Οι πολίτες θέλουν e-vote. Οι μηχανισμοί δεν θέλουν.

Γιώργος Δημακοπουλος 22 Σεπ 2017

Οι πολίτες είναι η εγγύηση για το e-vote στις εκλογές του επικεφαλής του νέου φορέα στο κέντρο. Οι πολίτες και η εμπιστοσύνη. Δεν επαρκούν; Μάλλον όχι! Ένας από τους υποψηφίους αρνείται την ηλεκτρονική ψηφοφορία ζητώντας προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία, με επιχείρημα ότι «Ακόμα και υποστηρικτής της εξ αποστάσεως ψήφου παραδέχθηκε στην επιτροπή Αλιβιζάτου ότι κάποιος μπορεί να ψηφίσει δύο, τρεις και τέσσερις φορές, ή άλλος να πάρει το pin και άλλος να ψηφίσει τελικά». Πλάκα κάνουμε; Πώς αμφισβητείται τόσο εύκολα η τιμιότητα των πολιτών που θέλουν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία εξ αποστάσεως; Πώς ζητά κάποιος την ψήφο των πολιτών, όταν αμφιβάλει για την τιμιότητά τους; Ακόμα και έτσι, εάν κάποιος υποψήφιος δεν εμπιστεύεται την τιμιότητα του συνόλου των πολιτών που θα ψηφίσουν και φοβάται κρούσματα νοθείας, υπάρχει ο τεχνικός τρόπος διασφάλισης του αδιάβλητου της διαδικασίας. Όλοι το γνωρίζουν.

Στις εσωκομματικές εκλογές του Πασόκ το 2015 σε 311 κάλπες ανά τη χώρα, ψήφισαν μόνο 52.388 πολίτες. Κάτι σαν οικογενειακή υπόθεση. Οι 26.868 χιλ. μέλη και φίλοι του Πασόκ ψήφισαν την κ. Γεννηματά. Δεν υπήρχε ηλεκτρονική διασύνδεση και κάθε ψηφοφόρος εάν γούσταρε, μπορούσε να ψηφίσει σε όσα εκλογικά κέντρα ήθελε. Κάθε νεοδημοκράτης, χρυσαυγίτης, συριζαίος, εγώ, εσύ, μπορούσε να πάει να ψηφίσει αρκεί να γραφόταν μέλος-φίλος του Πασοκ. Αυτοί που σήμερα με τερτίπια ζητούν προηγούμενη αυτοπρόσωπη παρουσία για απόκτηση pin για την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το 2015 δεν είχαν κανένα φόβο για τυχόν διπλοψηφίες. Τότε μετά το αποτέλεσμα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για «καθαρή εντολή», και παράλληλα ζητούσε «συγγνώμη από όλους όσοι ήρθαν να ψηφίσουν αλλά αυτό δεν έγινε δυνατό», ενώ τώρα λένε να βάλουν μερικά τεχνητά εμπόδια μπας και πάνε πάλι μόνο 52 χιλ. ψηφοφόροι και εξασφαλίσουν και πάλι την εκλογή τους. Το επιχείρημα «σε ποια άλλη χώρα έχει γίνει αυτό» δεν αφορά κανέναν. Η πρωτοπορία, η μαγιά του νέου, δεν αναρωτιέται εάν έχει προηγηθεί κάποιος άλλος, ούτε ζητά την επιβεβαίωση της αξίας της από το παρελθόν τρίτων. Υπάρχει τρόπος η διαδικασία να είναι ασφαλής για το αποτέλεσμα; Ναι υπάρχει. Υπάρχει τρόπος να είναι σημαντικά οικονομικότερος από τα 800 χιλιάδες ευρώ (αλήθεια, πώς θα καλυφθεί τυχόν οικονομικό κενό μεταξύ του κόστους των 800 χιλ. ευρώ με τις εισπράξεις από το τίμημα των 2 ευρώ για κάθε ψηφοφόρο;) που κοστίζει να οργανώσεις και να παρακολουθείς κάλπες σε 1.400 σημεία; Ναι υπάρχει. Τέλος.

Είναι 2017. διαβάζεις από το internet, πληρώνεσαι μέσω internet, πληρώνεις, αγοράζεις, καταθέτεις, τηλεφωνείς, κανονίζεις τα ραντεβού σου, περνάς την καθημερινότητα με τα πλεονεκτήματα και την ασφάλεια των εξ αποστάσεων ηλεκτρονικών εφαρμογών με ένα tablet και ένα κινητό, ε δεν θα αμφισβητήσουμε την ασφάλεια της τεχνολογίας γιατί φοβάμαι μήπως δεν εκλεγεί αυτός που υποστηρίζω. Δεν θα ακυρώσουμε τη συνέχεια στο open gon, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, στην ψηφιακή υπογραφή, γιατί δεν συμφέρει τους μηχανισμούς. Και δεν θα στήσουμε σε ουρά σε εκλογικό κέντρο 50-300 χιλ. πολίτες να ψηφίσουν σε κάλπη με το στανιό, εφόσον μπορούν να το κάνουν σε 3 λεπτά μέσω μιας ιστοσελίδας, εάν το επιλέξουν. Και το ίδιο κάποια στιγμή στο κοντινό μέλλον να μπορεί να γίνεται και στις εθνικές εκλογές. Αλλά η Χαριλάου Τρικούπη, λέει, δεν θέλει ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς να έχει προηγηθεί αυτοπρόσωπη παρουσία! Πρόβλημά της. Οι πολίτες θέλουν να μπορούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά. Εάν οι υπόλοιποι 9 υποψήφιοι  επιθυμούν να διεξαχθεί και ηλεκτρονική ψηφοφορία χωρίς «γραφειοκρατικά» εμπόδια, ο 10ος είτε αποδέχεται και συνεχίζει, είτε αποχωρεί. Απλά και ξεκάθαρα. Δικό του το πρόβλημα. Ας γίνει μέρος της λύσης, και όχι μέρος του προβλήματος. Το απαιτούν οι καιροί, οι συνθήκες, το μέλλον και οι πολίτες. Δεν το θέλουν μόνο όσοι έχουν έτοιμα σταυρωμένα ψηφοδέλτια να μοιράσουν χέρι χέρι στους ψηφοφόρους τους.

