Πρώτος γύρος σήμερα των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Που σε μεγάλο βαθμό θα προδικάσει τον δεύτερο γύρο, στις 6 του Μάη.
Όχι γιατί υπάρχει αμφιβολία: ο Ολάντ και ο Σαρκοζί θα πρωταγωνιστήσουν στην τελική μάχη.
Αλλά γιατί από τη διαφορά ψήφων που θα τους χωρίσει σήμερα το βράδυ, από το αν ο Ολάντ, όπως προβλέπεται, θα εξασφαλίσει και με διαφορά την πρώτη θέση, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της μονομαχίας του δεύτερου γύρου.
Όλοι προβλέπουν νίκη του Ολάντ, αλλά τα πράγματα δεν είναι αναγκαστικά τόσο απλά.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την έκταση που θα προσλάβει σήμερα η αποχή και από το ποιόν τελικά θα επιλέξουν στις 6 του Μάη όσοι σήμερα δεν ψηφίσουν. Πολλά θα εξαρτηθούν ακόμα και από την την τελική επιλογή των ως τώρα πολλών αναποφάσιστων. Αν επιλέξουν…
Μολονούτο, γενική είναι η πρόβλεψη της νίκης του Ολάντ και σήμερα και στον δεύτερο γύρο. Είναι πολλοί οι Γάλλοι που θέλουν αλλαγή. Δεν πάει καλά η Γαλλία και το συμπέρασμα της πενταετίας του Σαρκοζί δεν τους ικανοποιεί. Αυξάνεται αλματικά η ανεργία, κλείνουν εργοστάσια και μαγαζιά, φεύγουν πολλοί ικανοί νέοι στο εξωτερικό, η συντηρητική Γαλλία το Σαρκοζί δεν αντιστάθηκε όσο θα το ήθελαν οι συμπατριώτες του στον ευρωπαϊκό θατσερισμό τη Μέρκελ, δεν αισθάνονται πιο ασφαλείς, το κέντρο των μεγάλων πόλεων φοβάται την περιφέρεια παρά τα σκληρά κυβερνητικά λόγια.
Για τους μεν, και ανάμεσά τους όχι λίγους νέους, η απάντηση είναι η ψήφος στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν, για άλλους η ψήφος στο αριστερό μέτωπο του Ζαν Λυκ Μελανσόν με το ως χτες χωρίς προοπτικές ΚΚΓ. Για την πλειονότητα φαίνεται όμως ότι είναι ο Φρανσουά Ολάντ και οι σοσιαλδημοκρατικές λύσεις του: προσεκτικό κοινωνικό άνοιγμα για την ενίσχυση της παιδείας, της υγείας, για τη μάχη εναντίον της ανεργίας και για την ανάπτυξη εξασφάλιση της χρηματοδότησης και με το νοικοκύρεμα του Δημόσιου αλλά και την σημαντική αύξηση της φορολόγησης όσων εταιρειών δεν επενδύουν και των πολλά εχόντων. Και ταυτόχρονα –σημαντικό αυτό- με αγώνα για να περιοριστούν τα ελλείμματα και το χρέος πετυχαίνοντας και μια θεσμική αλλαγή στην Ευρώπη και τις πρακτικές της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας για να στηριχτεί η ανάπτυξη όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλη την Ένωση.
Το αίτημα αυτό, με το σημαντικό επιχείρημα ότι έτσι λειτουργεί και η αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, ανάγκασε τον Σαρκοζί να το αποδεχτεί και αυτός έστω και με άλλα λόγια. Συνεπώς η μετεκλογική περίοδος θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την εξέλιξη των γαλλογερμανικών σχέσεων – και έτσι και για μας.
Το αποτέλεσμα του σημερινού πρώτου γύρου θα το μάθουμε επίσημα στις 8μμ ώρα Γαλλίας (9μμ ώρα Ελλάδας) με τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Ο νόμος απαγορεύει τα πρώτα συμπεράσματά τους να κοινολογηθούν πριν από τον τερματισμό, στις 8μμ, της ψηφοφορίας στα μεγάλα αστικά κέντρα. Θα τον σεβαστούν οι γειτονικές χώρες και τα “αδέσποτα” του ίντερνετ; Όχι πολύ πιθανό, παρά τον νόμο που προβλέπει αυστηρότατες ποινές αλλά χωρίς πολλές δυνατότητες να επιβληθούν σε αγνώστους ανώνυμους ή … στο Βέλγιο και την Ελβετία!
Ο Ριχάρδος Σωμερίτης είναι δημοσιογράφος