Οι μπούρδες της JP Morgan

Γιώργος Καρελιάς 29 Ιαν 2014

Σε περασμένες δεκαετίες όλοι στο πολιτικο-δημοσιογραφικό σύμπλεγμα περίμεναν τη «δημοσκόπηση της πρεσβείας» (αμερικανικής, αγγλικής κα), για να μάθουν ποιος θα νικήσει στις εκλογές. Τα χρόνια πέρασαν και οι πρεσβείες έπαψαν να είναι χρήσιμες σ’ αυτό. Πλήθυναν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι έτσι όλοι-και όχι μόνο το σύμπλεγμα-έχουν τη δυνατότητα να ξέρουν πάνω-κάτω τι γίνεται. Πολύ δύσκολα κρατιούνται πλέον μυστικά.

Τα τελευταία έγιναν μόδα οι προβλέψεις και εκτιμήσεις τραπεζών και επενδυτικών οίκων. Μια χτεσινή πρόβλεψη της JP Morgan (εδώ) είναι η αφορμή για το σημείωμα αυτό. Πρόθεσή μου δεν είναι να αμφισβητήσω τη γενική πρόβλεψη («θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ»). Αλλωστε, δεν χρειαζόταν να μας το πει η JP Morgan, το βλέπουμε κι εμείς. Σχεδόν το λένε όλοι.

Αλλά ας δούμε πόση σπουδαιοφάνεια κρύβουν οι εκτιμήσεις τέτοιων ξένων οίκων και με πόση προθυμία αναπαράγονται εδώ κι ας είναι εντελώς κοινότοπες ή και αστείες.

Πρώτη «πρόβλεψη»: οι εκλογές στην Ελλάδα-λέει- θα γίνουν κατά 70% πριν λήξει το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σιγά το πράγμα. Κι εγώ ανεβάζω το ποσοστό στο 100% κι ας μην έχω την «εγκυρότητα» των «αναλυτών» της αμερικανικής τράπεζας. Αφού τον Μάρτιο του 2015 έχουμε την προεδρική εκλογή, τι πιο απλό να πεις ότι θα γίνουν σίγουρα εκλογές, αφού η αντιπολίτευση δεν θα συμφωνήσει σε συναινετική εκλογή του νέου προέδρου; Το ξέρει και ο πλέον άσχετος.

Δεύτερη «πρόβλεψη»: σύμφωνα με το βασικό σενάριο της τράπεζας, οι εκλογές θα γίνουν το τρίτο τρίμηνο ή στις αρχές του τετάρτου τριμήνου του 2014. Κι εγώ «προβλέπω» ότι είναι πιο πιθανό να γίνουν το δεύτερο τρίμηνο, μαζί με τις ευρωεκλογές και όχι το δεύτερο ή το τρίτο. Το λέει η απλή λογική. Αν ο Σαμαράς θέλει εκλογές μέσα στο 2014, γιατί να περιμένει Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο; Για να έχει φάει το χαστούκι των ευρωεκλογών και μετά να φάει ένα ηχηρότερο; Δεν είναι πιο λογικό να στήσει τριπλές κάλπες τον Μάιο, ώστε να επιδιώξει εκτόνωση της δυσαρέσκειας στη μία (ευρωεκλογές) και καλύτερο αποτέλεσμα στην άλλη (βουλευτικές);

Τρίτη «πρόβλεψη»: ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 139 βουλευτές. Ακρίβεια που εντυπωσιάζει. Γιατί 139 και όχι 135 ή 145; Οι εκλογολόγοι γνωρίζουν ότι τέτοια ακριβής πρόβλεψη τόσους μήνες πριν από τις (εικαζόμενες) εκλογές δεν μπορεί να γίνει. Άλλος θα είναι ο αριθμός αν στη Βουλή μπουν μόνο τα έξι σημερινά κόμματα, άλλος αν μπουν πέντε και άλλος να μπουν εφτά.

Τέταρτη «πρόβλεψη»: οι «αναλυτές» τις τράπεζας, για να είναι σε όλα μέσα, λένε παρακάτω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δυσκολευθεί να σχηματίσει συμμαχική κυβέρνηση» κι έτσι θα έχουμε «πολιτική αβεβαιότητα». Πρόκειται για μπούρδα με όλη τη σημασία της λέξης. Διότι, με βάση τους αριθμούς που δίνουν οι ίδιοι, μια χαρά συμμαχική κυβέρνηση σχηματίζεται (139 ΣΥΡΙΖΑ συν 14 Ανεξάρτητοι Έλληνες συν 10 ΔΗΜΑΡ).

«Προβλέψεις» σημερινές της JP Morgan τέλος. Όποιος θέλει, μετά από αυτά, τους δίνει σημασία. Αλλά έχει και προϊστορία. Όχι μόνο στην Αμερική, όπου δεν πήρε χαμπάρι τίποτα από την κρίση που έσκασε το 2007-2008, αλλά και στη συνέχεια σε σχέση με την Ελλάδα. Δείτε εδώ και εδώ δυο πρόσφατες «προβλέψεις» της, που διαψεύστηκαν παταγωδώς.

Εν κατακλείδι: όταν έχεις προβλέψει τα πάντα, κάποια στιγμή θα πέσεις μέσα. Μεγάλη υπόθεση να σε πληρώνουν για να κάνεις τέτοιες «προβλέψεις» , στις οποίες κάποιοι ιθαγενείς εξακολουθούν να δίνουν σημασία.