Δεν έχει υπάρξει άλλος αμερικανός πρόεδρος εκτός από τον Ντόναλντ Τραμπ που να κωφεύει μπρος τον αντίλαλο της ιστορίας γράφουν σήμερα οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, αλλά είναι πολύ τρομακτικό, ότι επέλεξε την ημέρα της επετείου του Ολοκαυτώματος για να εκδώσει το αμφιλεγόμενο προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων και υπηκόων επτά μουσουλμανικών χωρών.
Σύμφωνα με την αμερικανίδα δημοσιογράφο Μελίντα Κρέιν η πολιτική του Τραμπ διαμορφώνεται με όρους ριάλιτι σόου και τα διατάγματα που υπογράφει μπροστά στις κάμερες , με ύφος αυτοκρατορικό , είναι γενικόλογα , ασαφή και προκαλούν χάος γιατί όπως εξηγεί η Κρέιν δεν συντάσσονται από τους νομικούς των αρμόδιων υπηρεσιών , αλλά προφανώς από τον κύκλο συμβούλων του Τραμπ.
Αυτά τα τεχνάσματα μπορεί να λειτούργησαν προεκλογικά λέει η δημοσιογράφος αλλά δεν μπορεί πάνω σε αυτά να χτιστεί όλη η πολιτική των ΗΠΑ.
Όπως υποστηρίζουν αναλυτές στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ουσιαστικά ο Τραμπ εφάρμοσε με αυτό το διάταγμα αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Την απαγόρευση δηλαδή της εισόδου των μουσουλμάνων στη χώρα. Το έθεσε όμως διαφορετικά γιατί το αμερικανικό σύνταγμα απαγορεύει το διαχωρισμό με βάση το θρήσκευμα.
Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι αν το Κογκρέσο και οι Ρεπουμπλικάνοι που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα θα τον σταματήσουν.
Ήδη πάντως διεθνώς το διάταγμα Τραμπ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και φόβο.
Οι οδηγίες που ανάρτησε σήμερα στην ιστοσελίδα της στο facebook η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο είναι σε μια πρώτη ανάγνωση σαφής : οι Γερμανοί πολίτες, που διαθέτουν συγχρόνως και διαβατήρια από το Ιράκ, το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία ή την Υεμένη δεν μπορούν να πάρουν το επόμενο χρονικό διάστημα βίζα για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ από καμία αμερικανική προξενική υπηρεσία στη Γερμανία. Στην ιστοσελίδα τονίζεται ακόμη ότι όσοι έχουν κλεισμένα εδώ και καιρό σχετικά ραντεβού για τη βίζα , θα πρέπει να περιμένουν την ακύρωσή τους.
Αυτές οι οδηγίες αφορούν όλους τους ευρωπαίους πολίτες που έχουν διπλά διαβατήρια . Τι σημαίνουν όμως στην πράξη όλα αυτά; Πράγματι όλες αυτές οι κατηγορίες πολιτών δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν πλέον στις ΗΠΑ; Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ που είπε ότι μακάρι να μπορούσε να δώσει μια λογική, αξιόπιστη απάντηση αλλά δεν μπορεί.
Η γερμανική κυβέρνηση προσπάθησε να πάρει περισσότερες πληροφορίες , δεν τα κατάφερε όμως.
Μόνο η βρετανική κυβέρνηση διευκρίνισε ότι για τους Βρετανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα δεν ισχύει η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ.
Πολλά είναι είναι τα ερωτήματα που θέτουν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και πολίτες . Τι θα συμβεί για παράδειγμα με τους πολίτες μίας από τις επτά μουσουλμανικές χώρες της λίστας που διαμένουν μόνιμα στις ΗΠΑ και επιθυμούν να ταξιδέψουν σε μία χώρα μέλος της Σένγκεν ; Θα μπορούν να πάρουν βίζα για επιστρέψουν στη μόνιμη κατοικία τους στις ΗΠΑ; Επίσης ποιο θα είναι το στάτους των διπλωματών των επτά χωρών της λίστας που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον; Η διπλωματική βίζα θα εξαιρείται και αυτή από την απαγόρευση που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα;
Για τις αδελφές Ασγκάρι πάντως από το Ιράν το όνειρο τους να πάνε στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ φαίνεται πως τελείωσε άδοξα στο τέρμιναλ 5 του βρετανικού αεροδρομίου Χίθροου.
Και οι δύο έχουν γίνει δεκτές από το Χάρβαρντ , η μία για να κάνει το διδακτορικό της στην ιατρική σχολή του διάσημου πανεπιστημίου και η άλλη για να διδάξει ως επισκέπτρια καθηγήτρια Φιλοσοφία. Το ταξίδι τους διακόπηκε βίαια από το προεδρικό διάταγμα του Τραμπ και φαίνεται πως ό,τι και αν προσπαθεί να κάνει το πανεπιστήμιο με τους δικηγόρους του το πρόβλημα δεν ξεπερνιέται και οι δύο ιρανές αδελφές δεν θα μπορέσουν να πάνε τελικά στο πανεπιστήμιο.
Το Χάρβαρντ τους είχε στείλει γράμμα που τις καλούσε να επισπεύσουν το ταξίδι τους γιατί υπήρχαν φόβοι μετά την ορκωμοσία Τραμπ ότι θα άρχιζαν απαγορεύσεις.
Ούτε 48 ώρες δεν πέρασαν από την εκλογή του Μπενουά Αμόν ως υποψηφίου του σοσιαλιστών για το προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία και οι συνάδελφοι του δηλώνουν ότι προτιμούν να ψηφίσουν τον ανεξάρτητο Μακρόν.
