοποιηθούν.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρομαι:
1. Στη διαφαινόμενη συμφωνία για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες και των εισφορών των εργαζομένων κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.
2. Στη μείωση του κόστους του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία κατά 15% (και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2013). Το κυριότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία επιτευχθεί εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε την ανακοίνωση μίας σειράς θετικών αποτελεσμάτων, τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει στην αναπτυξιακή τροχιά, όπως:
• Τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη βιομηχανία, ο οποίος εμπεριέχει στοιχεία μελλοντικών εξελίξεων, κι ο οποίος συνεχίζει να κυμαίνεται σε επίπεδα που παραπέμπουν σε ανάπτυξη (αύξηση στο 51,3 τον Φεβρουάριο του 2014).
• Τον δείκτη οικονομικού και επενδυτικού κλίματος (ΙΟΒΕ), ο οποίος συνεχίζει την ανοδική πορεία και τον Φεβρουάριο και ανήλθε στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 5,5 ετών.
• Τη διαφαινόμενη άνοδο του τουρισμού και το 2014, μετά τη χρονιά ρεκόρ που είχαμε το 2013. Αυτό φαίνεται στην αύξηση κατά 52% των κρατήσεων από Γερμανία, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Ήδη οι αφίξεις τουριστών τον Ιανουάριο του 2014 ήταν αυξημένες κατά 27,3%.
• Την αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 8,3% στα καταστήματα τροφίμων, ποτών, καπνού, το Δεκέμβριο του 2013, έναντι της πτώσης κατά -7,5% το Δεκέμβριο του 2012. Η αύξηση στο συγκεκριμένο τμήμα των λιανικών πωλήσεων είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Κι αυτό γιατί καταγράφηκε ενώ είχαμε τη μείωση του γενικού δείκτη όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο (-6,5% το Δεκέμβριο του 2013 και -8,7% το Δεκέμβριο του 2012).
• Την ανακοπή στο 27,5% της ανόδου της ανεργίας τον Δεκέμβριο του 2013 (από 27,6% τον Νοέμβριο) και μάλιστα εκτός τουριστικής περιόδου.
Όλα τα παραπάνω παραπέμπουν είτε σε βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, είτε σε ανακοπή της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, τα τελευταία δημοσκοπικά στοιχεία δείχνουν ότι η είσοδος νέων φιλοευρωπαϊκών μετριοπαθών κομμάτων/κινήσεων μειώνουν αισθητά το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή πολιτικού σκηνικού στις ευρωεκλογές, στην αντιευρωπαϊκή κατεύθυνση.
Εκτιμώ ότι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικα θα ενταθεί περαιτέρω, αλλά τελικά δεν θα προκαλέσει εμπλοκή στις εκταμιεύσεις.
Κατά τη γνώμη μου, αυτή η κόντρα αφορά την ανάδειξη του διακυβεύματος των ευρωεκλογών.
Αφορά την επικοινωνιακή διαχείριση των διαπραγματεύσεων τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ευρωπαϊκές χώρες.
Αφορά τον καθορισμό του πλαισίου στο οποίο θα κινείται η ελληνική πλευρά κατά τη μετά τρόικα εποχή.
Αφορά την διαχείριση των χρηματοδοτικών αναγκών της ελληνικής πλευράς και κυρίως την έξοδο για δανεισμό από τις αγορές.
Αφορά τη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους
Αφορά τους πόνους της γέννας… δηλαδή την επαναλειτουργία του ελληνικού κράτους στο ίδιο πλαίσιο που λειτουργούν οι άλλες χώρες της ευρωζώνης.