Τα τελευταία 8 χρόνια έχουν φύγει προσωρινά στο εξωτερικό 430 χιλ. νέοι έλληνες μετανάστες. Θέλουμε να συμμετάσχουν στη διαδικασία ή όχι; Δεν έχουν ούτε το χρόνο, ούτε το χρήμα, να μεταβούν στις ελάχιστες πρεσβείες για να πάρουν το pin, ή για να ψηφίσουν σε κάλπη για 2 συνεχόμενες φορές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖανέλ τους αρνήθηκε το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές, φαντάζομαι ότι το νέο προοδευτικό κέντρο δεν επιθυμεί να τους αποκλείσει και αυτό από την εκλογική διαδικασία. Ο στόχος πρέπει να είναι να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, όχι μόνο «οι δικοί μας και οι δικοί σας». Όπως γράφει και η φίλη dee στο Τwitter «Για την εμπιστοσύνη των ανένταχτων θα έπρεπε να σκίζονται όλοι αντί για το μαντρί τους… Ψιλά γράμματα, ξέρω…»

Διάβασα με προσοχή το debate των 6 υποψηφίων στην Athens Voice και την επιλογή της κας Γεννηματά να αρνηθεί να απαντήσει στα ερωτήματα την τελευταία στιγμή. Όλοι μας μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για το ποιοι στρογγύλευαν, ποιοι κρύβονταν, και ποιοι έδιναν ειλικρινείς απαντήσεις. Το ερώτημα που δημιουργήθηκε στους πολίτες μετά το debate είναι τι έπαθε ο Καμίνης και απαντά σαν τον Φώτη Κουβέλη (να φλυαρεί χωρίς να δίνει απαντήσεις) ή το είχε από πάντα και απλά δεν ασχολούμασταν; Το ίδιο σημαντικό για τους πολίτες είναι να απαντήσουν στις 10 ερωτήσεις στα ζητήματα που είχε θέσει ο Σπύρος Βλέτσας εδώ στην A.V.  Ελπίζω στα τηλεοπτικά debate να τους τεθούν αντίστοιχες ερωτήσεις.

Όσοι από το στενό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη «τρολάρουν» στα ΜΜΕ ότι «Ακόμη κι αν χάσουμε 100, 200 ή 1.000 ψηφοφόρους, είναι καλύτερα να αποφύγουμε ένα φιάσκο ή νοθεία» ξέρουν πολύ καλά ότι ο αριθμός των συμμετεχόντων σε ηλεκτρονική ψηφοφορία θα είναι 6ψήφιος. Και σίγουρα εάν πιστεύουν ότι ηλεκτρονικά όλοι και όλοι θα ψηφίσουν 1.000 πολίτες, ε πόσο θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα ακόμα και εάν και οι χίλιοι π.χ. Ψηφίσουν frank underwood προτού ακυρωθούν; Ή μήπως δεν μπορούν να ψηφίσουν frank στην κάλπη στο εκλογικό τμήμα; Η γιορτή της Δημοκρατίας είναι οι εκλογές, η ελευθερία επιλογής και η ψήφος. Η γιορτή της δημοκρατίας δεν είναι η υλική υπόσταση και το σχήμα της κάλπης. Το νέο προοδευτικό κέντρο δεν μπορεί να μείνει κολλημένο σε τερτίπια, εμπόδια και αγκυλώσεις επειδή βολεύει τους μηχανισμούς των λίγων. Ή θα πάει μπροστά με τους πολλούς ή θα σβήσει εν τη γενέσει του στα ευκλεή ναυάγια του παρελθόντος.

Την Πέμπτη η Vodafone έστειλε κοστολόγιο 900 χιλ. ευρώ στην επιτροπή Aλεβιζάτου για την εκλογική διαδικασία ζητώντας αναβολή για τις 4/2/2018. Τα εμπόδια είναι για να ξεπερνιούνται. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία γίνεται μονόδρομος. Η εξίσωση είναι απλή: λιγότερες κάλπες + ηλεκτρονική ψηφοφορία = χαμηλό κόστος + διενέργεια εντός 2017. Και τα tablets που θα αγορασθούν, μετά τις εκλογές προσφορά σε ειδικά σχολεία. Η δημοκρατία δεν έχει εμπόδια.