Αναλυτές και δημοσκόποι είχαν προβλέψει πως ενδεχόμενη εκλογή Αμόν θα βοηθούσε ουσιαστικά τον πρώην υπουργό οικονομίας του Φρανσουά Ολάντ τον νεαρό Εμανουέλ Μακρόν.
Λίγες ώρες μετά την εκλογή του αριστερού Αμόν με 59% πολλά στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος που θέλουν μεταρρυθμίσεις και μια αγορά που να λειτουργεί υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ξεκαθάρισαν ότι θα στηρίξουν τον Μακρόν, γιατί διαφωνούν ριζικά με την οικονομική πολιτική που προτείνει ο Αμόν . Ο Αμόν θέλει να ακυρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έκανε ο Ολάντ στην αγορά εργασίας ενώ επιθυμεί έναν ακόμα πιο μεγάλο δημόσιο τομέα.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πιέρ Μπερζέ , συντρόφου του Υβ Σεν Λωράν , μεγαλομετόχου της εφημερίδας Μοντ και υψηλόβαθμου στελέχους των γάλλων σοσιαλιστών που τουιτάρισε ότι θα στηρίξει τον μεταρρυθμιστή Μακρόν.
Νέες δημοσκοπήσεις φέρουν σταθερά πρώτη την Μαρίν Λεπέν , να περνά σίγουρα στο δεύτερο γύρο και τον ανεξάρτητο Μακρόν να δίνει μάχη σώμα με σώμα με τον δεξιό Φρανσουά Φιγιόν για το ποιος θα περάσει στο δεύτερο γύρο με την ακροδεξιά Λεπέν.
Οι σοσιαλιστές φαίνεται ότι έχουν χάσει το παιχνίδι και η εκλογή Αμόν δείχνει ότι η στροφή του κόμματος προς τα αριστερά δεν θα τους ωφελήσει. Μένει φυσικά να το δούμε αυτό.
Τώρα και η Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε προεκλογικό πυρετό με τον κ. Ευρώπη Μάρτιν Σουλτς να κάνει δυναμικό come back.
Αν και ο κ. Σουλτς είναι δημοφιλής στη Γερμανία και μιλάει τη γλώσσα του απλού Γερμανού πολλοί στο κόμμα του ανησυχούν ότι η εικόνα του φεντεραλιστή και πολύ Ευρωπαίου Σουλτς μπορεί τελικά να τους βλάψει.
Και αυτό γιατί υπάρχει στη Γερμανία ένα ολοένα αυξανόμενο ρεύμα ευρωσκεπτικισμού .
Ο ίδιος θεωρεί ατού του το γεγονός ότι οι πολίτες εκτιμούν την ευρωπαϊκή πορεία του και λέει ότι αν εκλεγεί στόχος του θα είναι να κάνει την Ευρώπη ένα καλύτερο μέρος που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες της. Επίσης είναι φανατικός υπέρμαχος του ενιαίου νομίσματος και θέλει πάση θυσία να το διασφαλίσει . Και αυτό δεν ηχεί πλέον ωραία στα αυτιά πολλών γερμανών πολιτών.
Επανειλημμένα έχει υποστηρίξει ότι η πολιτική της αυστηρής λιτότητας δεν οδηγεί πουθενά και μάλιστα το 2013 είχε πει ότι 26 από τις 27 χώρες θέλουν να δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα εκτός από μία αφήνοντας αιχμές για τη Γερμανία υπό τη Μέρκελ.
Όμως οι Γερμανοί ανησυχούν ότι η ευρωζώνη μετατρέπεται σε μία ένωση μεταφοράς χρημάτων όπου το Βερολίνο πληρώνει συνέχεια.
Αυτό το θέμα είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τις γερμανικές εκλογές και να δούμε τι θα πει ο Μάρτιν Σούλτς μια που μέχρι πρόσφατα ήταν θερμός υπέρμαχος και της αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών της ευρωζώνης.
H γερμανίδα καγκελάριος θα έχει την Πέμπτη μια από τις πιο δύσκολες συναντήσεις που είχε ποτέ τα χρόνια που είναι καγκελάριος της Γερμανίας.
Θα συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα με το προσφυγικό , τον πόλεμο στη Συρία , το θέμα της κατάργησης της βίζας για τούρκους πολίτες που θα επισκέπτονται την ΕΕ, όπως επίσης και το αίτημα έκδοσης οπαδών του κινήματος Γκιουλέν και δεκάδων τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας.
Η γερμανική κυβέρνηση πάντως σε ό,τι αφορά το θέμα της έκδοσης λέει μονότονα πως κάθε αίτηση ασύλου κρίνεται ξεχωριστά. Βέβαια ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι ενώ είχε παραδώσει στην κ. Μέρκελ κατάλογο με τα ονόματα 4.000 υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Το 2005 1.800 άτομα από την Τουρκία είχαν ζητήσει άσυλο ενώ το 2016 ο αριθμός τους αυξήθηκε στους 5.700.
Και το Κυπριακό αναμένεται ότι θα βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών.
Σκληρή κριτική ασκεί η αντιπολίτευση στην κ. Μέρκελ για το ταξίδι της αυτό στην Αγκυρα , τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επίσκεψη της Μέρκελ ενδέχεται να ερμηνευθεί ως στήριξη του προέδρου Ερντογάν ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση . Από την πλευρά τους οι Πράσινοι καλούν την καγκελάριο να συναντήσει στην Αγκυρα και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, για να καταστήσει σαφές στον Ταγίπ Ερντογάν ότι μόνο μια δημοκρατική Τουρκία έχει θέση στην Ευρώπη.