Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν βλέπει τη δημοτικότητα του να κατρακυλάει μετά τη μείωση κατά 70% της φορολογίας όσων έχουν περιουσία πάνω από 1, 3 εκατομμύρια ευρώ και την αύξηση της φορολογίας στους συνταξιούχους που η σύνταξη τους είναι πάνω από 2000 ευρώ. O ίδιος, απτόητος, δηλώνει με επιμονή ότι “ δεν ξέρω τι σημαίνει πολιτική για τους πλούσιους , αυτό που γνωρίζω είναι πως η οικονομία μιας χώρας δεν μπορεί να πάει καλά αν δεν υπάρχουν επιτυχημένοι επιχειρηματίες , αν κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε αυτή τη χώρα .” Ο γάλλος πρόεδρος απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι έχει ξεχάσει τους άνεργους και τους φτωχούς πως χωρίς ανάπτυξη οι πολίτες που δυσκολεύονται θα περάσουν ακόμα πιο δύσκολα.
Είναι γεγονός πως ο Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να περάσει δύσκολες μεταρρυθμίσεις και στη φορολογία αλλά και στα εργασιακά χωρίς να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις .
Αυτό το παραδέχεται ακόμα και ο ορκισμένος εχθρός του , ο φίλος της Ζωής Κωνσταντοπούλου , ο εθνικιστής αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν. “ Ο Μακρόν κέρδισε στα σημεία “ λέει ο Μελανσόν και προσθέτει πως ποτέ δεν ήρθε η χιονοστιβάδα αντίδρασης που περίμεναν .
Πολιτικοί αναλυτές όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν πως οι φτωχότεροι ψηφοφόροι έχουν αρχίσει και αγχώνονται πολύ . Η νέα ρύθμιση που διευκολύνει τις απολύσεις και μειώνει την αποζημιώσεις σε περίπτωση άδικης απόλυσης προκαλεί τεράστια ανασφάλεια στους εργαζόμενους.
Ο Μακρόν το ξέρει για αυτό και διατηρεί , αν και διαφωνεί ριζικά με αυτό , τις 200.000 από τις 500.000 θέσεις εργασίας που επιδοτούνται από το γαλλικό δημόσιο ενώ δίνει περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια για την επαγγελματική εκπαίδευση των ανέργων. Ακόμα το επίδομα ανεργίας επεκτείνεται και στους αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους . Το συνταξιοδοτικό καθεστώς που έχει 37 διαφορετικά συστήματα γίνεται ενιαίο σε όλους τους κλάδους για να είναι πιο δίκαιο . Και μέχρι το τέλος της προεδρίας του θα έχει καταργηθεί και ο φόρος που πληρώνει το 80% των ιδιοκτητών για τα σπίτια του, καταργείται ο γαλλικός ΕΝΦΙΑ δηλαδή.
Πρώτη φορά δε από το 2009 είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εργοστασίων που ανοίγουν από αυτά που κλείνουν. Και φέτος το Παρίσι αναμένεται να παρουσιάσει πρώτη φορά από το 2007 έλλειμμα στον προϋπολογισμό του μέσα στα όρια που θέτει η ΕΕ και αύξηση του ΑΕΠ 1,7% φέτος από 1,25% που ήταν πέρσι.
Έχει όμως πολλά να κάνει ακόμα γιατί στη Γαλλία υπάρχουν περιοχές όπου η ανεργία φτάνει το 18% και το 40% αυτών είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο. Και σε αυτές τις περιοχές οι περικοπές στο δημόσιο τομέα οδηγεί ακόμα περισσότερους στην ανεργία.
Ένα άλλο πρόβλημα που έχει ο Μακρόν είναι ότι το κόμμα του δεν μπορεί να τον βοηθήσει σε τοπικό επίπεδο και να επηρεάσει υπέρ του τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους γιατί δεν έχει τη δομή που χρειάζεται για να το κάνει αυτό.
Μπορεί λοιπόν να επωφελείται ο κ. Μακρόν από τη διάλυση των παραδοσιακών κομμάτων της δεξιάς και της αριστεράς , δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτό όμως όσο το κόμμα του δεν κάνει σοβαρά τη δουλειά του.
Σε όλη τη Γαλλία το Εμπρός έχει 400.000 εγγεγραμμένα μέλη αλλά ουσιαστικά μόνο τα 150.000 είναι ενεργά και αρκετά από αυτά απειλούν ότι θα παραιτηθούν γιατί κανείς δεν τους ζήτησε τη γνώμη τους για να γίνει αρχηγός τους ο εκλεκτός του γάλλου προέδρου ο Εμανουέλ Καστανέρ. Ο Καστανέρ εκλέχτηκε αρχηγός του Εμπρός ένα Σάββατο του Νοεμβρίου σε ένα συνεδριακό κέντρο κοντά στη Λυών από 500 συνέδρους που είπαν το ναι σηκώνοντας το χέρι τους χαμογελώντας και κρατώντας μία πράσινη κάρτα .
Και όπως γράφει επικριτικά ο γαλλικός τύπος ο κ.Καστανέρ είναι πολύ τυχερός γιατί χωρίς να κοπιάσει παίρνει ένα έτοιμο κόμμα με 312 βουλευτές και κρατική επιχορήγηση που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.