Ο εκλογικός ανταγωνισμός στην Ελλάδα εξελίσσεται σε δύο κύριους άξονες, τον άξονα που αφορά το ερώτημα της διακυβέρνησης και τον άξονα «Αριστερά – Δεξιά». Ο πρώτος συγκροτείται και εκφράζει δυνητικά μπλοκ εξουσίας και ο δεύτερος περιγράφει την ιδεολογική ταυτότητα των πόλων εξουσίας.
Τελικά δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο στις ευρωεκλογές. Σχετικά με τον έναν άξονα τα κόμματα του ενός άκρου («αντι-μνημόνιο»): ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διατηρήσει το ποσοστό που πήρε τον Ιούνιο 2012. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ στον πόλο της Δεξιάς, φαίνεται να κινείται στα όρια της ύπαρξης με 3,4%, χάνοντας 4%. Το ΚΚΕ, που δεν θεωρεί ότι αποτελεί κυβερνητικό εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνει 6%, 1,4% περισσότερο από τις βουλευτικές εκλογές. Ο ΛΣ-ΧΑ συγκεντρώνει 9,4%, 2,5% περισσότερο. Ετσι, στον πόλο αυτό συγκεντρώνεται 45,3% από 45,8%! Στο εσωτερικό του δεν υπάρχουν δυνατότητες κυβερνητικής συνεργασίας.
Στον άλλο πόλο, η ΝΔ χάνει 6,9% της δύναμης και το ΠΑΣΟΚ-Ελιά συγκεντρώνει 8%, χάνοντας 4,3%. Οι δυο τους αθροίζουν ένα ποσοστό 30,8% από 42%. Το Ποτάμι, ένα νεοπαγές κόμμα, συγκεντρώνει 6,6%, ενώ ο αρχικός κυβερνητικός εταίρος (ΔΗΜΑΡ) συγκεντρώνει 1,2%, χάνοντας 5%. Ισορροπία τρόμου. Η διαχείριση μιας δημοσιονομικής κρίσης μεγάλης κλίμακας πρέπει να ξεφύγει από την καθημερινότητα. Χωρίς ενιαίο στρατηγικό σχέδιο η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει. Στον άξονα «Αριστερά – Δεξιά» ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τη δεσπόζουσα θέση του: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Ελιά, ΚΚΕ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ συγκεντρώνουν αθροιστικά 48,3%.
Στον λεγόμενο χώρο της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ-Ελιά κατάφερε να διατηρήσει τα δύο τρίτα της δύναμής του, μια νεόκοπη κίνηση (Ποτάμι) εμφανίζει αξιοπρόσεκτη καταγραφή και ο δυνητικός ανταγωνιστής (ΔΗΜΑΡ) εξαφανίζεται. Η συγκρότηση εναλλακτικής λύσης στην ευρωσκεπτικιστική Αριστερά θα πρέπει να αξιολογηθεί.
Στον χώρο της Δεξιάς (38,8%) η ΝΔ διατηρεί την κυριαρχία της, αλλά η θέση του ΛΣ-ΧΑ σαν παίκτη στον ανταγωνισμό αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για το κομματικό σύστημα στην Ελλάδα. Οσο και αν η εκλογή του περιφερειάρχη Αττικής έδειξε ότι το μπλοκ «αντι-μνημόνιο» εξέλεξε τον εκπρόσωπό του, όταν προκύψουν βουλευτικές εκλογές θα δοθεί ξανά η δυνατότητα στα κόμματα να εκφράσουν τις πολιτικές τους προτάσεις για τη διακυβέρνηση. Μέχρι τότε κυρίως δεν πρέπει να νομιμοποιούν αυτούς που πρέπει το κομματικό σύστημα της χώρας να απομονώσει.