timesnews
- Συνέντευξη του ΑΝΤΩΝΗ ΤΡΙΦΥΛΛΗ στον ΝΙΚΟ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟ
Ο Αντώνης Τριφύλλης που μπαίνει στη μάχη των Ευρωεκλογών ως υποψήφιος με το Κίνημα Αλλαγής, υπήρξε διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διευθυντής του Γραφείου Επιτρόπου της Κομισιόν κας Βάσως Παπανδρέου, και ως εκ τούτου είναι γνώστης των τεκταινομένων στην καρδιά της ενωμένης Ευρώπης. Πιστεύει «απόλυτα στην αναγκαιότητα της Ε.Ε. ως δύναμης Ειρήνης και ευημερίας των λαών».
Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπίσει κάποια ζωτικά προβλήματα, όπως είναι «η σταθεροποίηση του Ευρώ, η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης, η εσωτερική ασφάλεια και η δραστική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματοοικονομικών προϊόντων».
Όσο για το Κίνημα Αλλαγής, πιστεύει ότι «χρειάζεται χρόνος ακόμη για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και κυρίως της νέας γενιάς». Επίσης ότι «είναι ένας σχηματισμός που απορρίπτει τις στρατηγικές πόλωσης, και δεν θα διστάσει να παίξει τον ρόλο του για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την παγίωση του κράτους δικαίου».
- Πιστεύετε στο μέλλον της ενωμένης Ευρώπης;
Πιστεύω απόλυτα στην αναγκαιότητα της Ε.Ε. ως δύναμης Ειρήνης και ευημερίας των λαών. Οι μακροχρόνιες προβλέψεις στο μεταναστευτικό, το δημογραφικό και την κλιματική αλλαγή είναι δυσμενείς για τον λεγόμενο πρώτο κόσμο. Για παράδειγμα, αν σήμερα η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, μεσοπρόθεσμα θα πέσει στο 3%. Με ότι αυτό σημαίνει για την παρουσία της μεγαλύτερης εμπορικής δύναμης στον κόσμο. Καμία χώρα μόνη της, δεν θα ξεπερνά το 1%. Λογικά η Ε.Ε. θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν θεμελιώδεις κανόνες.
- Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. σήμερα;
Η σταθεροποίηση του Ευρώ, η τιθάσευση της παγκοσμιοποίησης, η εσωτερική ασφάλεια και η δραστική μείωση των οικονομικών ανισοτήτων που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χρηματοοικονομικών προϊόντων, είναι κάποια από τα πολλά προβλήματα που προκαλεί η τρίτη κρίση της βιομηχανικής εποχής. Δεν πρέπει να αγνοήσουμε τις ανατροπές που προμηνύει η πορεία προς την ψηφιακή εποχή και η σημαντική καθυστέρησή της Ε.Ε. σε σχέση με την Κίνα και τις ΗΠΑ τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.
- Μήπως κινδυνεύει από την πολυδιάσπαση των πολιτικών δυνάμεων;
Κινδυνεύει όχι, δυσκολεύεται όμως το έργο των Κυβερνήσεων και της Ε.Ε. Το βλέπουμε σήμερα με την εξέλιξη της διαδικασίας του Brexit και την αδυναμία απάντησης σε κινδύνους και προκλήσεις σε ένα αποσταθεροποιημένο περιβάλλον με ενιαία Ευρωπαϊκή φωνή. Η σταθερότητα που παρείχε το δίπολο κεντροδεξιάς-κεντροδεξιάς δεξιάς-αριστεράς αντικαθίσταται από ένα πολυκερματισμό πολιτικών δυνάμεων.
- Πιστεύετε ότι μπορεί η Ε.Ε. να βοηθήσει στην επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών, σε μια συγκυρία πολύ δύσκολη εξαιτίας της “πολεμικής’ τακτικής που ακολουθεί η Τουρκία;
Μπορεί, αλλά οριακά. Το πρόβλημα με την Τουρκίας είναι πρόβλημα ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η Ένωση δεν διαθέτει δικούς της μηχανισμούς Άμυνας. Πολιτικά ασκεί πιέσεις η Ένωση, όσο η Τουρκία βάδιζε την ενταξιακή οδό. Όμως εδώ και λίγα χρόνια αυτή η διαδρομή έχει διακοπεί. Τα ενταξιακά κεφάλαια έχουν παγώσει και όλο και λιγότεροι στην Ένωση αντιτίθενται την πορεία της. Θα ήταν ευχής έργο, αν οι δυο πλευρές αποφάσιζαν να προχωρήσουν σε μιας μορφής Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου. Φοβάμαι όμως ότι δεν θα προλάβουμε και μεγάλο μέρος του ιδιωτικού χρέους μπορεί να κάσει μέχρι το καλοκαίρι.
- Είναι μεγάλος ο κίνδυνος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα ή μήπως είναι υπερβολικά διογκωμένο αυτό το θέμα;
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η ακροδεξιά της Χ.Α., αλλά οι αριθμοί των πολιτών που πιστεύουν ότι μας ψεκάζουν-25%- που έχει καταγραφεί σε επανειλημμένες έρευνες της διαΝΕΟσις. Ωστόσο κινδυνεύει με εμφάνιση νέων λαϊκιστικών δυνάμεων, αν αποτύχει και η επόμενη κυβέρνηση.
