Οι ευρύτερες συνέπειες της φρικαλέας τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι με τόσα αθώα θύματα θα είναι αναπόφευκτα πολλαπλές για την ίδια τη Γαλλία, την Ευρώπη, το περιφερειακό και διεθνές σύστημα. Πρώτα απ’όλα, απ’εδώ και πέρα η Γαλλία δεν θα είναι η ίδια. Η πρώτη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο επίθεση τέτοιας μαζικής έκτασης στο έδαφός της θα επιφέρει αλλαγές τόσο στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό (άνοδος Εθνικιστικού Μετώπου – Λε Πέν ?? όσο και στον εξωτερικό της προσανατολισμό. Σε επίπεδο Ευρώπης το σχεδόν βέβαιο είναι ότι μετά την επίθεση η διαδικασία της ελεύθερης διακίνησης ατόμων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του καθεστώτος Σένγκεν θα δοκιμασθεί σκληρά.
Η Γαλλία ήδη επανέφερε τους συνοριακούς ελέγχους και θα ζητήσει συνολική επανεξέταση του καθεστώτος Σένγκεν. Παράλληλα η τρομοκρατική επίθεση θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Αρκετές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες με το επιχείρημα ότι είναι Μουσουλμάνοι (π.χ. Ουγγαρία, Πολωνία) και την υπόθεση (που δεν έχει αποδειχθεί) ότι μεταξύ τυς κρύβονται Τζιχαντιστές, μέλη του > (Ισλαμικό κράτος) που επιχειρούν να διεισδύσουν στην Ευρώπη για να εκτελέσουν τρομοκρατικές πράξεις. Μετά την επίθεση οι απόψεις αυτές θα ενισχυθούν. Παράλληλα θα ενισχυθούν και οι φωνές που ζητούν την πλήρη εφαρμογή «του Δουβλίνου» σύμφωνα με το οποίο τα αιτήματα των προσφύγων για άσυλο κ.λπ. θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην πρώτη χώρα εισόδου τους, δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως στην Ελλάδα. Οι δυνητικές επιπτώσεις για τη χώρα μας είναι προφανείς.
Από μια άλλη μεριά θα ενταθούν οι προσπάθειες για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία προκειμένου να διασφαλσθεί ότι ο μεγάλος όγκος των Σύρων προσφύγων που φιλοξενείται εκεί θα παραμείνει στο έδαφός της, κοντά στις εστίες τους. Η απεχθής τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της πολιτικής της Γαλλίας σ’ότι αφορά την επίλυση της κρίσης στη Συρία.
Η Γαλλία είναι η χώρα που εμμένει άκαμπτα στην πλήρη αποχώρηση του Προέδρου Άσαντ ως προϋπόθεση για μια πολιτική, διπλωματική λύση. Άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και Γερμανία) έχουν αποδεχθεί ότι χωρίς κάποιο ρόλο για τον Άσαντ δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση, είτε αρέσει αυτό είτε όχι. Και η πολιτική λύση είναι επειγόντως αναγκαία ώστε να αντιμετωπισθεί ως προτεραιότητα το IS που συνιστά τη μείζονα απειλή ασφάλειας για τη Δύση. Μια απειλή που δεν πρέπει όμως να οδηγήσει. στην ενίσχυση των ακραίων φοβικών συνδρόμων και των σκοτεινών δυνάμεων που εκμεταλλεύονται αυτά για ίδιο όφελος.