Ο ΣΥΡΙΖΑ ουρλιάζει για πρωτοφανές στη νεότερη Ελλάδα, “αντιδημοκρατικό αίσχος” των παρακολουθήσεων Ανδρουλάκη. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχαν όμως γίνει παρακολουθήσεις, του Μητσοτάκη, του Λαφαζάνη, του Βαρουφάκη, συνακροάσεις με τα γραφεία του ΚΚΕ, κ.α. Μόνο σήμερα με τον Ανδρουλάκη τους έπιασε ο πόνος για τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα; Πριν δεν υπήρχε θέμα παρακολουθήσεων;
O νομικός Κώστας Κούρκουλος έγραψε σχετικά: "Στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Νίκου Ανδρουλάκη, αν διαπιστωθεί οποιαδήποτε προσβολή τους, θα προστρέξουμε όσοι τα υπερασπιστήκαμε σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Που πάει να πει πως αυτή την υπεράσπιση δεν θα την εμπιστευτούμε σε όσους υπέκλεπταν την ηλεκτρονική αλληλογραφία ανώτατου δικαστή και ακολούθως τη δημοσίευαν στην Αυγή, για να εκβιάσουν, με όρους υποκόσμου, την ψήφο του στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Διότι υποκρισία και υπεράσπιση δικαιωμάτων, δεν πάνε μαζί…"
Η υποκλοπή των συνδιαλέξεων του κινητού του Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ οπωσδήποτε δεν έπρεπε να γίνει για λόγους δημοκρατικής, πολιτικής δεοντολογίας και έπρεπε ο πρωθυπουργός να έχει ενημερωθεί γι'αυτήν από την αρχή. Η ΕΥΠ και η κυβέρνηση, για το ζήτημα της παρακολούθησης του Ανδρουλάκη έκαναν αντιδεοντολογικά λάθη.
Αυτός όμως δεν είναι λόγος για να μην αποκτήσουμε κυβέρνηση εάν ο Μητσοτάκης δεν πάρει αυτοδυναμία στις 1ες ή 2ες εκλογές. Δηλαδή ποιο θα πρέπει να είναι το κόστος του λάθους αυτής της απαράδεκτης υποκλοπής; Να μην αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση; Στο ζύγισμα η υπόθεση της κυβερνησιμότητας της χώρας βαραίνει σίγουρα πολύ περισσότερο.
Επίσης, για την υποκλοπή Ανδρουλάκη δεν ξέρουμε γιατί αποφασίστηκε. Αφού το μάθουμε, αυτό θα νοηματοδοτήσει πολιτικά και θα εξηγήσει, με επαρκή σαφήνεια, την υπόθεση. H γνωστοποίηση των λόγων που διατάχθηκε η παρακολούθηση είναι αναγκαία για την εύρυθμη, ομαλή λειτουργεία της δημοκρατίας.
Δεν ξέρουμε καν αν η βούληση ορισμένων στελεχών της ΕΥΠ συνέπιπτε με τη βούληση του Μητσοτάκη (μπορεί και να συγκρούονταν ή τα στελέχη αυτά να ήθελαν να υπονομεύσουν τον Μητσοτάκη.)
Ο Ανδρουλάκης, επειδή το κόμμα του σιγά-σιγά ξαναπέφτει σύμφωνα με τα γκάλοπ, προωθεί αυτό το ζήτημα για να ξανακερδίσει ψήφους λόγω συμπαράστασης προς το πρόσωπό του. Όμως είναι αμφίβολο αν αυτή η επιλογή του αποδώσει, γιατί τον φέρνει αγκαλιά με τον Τσίπρα, ενώ η πλειονότητα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα γκάλοπ, προτιμούν τη συνεργασία με τον Μητσοτάκη και άρα κάποιοι από αυτούς θα τον εγκαταλείψουν. Ούτε είναι πολύ πιθανό οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ να προτιμήσουν εύκολα να ψηφίσουν αύριο την ιμιτασιόν σκληρή αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τώρα που ο Ανδρουλάκης συγκλίνει προς τη "σκληρή αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται η διερεύνηση του ζητήματος των υποκλοπών από τις επιτροπές της Βουλής, να πάει πιο πριν από 2019 για να ελέγξει και τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αγκαλιάζοντάς τον. Αντίθετα ΚΚΕ, Μέρα 25 και Ελληνική Λύση συμφωνούν ο έλεγχος να πάει και πιο πίσω χρονολογικά.
Το χειρότερο όμως είναι πως διαβρώνεται η δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές, αν ΔΕΝ προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ.
Ανάρτηση στο FB