Οι εγχώριοι πολιτισμικοί πόλεμοι

Πάσχος Μανδραβέλης 16 Δεκ 2024

Μέγας κουρνιαχτός σηκώθηκε και μέχρι ένορκη διοικητική εξέταση θα γίνει επειδή σε ένα σχολείο της Ημαθίας κάλεσαν την Αλέιδα Γκεβάρα –κόρη του «Τσε»– κι έναν ντόπιο ιστορικό να μιλήσουν. Στα κοινωνικά δίκτυα έγινε ένας μικρός χαμός, αλλά πιο ενδιαφέρουσες ήταν οι αντιδράσεις των «ημετέρων», εκείνων που στις εποχές της αριστερής ιδεολογικής ηγεμονίας δεν μπορούσαν να περάσουν ούτε έξω από σχολείο.

Ο φίλος Ηλίας Κανέλλης τα έβαλε με την τοπική ΕΛΜΕ, επειδή διαμαρτυρήθηκε για την άνευ λόγου και πατερναλιστική πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Ημαθίας να διαταχθεί ΕΔΕ, η οποία «ενεργοποιήθηκε μετά την πρωτοφανή παρέμβαση του κυβερνητικού κόμματος στη λειτουργία σχολικής μονάδας. Με την παρέμβαση αυτή η τοπική οργάνωση της Ν.Δ. υπαγόρευσε ποιοι μπορούν να καλούνται σε εκδηλώσεις του σχολείου και με ποιον τρόπο, θυμίζοντας άλλες μαύρες εποχές» (ΕΛΜΕ Ημαθίας, 7.12.2024). Κατά τον Ηλία, «είναι εκτός εκπαιδευτικού κλίματος η υποκατάσταση του μαθήματος από την κομματική προπαγάνδα και τα είδωλά της» («Τα Νέα», 9.12.2024).

Ο κ. Μάνος Βουλαρίνος πήγε πιο μακριά: «Η κατήχηση στη μία από τις δύο πιο φονικές ιδεολογίες των τελευταίων αιώνων είναι απολύτως θεσμοθετημένη στα ελληνικά σχολεία. Αν δεν ήταν θεσμοθετημένη, οι υπεύθυνοι για την ομιλία της διευθύντριας του “Κέντρου Μελετών Τσε Γκεβάρα” της Κούβας, της Αλμέιδα Γκεβάρα, σε σχολείο της Βέροιας θα είχαν ήδη απομακρυνθεί από τις θέσεις τους» (Athens Voice, 11.12.2024). Ο δικός μας Σάκης Μουμτζής αναρωτήθηκε: «Τι θα μπορούσε να πει η κόρη του μεγάλου επαναστάτη στα νεαρά παιδιά της Βέροιας, αλλά με τι κριτήρια την κάλεσε η συγκεκριμένη καθηγήτρια» (Liberal, 12.12.2014). Στο ίδιο πνεύμα, αλλά πάντα σαρκαστικός, ο φίλος Τάκης Θεοδωρόπουλος αναρωτιέται: «Τους μίλησε για το συγγραφικό του έργο; Για το opus magnum του περί οργάνωσης του αντάρτικου; Νομίζω ότι τα Απαντά του κυκλοφορούν στα ελληνικά. Ελπίζω οι καθηγητές να φρόντισαν να τα προμηθευθούν για τη βιβλιοθήκη του σχολείου…» («Καθημερινή», 11.12.2024).

Δεν ξέρουμε τι είπε η Αλέιδα Γκεβάρα στο σχολείο της Βέροιας. Το πρόβλημα είναι οι προγραφές για το ποιοι έχουν δικαίωμα λόγου στα σχολεία. Ο μακαρθισμός, ως γνωστόν, δεν έχει χρώμα…

Η αλήθεια είναι πως η Αλέιδα Γκεβάρα είναι πολλά παραπάνω πράγματα από κόρη του «Τσε». Είναι γιατρός, «τρέχει» τέσσερα ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Κούβα και συμμετείχε σε διάφορες ιατρικές αποστολές στην Ανγκόλα, στο Σαλβαδόρ κ.α. Είναι βεβαίως και αριστερή, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος. Ομως το πρόβλημα, εν προκειμένω, είναι ότι στήνονται «πολιτισμικοί πόλεμοι» χωρίς αιτία. Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αντιστροφή της σταλινικής λογικής που κυριάρχησε κατά τη Μεταπολίτευση στην Ελλάδα, δηλαδή οι προγραφές για το ποιοι έχουν δικαίωμα λόγου στα σχολεία.

Το θέμα είναι πως δεν ξέρουμε τι είπε η Αλέιδα Γκεβάρα στο σχολείο της Βέροιας. Η ομιλία της απέκτησε πολιτικά χαρακτηριστικά επειδή η ομιλήτρια είναι αυτή που είναι. Μπορεί, π.χ., να μίλησε για τις αρετές του χριστιανισμού, όπως κάνουν πολλοί μητροπολίτες οι οποίοι καλούνται στα σχολεία δίχως να διαμαρτυρηθεί κανείς. Μπορεί να είπε ό,τι και ο πρωθυπουργός (και πρόεδρος της Ν.Δ.) Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε συζήτηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με μαθήτριες και μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου (11.12.2024). Δεν το θεωρούμε πιθανό, αλλά αν ισχύει ότι η Αλέιδα Γκεβάρα εκλήθη επειδή είναι η κόρη του «Τσε», το αυτό ισχύει και για τις αντιδράσεις στη συγκεκριμένη πρόσκληση.

Το ανησυχητικό πάντως είναι η ΕΔΕ που διέταξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας έπειτα από καταγγελία της τοπικής της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαν να διατασσόταν ΕΔΕ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ επειδή κάποιο σχολείο κάλεσε τους… «γνωστούς γερμανοτσολιάδες» Κανέλλη, Θεοδωρόπουλο, Μουμτζή κ.ά. να μιλήσουν για κάποιο θέμα. Ο μακαρθισμός, ως γνωστόν, δεν έχει χρώμα…