Οι έξι πολιτικές φυλές της Ευρώπης

Οντίν Λιναρδάτου 05 Δεκ 2017

Υπάρχουν πολιτικές φυλές στην Ευρώπη; Υπάρχουν και είναι έξι λέει έκθεση του Ghatham House που στηρίχτηκε σε συνεντεύξεις  με περισσότερους από  10.000 Ευρωπαίους σε 10 χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση τόσο αυτοί που μισούν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης όσο και οι φεντεραλιστές αποτελούν τελικά ένα μικρό ποσοστό απλά  έχουν πολύ δυνατή φωνή και για αυτό δημιουργείται  η εντύπωση ότι αποτελούν την πλειοψηφία.

Η μεγαλύτερη πολιτική φυλή οι «διστακτικοί» Ευρωπαίοι αγγίζει  το 36% και είναι οι πολίτες που νιώθουν περήφανοι που ανήκουν στην ΕΕ αλλά ανησυχούν για πολλά ζητήματα όπως είναι το προσφυγικό. Όταν καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε περισσότερη ενσωμάτωση ή  περισσότερη εθνική κυριαρχία  συνήθως διαλέγουν το δεύτερο.
Τα μέλη αυτής της φυλής αγαπούν την Ευρώπη αλλά σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται διχασμένα και χρειάζονται κάποιον να τους εξηγήσει από την αρχή τα θετικά στοιχεία και τις αξίες της ΕΕ.

Η δεύτερη μεγάλη φυλή της Ευρώπης είναι οι «ικανοποιημένοι» Ευρωπαίοι . Αποτελούν το 23% και σε αυτούς ανήκουν οι αισιόδοξοι φιλοευρωπαίοι  πολίτες. Και σε αυτή την περίπτωση όμως όταν ρωτήθηκαν αν επιθυμούν μεγαλύτερη ενσωμάτωση απάντησαν αρνητικά και εξήγησαν πως προτιμούν να μην αλλάξει τίποτα , θέλουν όλα να παραμείνουν ως έχουν.

Τώρα οι άλλες δύο πολιτικές φυλές αποτελούν τα δύο άκρα της ΕΕ. Είναι η φυλή εκείνων που απορρίπτουν την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και αποτελούν το 14% και στο άλλο άκρο βρίσκεται η φυλή των Φεντεραλιστών που συγκεντρώνει 8%.
Αυτές οι δύο ομάδες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Με τους μεν  πρώτους να θεωρούν την Ευρώπη αντιδημοκρατική και τους δε δεύτερους να αποζητούν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.
Και παρά το γεγονός ότι αυτές οι δύο ομάδες είναι σχετικά μικρές προκαλούν τον μεγαλύτερο θόρυβο και τείνουν να έχουν δυσανάλογη επιρροή στην πολιτική σφαίρα της Ευρώπης.

Περισσότερη  ενσωμάτωση δεν επιθυμούν ούτε οι «επαναστάτες»  (9%) που αντιδρούν στα μνημόνια και στη λιτότητα και επιθυμούν μια πιο δημοκρατική και χαλαρή  Ευρώπη που θα διέπεται από αλληλεγγύη με τη δύναμη των αποφάσεων  να επιστρέφει όμως στα κράτη μέλη.

Στο ζήτημα του μοιράσματος των ευθυνών η συγκεκριμένη φυλή επιθυμεί το βάρος των προσφύγων να μοιραστεί δίκαια σε όλα τα κράτη μέλη.

Η τελευταία πολιτική φυλή , καθόλου αμελητέα όμως , είναι οι «απογοητευμένοι» φιλοευρωπαίοι (9%) που θέλουν περισσότερη ενσωμάτωση η οποία θα στηρίζεται σε προοδευτικές αξίες.

Ο Τόμας Ράινς, ένας από τους δύο συγγραφείς της έκθεσης, λέει ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους πολιτικούς ηγέτες είναι η προσέγγιση της μεγαλύτερης φυλής των «διστακτικών» Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τον Ράινς αυτοί θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης και μπορεί το μεγαλύτερο ποσοστό των διστακτικών Ευρωπαίων να υποστηρίζει ενστικτωδώς την ΕΕ, ανησυχεί όμως πολύ για τα θέματα της κυριαρχίας των κρατών αλλά και για τους πρόσφυγες. Ενώ πολλοί από αυτούς έχουν απογοητευθεί από την πολιτική και απέχουν.