- Εφόσον εκλεγείτε -και σας το εύχομαι- οι δικές σας προτεραιότητες ποιες θα είναι;
Ευχαριστώ για τις ευχές. Η προσπάθεια για αλλαγή των κανόνων λειτουργίας της Ε.Ε., ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της εποχής, η ομαλή λειτουργία των Ευρωπαϊκών θεσμών που κινδυνεύουν από το λαϊκιστικό και αντιευρωπαϊκό κύμα και η σταθεροποίηση της Ελλάδας που κινδυνεύει να γίνει ο προμαχώνας της Ευρώπης, όπως συνέβη στην Αρχαιότητα-μάχη του Μαραθώνα-, αν η Τουρκία εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ. Αυτές είναι κάποιες προτεραιότητες για τους Έλληνες Ευρωβουλευτές.
- Ο Πρωθυπουργός πιστεύετε ότι μπορεί να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του λαού και να του δοθεί μια τρίτη ευκαιρία;
Δεν φαίνεται εφικτό κάτι τέτοιο. Τουλάχιστον για τις εθνικές εκλογές. Ο τρόπος που πολιτεύτηκε στα πεδία τα εθνικά, η πόλωση που δημιουργεί με κάθε πρωτοβουλία του και η μετατροπή του κόμματός του από κόμμα της αριστεράς σε προσωποπαγές- όπως ανέλυσε διεξοδικά σε εργασία του ο κ. Αλεβιζάτος, έχουν θίξει βαθύτερες χορδές της Ελληνικής ταυτότητας.
- Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι, παρότι πλέον ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών, υπάρχουν περιθώρια για κάποιες διευθετήσεις με τη γειτονική χώρα όταν και εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση κι έχει αναφερθεί στο βέτο για την επικείμενη ένταξη στην ΕΕ. Υπάρχει τέτοια περίπτωση;
Μέχρι το βέτο έχουμε πολύ καιρό. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι αφ΄ ενός να προετοιμάζεται για τυχόν κυβερνητική αλλαγή στην Βόρεια Μακεδονία, και η καθημερινή πράξη της Γείτονος. Τα βέτο δεν είναι καλά εργαλεία. Αρκεί η προενταξιακή πορεία της χώρας αυτής να γίνεται με την υιοθέτηση κεφάλαιο-κεφάλαιο της εφαρμογής των κοινοτικών κεκτημένων.
- Ποια είναι τα λάθη της Κεντροαριστεράς κι έχει τη μικρή απήχηση στους ψηφοφόρους, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
Είναι πολλά τα λάθη που έχουν γίνει. Η βασική πηγή της Ελληνικής καθυστέρησης είναι η εγκατάλειψη του ‘’χρυσού κανόνα Ζολώτα’’. Ότι δηλαδή ένα Κράτος δανείζεται για να αυξήσει την παραγωγικότητα. Και όχι για να καλύπτει ελλείμματα που παράγει η πελατειακή σχέση με την κοινωνία. Αυτό που ονομάζαμε ανάπτυξη την καλή εποχή, ήταν μεγέθυνση και έτσι πορευτήκαμε μέχρι και σήμερα. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε τα περισσότερα χρόνια και συνεπώς υπέστη την μεγαλύτερη φθορά.
- Πώς σχολιάζετε την προσπάθεια διεμβολισμού της Σοσιαλδημοκρατίας και γενικότερα της Κεντροαριστεράς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ; Μπορεί να επηρεάσει προεκλογικά το Κίνημα Αλλαγής;
Αυτό που φαίνεται είναι ότι συμβαίνει το αντίθετο σε επίπεδο ψηφοφόρων από αυτό που επιδιώκει η Κυβέρνηση. Και δεν μιλάω μόνο σε επίπεδο ψηφοφόρων, των λίγων που έμειναν στο Κίνημα Αλλαγής, αλλά και των όσων επιστρέφουν στις εντυπωσιακές συγκεντρώσεις που καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα. Ξέρετε, οι Έλληνες δεν έχουν την αριστερή-οοσιαλδημοκρατική βάση των βιομηχανικών χωρών. Έχουν όμως την κληρονομιά του Κέντρου που εκφράζει η πατριωτική και χειμαζόμενη μεσαία τάξη.
- Ανησυχείτε για τη δημοσκοπική στασιμότητα των ποσοστών της παράταξης; Με δεδομένη την πόλωση, το Κίνημα Αλλαγής θα καταφέρει να αμφισβητήσει τον διαφαινόμενο δικομματισμό;
Πιστεύω πως ναι. Πιστεύω ότι θα πλησιάσει το 10%. Ωστόσο χρειάζεται χρόνος ακόμη για να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του κόσμου και κυρίως της νέας γενιάς. Ωστόσο οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές μετά την αναμενόμενη ‘’στρατηγική ήττα’’ του ΣΥΡΙΖΑ.
- Και το προεκλογικό σας μήνυμα στο δρόμο προς τις κάλπες ποιο είναι;
Tο Κίνημα Αλλαγής είναι ένας σχηματισμός που απορρίπτει τις στρατηγικές πόλωσης, και δεν θα διστάσει να παίξει τον ρόλο του για την σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και την παγίωση του κράτους δικαίου. Και με μέτρα που να ανταποκρίνονται στις αξίες της Ένωσης. Δεν είναι ανάγκη να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα. Αλλά μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά με προτάσεις για την νεολαία, τους ανέργους την ανάπτυξη και την δημιουργία κλίματος Εθνικής Ενότητας. Τα πράγματα ‘’είναι δύσκολα κι εμείς ασθενικοί’’ που λέει και Σαββόπουλος. Και βέβαια θα πρέπει να προτείνει μέτρα να συμμαζέψει την πιο οπισθοδρομική κυβερνητική πολιτική: τον αποκλεισμό της προόδου με την απάλειψη της τροποποίησης του άρθρου 16 για δέκα χρόνια.