Ο καθηγητής κ. Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, έδωσε («Τα Νέα», 7 Αυγούστου) μια αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα εικόνα της ανεργίας στην Ελλάδα. Η στρατηγική για τη μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 2008, με βάση τα δεδομένα του 2012, προϋποθέτει τη δημιουργία 800.000 θέσεων εργασίας. Και προσθέτει: «Βέβαια η συνέχιση των περικοπών και της πολιτικής λιτότητας κατά το 2013 στη χώρα μας προδιαγράφει συνθήκες παράτασης της ύφεσης και αύξησης της ανεργίας στα επίπεδα του 28%-29%».
Ο κ. Ρομπόλης δίνει και το στίγμα της στρατηγικής για τη μείωση της ανεργίας: «Η αντιστροφή αυτής της δυσμενούς πορείας επιβάλλει τον αναπροσανατολισμό της οικονομικής πολιτικής σε προοπτική ανάπτυξης και ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει, μεταξύ άλλων, σε υψηλότερο ΑΕΠ, αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας και ως εκ τούτου σε μεγαλύτερο έλεγχο της δυναμικής του δημοσίου χρέους. Από την άποψη αυτή, η αύξηση των ονομαστικών ρυθμών ανάπτυξης κατά 1% ετησίως εκτιμάται ότι θα συνέβαλλε σε περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους στο 105,5% του ΑΕΠ το 2020, ενώ το αντίστροφο σενάριο (μείωση των ονομαστικών ρυθμών ανάπτυξης κατά 1% ετησίως) θα οδηγούσε το χρέος στο 129% του ΑΕΠ το 2020».
Οι πάντες «ομνύουν» στην ανάπτυξη, ως τη μόνη πολιτική για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη μείωση του δημοσίου χρέους, χωρίς άλλες επιβαρύνσεις στους μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίες βαθαίνουν την ύφεση και αυξάνουν την ανεργία.
Δυστυχώς από την αποδοχή αυτής της πολιτικής ως την υλοποίησή της έχουν καταγραφεί πρωτοφανή γραφειοκρατικά εμπόδια και απαράδεκτες κομματικές αντιδράσεις. Και τα δύο αυτά συνθέτουν το πλέον αρνητικό κλίμα για επενδύσεις από το εγχώριο και, κυρίως, από το ξένο κεφάλαιο.
Ενα μόνο παράδειγμα. Την περασμένη Τρίτη ο βρετανός πρέσβης επισκέφθηκε τον υπουργό Ανάπτυξης και ζήτησε την απεμπλοκή δύο μεγάλων βρετανικών τουριστικών επιχειρήσεων. Η πρώτη αναφέρεται στο Κάβο Σίδερο της Σητείας. Η επένδυση, με αρχικό ύψος 1,2 δισ. ευρώ, αφορούσε τη δημιουργία 7.000 κλινών σε καταλύματα, συνεδριακό κέντρο, γήπεδα γκολφ κ.ά. Προβλεπόταν η δημιουργία 3.500 θέσεων εργασίας. Το συμβόλαιο ενοικίασης έκτασης 26.000 στρεμμάτων υπογράφηκε το 1998. Το 2007 εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι περιβαλλοντικοί όροι. Το 2007 έγινε προσφυγή στο ΣτΕ, το οποίο, ύστερα από τρία χρόνια, ακύρωσε την απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η εταιρεία συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις του ΣτΕ, αλλά περιμένει τη νέα έγκριση για να προχωρήσει…
Η δεύτερη περίπτωση αναφέρεται στην περιοχή της Αταλάντης. Η εταιρεία βρετανικών συμφερόντων ξεκίνησε πριν από επτάμισι χρόνια με την αγορά έκτασης 12.500 στρεμμάτων και με σχέδια ανέγερσης τριών ξενοδοχείων, 5.000 εξοχικών κατοικιών, γηπέδων γκολφ κ.ά. Το ύψος της επένδυσης θα φθάσει τα 2 δισ. ευρώ και οι προβλεπόμενες θέσεις εργασίας θα υπερβούν τις 8.000. Από την υφιστάμενη νομοθεσία προβλέπεται ότι η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα δοθεί ύστερα από δύο χρόνια!
Αλλά και όταν εγκριθούν και για τις δύο επενδύσεις οι τελικές μελέτες δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν οι επενδυτές να προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους… Πρέπει να έχουν και την έγκριση του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και της καθοδηγούμενης «τοπικής κοινωνίας»! Η «επιχείρηση» ματαίωσης κάθε «καπιταλιστικής επένδυσης», με το έωλο πρόσχημα προστασίας του περιβάλλοντος, άρχισε, υπό την ηγεσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με την «επανάσταση» των «βολεμένων» κατά της έναρξης λειτουργίας των ορυχείων χρυσού στη Χαλκιδική… Πέντε χιλιάδες άνεργοι περίμεναν να πιάσουν δουλειά! Πίστευαν ότι τους εκπροσωπούν το κόμμα των «εργατών» και η Αριστερά της «Προόδου»!
Δυστυχώς το ένα και πλέον εκατομμύριο άνεργοι δεν έχουν εκπροσώπηση, ούτε πολιτική ούτε συνδικαλιστική. Καιρός να εξεγερθούν.